Zdrava prehrana

Ovo je trenutno pet najutjecajnijih dijeta, jedna od njih mogla bi vam biti novost

Izgleda da su dani popularnosti isključivih oblika prehrane passé, na cijeni su fleksibilnost i održivost.

Već šestu godinu zaredom mediteranska prehrana proglašena je najboljim i najkompletnijim načinom prehrane u slavnom godišnjem izboru medijske kompanije U.S. News & World Report. Stav je to panela stručnjaka koji su ocijenili i rangirali 24 različite dijete (broj je srezan, prije ih je bilo 40) analizirajući njihovu ukupnu učinkovitost i praktičnost u provođenju. Isproban i dokazano kvalitetan mediteranski stil prehrane, star oko pet tisuća godina, tako će ostati najutjecajniji i u ovoj godini, pridružit će mu se novije metode, poput MIND dijete ili fleksitarijanstva, dok se čini da su najbolji dani prošli za isključive pristupe, poput Atkinsove dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, paleo i keto prehrane.

Mediteranska prehrana

Ono što mediteransku prehranu već dugo drži u vrhu činjenica je da ne izbacuje niti jednu skupinu namirnica ili specifičnih namirnica, a to znači da je nije teško provoditi i da je održiva. Zdrave masnoće, voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasni proteini njena su okosnica. Posebno se pazi na vrstu masnoća koje se konzumiraju, a najvažnije je, naravno, maslinovo ulje. Usmjerena je na kvalitetu, a ne na brzo skidanje kilograma, smanjuje upalu i pozitivno djeluje na zdravlje.

image

Maslinovo ulje je zvijezdra zdravih masnoća

PEXELS

DASH prehrana

Oblik prehrane koji je osmišljen kako bi pomogao sniziti krvni tlak i poboljšati stanje srca, DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijeli drugo mjesto s fleksitarijanskom prehranom. Taj prehrambeni plan predviđa jedenje povrća, voća, cjelovitih žitarica, ribe, mesa peradi i općenito namirnica s niskim udjelom masnoća. Ograničena je konzumacija namirnica koje obiluju zasićenim masnoćama, masnog mesa, punomasnih mliječnih proizvoda, tropskih ulja i, naravno, šećera. Zaslađenim pićima u njoj nema mjesta.

image

Fokusirajte se na nemasnu ribu

PEXELS

Fleksitarijanska prehrana

Ovaj pristup uključuje uglavnom vegetarijansku prehranu, ali kako mu i ime kaže, fleksibilan je, pa se poseže i za namirnicama životinjskog porijekla. Izvor proteina uglavnom su grahorice i jaja, a meso se jede tu i tamo. To, naravno, nije klasična dijeta, nego životni stil koji s vremenom može dovesti do određenog gubitka kilograma i boljeg zdravlja.

image

Na cijeni je raznovrsnost, a ne isključivost

DZIANA HASANBEKOVA/PEXELS

MIND dijeta

Stručnjaci su osmislili ovaj oblik prehrane kao pomoć u zaštiti zdravlja mozga i borbi protiv demencije. MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) prehrana fokusira se na namirnice koje podržavaju i jačaju funkcije mozga, a to su lisnato zeleno povrće, bobičasto voće, žitarice, povrće, orašasti plodovi, riba, pa i vino. Crveno meso i deserti ipak nisu potpuno zabranjeni, ali su njihove količine strogo ograničene. Istraživanja učinka MIND prehrane pokazala su da se rizik za razvoj Alzheimerove bolesti snizio 35 posto kod onih koji su se pridržavali plana.

image

Voće, povrće, orašasti podovi neka su vam svaki dan na tanjuru

PEXELS

TLC dijeta

Nekada je najbolje slušati vlastito tijelo, naučiti prepoznavati što vam govori i pružiti mu ono što mu je potrebno, takav je pristup prehrane TLC (Therapeutic lifestyle changes; terapeutske promjene životnog stila) koja može odgovarati onima koji ne žele čvrstu strukturu dijete. TLC je noviji pristup, a cilj mu je smanjiti unos zasićenih masnoća, ograničiti kolesterol u prehrani te ponajviše jesti voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasne proteine. Na popisu onoga što treba izbjegavati su dodani šećeri, punomasni mliječni proizvodi, alkohol, crveno meso i prerađena hrana.

image

Proteini su dozvoljeni, ali moraju biti nemasni

PEXELS
Linker
24. travanj 2024 19:44