Jedno s prirodom

‘Žive biljne slike‘ savršen su ukras svakom prostoru: Mladi kreativac otkrio nam je sve o svojim osebujnim radovima

‘Živite prirodu‘ cilj je i moto brenda ‘Forest Art‘, iza kojeg stoji Zadranin Ante Ljubičić, jer je upravo ona potrebna u današnje digitalno doba. S Antom smo razgovarali kako je uopće došao na ideju izrade biljnih slika i zbog čega ih uopće nije potrebno održavati kao klasične biljke.

Ako ste već uređivali svoj životni prostor ili se tek spremate na to, sigurno znate koliko taj pothvat može biti izazovan. Neki vole klasičan stil, drugi moderni s naglaskom na bijelu boju, no ono što prostoru daje dušu, "podiže" ga i oplemenjuje su biljke. Bilo da je riječ o šarenom cvijeću, običnom kaktusu ili pak nekoj palmi koja pročišćava zrak, biljke osvježavaju svaku prostoriju i omogućavaju da se u njoj osjećate ugodno i opušteno.

No, što ako obožavate biljke, ali vam jednostavno ne uspijevaju - brzo se osuše, istrunu i propadnu, koliko god vam se činilo da se dobro brinete o njima? Da, to se događa mnogima od nas, ali to nije razlog za brigu. Ne trebate odustati od biljaka sve dok postoje kreativci poput Ante Ljubičića, 32-godišnjeg Zadranina koji je prije nekoliko mjeseci pokrenuo genijalni projekt koji je vrlo brzo prerastao u brend pod nazivom Forest Art.

image
'Prašuma u zatvorenom' divna je dodatak svakom prostoru.
ANTE LJUBIČIĆ

Prava prašuma na zidu

Naime, Ante izrađuje slike, ali ne bilo kakve, već one "žive", ukrašene pravim biljkama. Ako se pitate kako je to uopće moguće, stvar je zapravo vrlo jednostavna. Riječ je o prirodnim biljnim zidovima napravljenih od stabiliziranih mahovina i biljaka zbog kojih imate osjećaj kao da ste u pravoj pravcatoj prašumi.

Ideja da se bavi vrlo osebujnim obilikom umjetnosti, ovom je građevinskom tehničaru po struci došla iznenada, iako je odmalena naginjao umjetnosti i volio izrađivati razne ukrasne predmete.

"Sam 'Forest Art' nastao je vrlo spontano i neplanirano. Prije nekoliko mjeseci odselio sam se iz roditeljske kuće u stan i poželio ga urediti po svom ukusu. Tada sam se sjetio da bi bilo vrlo efektno imati zelene biljne slike na zidu, no kako sam bio ograničen budžetom, odlučio sam ih izraditi sam. Naručio sam stabiliziranu mahovinu i za početak napravio četiri slike", ispričao nam je Ante, čije su se biljne slike jako svidjele njegovim prijateljima pa su ga nagovorili da se ozbiljnije počne baviti time.

image
Ante Ljubičić zaljubljenik je u umjetnost i biljke još od svojih tinejdžerskih godina.
ANTE LJUBIČIĆ

"Vrlo brzo nakon toga uslijedio je pritisak s njihove strane. Redovito su mi govorili 'Daj otvori neku malu tvrtku i počni zarađivati od toga'. Nakon još malo razmišljanja, konačno sam popustio i krenuo u proces registracije", otkriva Ante koji se u pauzama od birokracije i ispunjavanja papira bavio istraživanjem tržišta stabiliziranog bilja.

S biljkama se povezao još u djetinjstvu

Osim kreativne crte, za ovakav projekt važna je i ljubav prema biljkama, koju Ante ima u izobilju još od davnih dana.

"Već s 13 godina sam se počeo zanimati za biljke, a u to vrijeme si je moja majka silno željela lijepo uređen vrt. Odlučio sam joj ispuniti želju i otišao sam u rasadnik, iako tada još nisam imao nikakvog iskustva s biljkama. Ušavši u rasadnik, odjednom se pojavio osjećaj pripadnosti svijetu biljaka. Kroz vrlo kratko vrijeme počeo sam proučavati biljke i sustavno uvoditi sve više i više različitih vrsta u naš vrt kojeg sam uredio po uzoru na engleski stil, takozvani 'pomno planirani nered'", kaže Ante koji je tada sam uredio čak nekoliko vrtova.

image
Stabiliziranu mahovinu može se ukrasiti izdržljivim biljkama poput paprati, raznih lišajeva i trava.
ANTE LJUBIČIĆ

Primarni cilj "Forest Arta", napominje, jest da se čovjek što više okrene prirodi, a to poručuje i sam slogan brenda "live the nature", odnosno "živite prirodu". "Ona nam je izuzetno potrebna u ovo doba digitalizacije. Sama zelena boja smiruje čovjeka i pridonosi blagostanju", ističe.

"Kad mi je potrebna inspiracija za sljedeći rad, jednostavno prošećem šumom i tamo ju uvijek pronađem. Moglo bi se reći da je moj kreativni studio najviše u mojoj glavi."

Sam je naučio proces stabilizacije

Sam proces izrade biljnih slika, objašnjava Ante, može potrajati nekoliko sati, ovisno o veličini i sadržaju slike. Na početku pokretanja brenda, kaže, pronašao je tri dobavljača u inozemstvu naručio neke od proizvoda kako bi usporedio kvalitetu samih stabiliziranih biljaka.

Međutim, dobivenim nije bio zadovoljan jer biljke zbog masovne proizvodnje i pakiranja gube na svojoj trodimenzionalnosti pa je otišao korak dalje - kupio je nekoliko različitih rezanih biljaka i krenuo sâm proučavati proces stabilizacije kojeg je uspješno savladao kroz neko vrijeme i dobio kvalitetniji proizvod od prethodno naručenih.

image
Antini radovi već su našli svoje mjesto u nekoliko poslovnih prostora, a ova slika nalazi se u jednom salonu namještaja.
ANTE LJUBIČIĆ

"Biljke je prije komponiranja u živu sliku potrebno stabilizirati na način da se njihovi sokovi zamjenjuju s otopinom na ekološkoj bazi, a to je proces koji traje od dva do tri tjedna. Budući da biljka gubi svoju izvornu boju prilikom stabilizacije, istu je potrebno nadomjestiti jestivom bojom koja mora biti jako kvalitetna. Što se tiče izrade, osim planiranja izgleda slike, više volim kada jednostavno krenem i intuitivno idem korak po korak jer takav je rad zaista teško ponoviti, što mu daje jednu dodatnu posebnost i vrijednost", otkriva Ante.

Biljne slike se ne trebaju održavati

Ono što je vrlo praktično kod ovakvih umjetničkih komada jest što se, za razliku od standardnih biljaka, ove u slikama ne moraju održavati, odnosno "zalijevati".

"Jednom kad biljka završi s procesom stabilizacije, ista traje od pet pa sve do deset godina. Jedino što ove biljke traže jest optimalna sobna temperatura i vlaga, da nisu blizu izvora topline i da nisu na izravnoj sunčevoj svjetlosti, kako zbog UV zraka ne bi počele gubiti boju. Sve ono što je za živu biljku poželjno, za stabiliziranu biljku je jako pogubno", objašnjava te napominje kako su žive slike namijenjene isključivo unutarnjim prostorima.

"Osim što su ovakve slike pošteđene daljnjeg održavanja, pružaju odličan estetski dojam, zvučnu izolaciju, doprinos akustici te su odbojne za insekte. Također, ove biljke nisu elektrostatički nabijene kao žive biljke pa ne privlače prašinu u tolikoj količini već ih je dovoljno nekoliko puta godišnje ispuhati hladnim zrakom", kaže Ante. A najvažnija stavka kod živih slika jest da ne sadrže alergene pa su primjerene za bolnice i u prostorima gdje borave ljudi skloni alergijama.

image
Biljne slike nije potrebno održavati vodom, ali moraju biti u optimalnim uvjetima.
ANTE LJUBIČIĆ

Osim nekoliko gotovih radova u pričuvi, Ante svaki budući rad izrađuje prema narudžbi klijenata. Za sada su u ponudi slike veličine 100 x 60 cm,a cijene se kreću od 1800 kuna pa nadalje, ovisno o količini ugrađenog bilja kao i zahtjevnosti same izvedbe rada.

Osim toga, Ante izrađuje i "zelene zidove" koji dolaze u polugotovim modulima, montiraju se na licu mjesta i po potrebi dorade. Zeleni zidovi se kreću cijenom od 1400 kuna za m2 za zid obične mahovine pa sve do 3600 kuna za m2 za zidove čiju skoro cijelu površinu osim mahovine prekrivaju i biljke.

Ante u skorijoj budućnosti planira vlastitu proizvodnju svog biljnog materijala da ne mora ovisiti o uvoznom, a u dogledno vrijeme otvorit će i web shop.

"Nigdje mi se ne žuri, želim ići korak po korak jer prvenstveno želim ponuditi kvalitetan i unikatan proizvod, što često ne ide u korak s masovnom proizvodnjom kakvu danas, nažalost, susrećemo sve više. Želim da svaki moj rad bude jedinstven", poručuje.

Forest Art možete zapratiti na Instagramu i Facebooku.

Linker
24. travanj 2024 23:38