Tjelesni signali

Tijelu treba dan odmora od vježbanja, evo zašto je to važno

Samo uz pravilnu izmjenu tjelesne aktivnosti i redovito odmaranje možemo izbjeći ozljede, održati energiju na potrebnoj razini i nastaviti uživati u vježbanju.

Redovita tjelesna aktivnost, tko to još nije čuo, važna je za jače mišiće i pokretljivost, za bolje srčano zdravlje, za popravljanje raspoloženja... Kada znate za sve te dobrobiti, a i osjećate ih, teško je odreći se vježbanja, čak i na jedan dan. No, stanka je vrlo važna za ukupno zdravlje - ako redovito preskačete preporučene dane odmora, tijelu ćete učiniti više štete nego koristi, jer vježbanje bez odmora zapravo smanjuje dobre učinke tjelovježbe, a povećava rizik od ozljeđivanja i iscrpljivanja.

Kako biste ostali snažni i zdravi, tijelu trebate priuštiti najmanje jedan dan odmora od treniranja tjedno, a još bolje dva. Ako sami ne možete prepoznati koji su to dani, osluhnite što vam tijelo govori - njegovi signali jasno će vam reći kada mu je previše. Samo ih nemojte ignorirati, nego ih poslušajte.


Bolovi ili upala mišića

Bolovi u mišićima nakon napornog treninga potpuno su normalna pojava i nisu uvijek znak da biste se trebali odmoriti, no pažnju trebate obratiti na sveprisutne bolove koji ne prolaze, posebno ako već neko vrijeme niste uzeli dan odmora od vježbanja. Takvi bi bolovi mogli upućivati na sustavnu upalu uzrokovanu pretreniranošću. Uz to, tijelo bi moglo biti i toplije nego obično. Sve to može utjecati na vašu izvedbu i optimalnu razinu vježbanja.

image

Bolni mišići javljaju vam da je vrijeme za stanku

SM/DEPOSITPHOTOS

Pod povećanim stresom

Osjećate li jači stres i uznemirenost nego inače, uzrok možda nije samo vaš pretrpan raspored. I redovito vježbanje opterećuje, pa je prirodno da vas s vremenom može iscrpiti. Tjelovježba je odličan način za izbacivanje viška energije i za otpuštanje suspregnute agresije, no svakome je ponekad potreban dan bez treninga da se opusti i priušti tijelu i umu vrijeme bez napornih aktivnosti.


Jako vam je teško vježbati

Sigurno želite da vam svaki trening bude izazovan, no ako jedva odrađujete vježbe koje inače izvodite s lakoćom, moguće je kako vam tijelo poručuje da biste se trebali opustiti. Vjerojatno su mu potrebni dan ili dva kako bi se mišići oporavili od stalnih treninga, naime, da biste postigli svoj najveći kapacitet u vježbanju mišići trebaju priliku za oporavak, a ne mogu je dobiti bez povremenog dana odmora. Ne trebate ga provesti u krevetu, odličan je i aktivni odmor uz šetnju ili laganu jogu.

image

Ako vam je teško raditi vježbe koje inače izvodite s lakoćom, svakako se trebate opustiti

SM/DEPOSITPHOTOS

Imate problem sa spavanjem

Primijetili ste u posljednje vrijeme kako morate odrijemati preko dana ili kako navečer sve ranije odlazite na spavanje? Da, to je još jedan znak da trebate stanku od treninga.

Ako drijemate danju, može se dogoditi da ne možete zaspati noću, što će sigurno utjecati na vaše razine energije tijekom vježbanja i rada, pa i dovesti do umora tijekom dana. Najbolji način da pobijedite takvu iscrpljenost je uvesti dane odmora u raspored vježbanja, tako se neće moći dogoditi da budete iscrpljeni i da ne možete odraditi planirani trening.

U svakom slučaju, uvijek trebate slušati vlastito tijelo. Nakon tri-četiri dana vježbanja u nizu, napravite tjelesnu i mentalnu provjeru: jeste li umorni, boli li vas gdje, osjećate li zamor i slično. Moguće je da je vrijeme za dan odmora. Samo ćete uz pravilnu izmjenu aktivnosti i odmaranja izbjeći ozljede, održati energiju na potrebnoj razini i nastaviti uživati u vježbanju.

Linker
23. travanj 2024 18:42