GLORIJINA DIPLOMATSKA KUHARICA

U gostima kod švedske veleposlanice: Zavirite s nama u raskošnu zagrebačku rezidenciju

U novom nastavku video serijala Diplomatska kuharica vodimo vas u rezidenciju Diane Helene Madunic, veleposlanice Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, čija je majka iz okolice Zadra, a otac iz Imotske krajine, pa su joj autentični hrvatski specijaliteti često na stolu. Ipak, nama je pripremila tipično jelo zemlje iz koje nam dolazi!

Veleposlanici Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, Diani Helen Madunic, naša gastronomija nije nepoznanica. Odrasla je u švedskom gradu Jönköpingu, prije dolaska u Zagreb 2018. živjela je u Stockholmu, no njezini roditelji podrijetlom su - Hrvati. Zbog veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj, ovo joj je bila prva prilika da živi u Hrvatskoj, domovini svojih roditelja koji su se upoznali u Švedskoj.

Kako joj je majka iz okolice Zadra, a otac iz Imotske krajine gospođa Madunic, koja odlično govori hrvatski, dobro zna što su sarma, punjena paprika, janjetina ispod peke...

Samo za Gloriju, švedska veleposlanica pripremila je ručak u tri slijeda - točno onako kako to rade u zemlji iz koje nam dolazi, pogledajte.


- Obožavam svježu ribu iz Jadranskog mora, ali i lososa, koji je dio švedske kulinarske tradicije. Često ga pripremam s povrćem i palačinkom od krumpira, koju Šveđani zovu raggmunk. Omiljeno predjelo mi je pak tost skagen, prepečeni kruh s namazom na bazi kozica, majoneze i kiselog vrhnja. Kako je više od polovice Švedske pokriveno šumama, uz ribe iz hladnih mora na jelovniku su zastupljeni i divljač, gljive te razne vrste bobica - objašnjava ambasadorica, dodajući kako žene i muškarci ravnopravno dijele sve poslove pa tako i pripremu jela.

Naglasila je i kako ju je u roditeljskoj kući kuhanju učio otac koji, po njenom mišljenju, kuha bolje od majke.

image
Švedska veleposlanica pripremila je Knäckebröd, tost skagen, lososa s povrćem i palačinkom od krumpira te Kraljičin mousse.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ističe i kako se djecu u Švedskoj od malih nogu uči da ne bacaju hranu, već da se to spriječi boljim planiranjem, zamrzavanjem ili usoljavanjem i kiseljenjem. Nakon dobrog obroka godi joj čaša vina. Poput istarske malvazije koju je švedska udruga s 26 tisuća članova proglasila najboljom vinskom sortom, a Istru najboljom regijom.

Ništa neobično u švedskoj kulturi nije ni pozvati prijatelje i obitelj u goste na ručak ili večeru te po njihovu dolasku uz priču zajedno pripremati jelo u kojem ćete kasnije uživati.

image
U švedskoj rezidenciji kuha chef Igor čije kulinarske sposobnosti hvale i ambasadroica i njezini gosti.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Spominjući našu gastronomiju, veleposlanica nam je otkrila kako je oduševljena ponudom u našim restoranima, posebice onima na našoj obali, no iskoristila je prigodu da nam otkrije kako je švedska gastronomija osim po ribi, poznata i po divljači.

- Pored ribe i piletine, u Švedskoj, zato što smo okruženi šumama, često jedemo šumsko bobičasto voće, gljive i soba (los ili irvas, najveći živući jelen). Pripremamo ga najradije na gulaš - otkrila je Madunic.

Kako je trenutno daleko od doma, dodaje da joj od hrane najviše nedostaje ukiseljena haringa koju kod nas ne može kupiti, pa prijatelje koji joj dolaze u posjet iz Švedske uvijek moli da joj donesu teglicu ili dvije. Hobotnica je, pak, najneobičnije jelo koje su joj u Hrvatskoj poslužili.

image
Idući tjedan, urednica našeg portala Maja Šokčević Lovrić i kolega novinar i urednik Damir Leljak, vode vas u novu gastronomsku pustolovinu.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Hobotnica je tako posebna stvar. Ili je voliš ili je nevoliš. Prvi put kad su mi je poslužili bila sam blago šokirana, jer se u Švedskoj nitko ne bi usudio servirati. Riječ je o tako delikatnoj namirnici i ljudi nisu naviknuli jesti je u Švedskoj, osim ako nije frigana - opisala je svoje iskustvo veleposlanica.

Zavirite s nama u rezidenciju Kraljevine Švedske u Hrvatskoj.

image
Na ulazu u rezidenciju izložena je slika švedskog kraljevskog para.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Iz sobe za prijeme "puca" prekrasan pogled na zagrebačke brežuljke što se veleposlanici posebno sviđa.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Osim velikog blagovaonskog stola s drvenim stolicama obučenih u kožu, dnevnom sobom za prijeme gostiju dominiraju velika podna lampa i sjedeća garnitura u kraljevsko plavoj boji.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Sav namještaj u rezidenciji dovezen je iz Švedske - od stolova, stolica, rasvjetnih tijela do, tepiha i umjetničkih djela.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Dio rezidencije koji služi za dnevni boravak i prijem gostiju u plavim je i bež tonovima, a cjelokupni dojam podiže velika staklena stijena koja otkriva najljepšu sliku - živopisnu sliku zagrebačkih brežuljaka.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Veleposlanica Diana Helen Madunic ističe da voli život u Zagrebu i ritam naše metropole.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 21:02