VEDRAN PETEH/CROPIX
Sačuvajte ljeto!

S potpisom poznatih gastro blogera! Donosimo recepte za zimnicu kojoj nećete odoljeti

U kuhinjama popularnih hrvatskih gastro blogera ovih se dana radi punom parom - od sezonskih namirnica pripravljaju ukusne delicije kojima će se sladiti cijele zime. Ovo su njihovi favoriti iz teglica...

I kad prođe sezona vašeg omiljenog voća ili povrća, ima načina da u njemu uživate cijele godine - ako se potrudite oko zimnice. Premda to često zahtijeva višesatno “dežuranje” pokraj štednjaka, rezultat je ukusan i uzbudljiv, a zahvaljujući gastro blogerima i očaravajućim prizorima napunjenih staklenki na Instagramu, posljednjih godina mnogi su poželjeli navući pregaču i uzeti kuhaču u ruku.

Sandra Rončević

Vlasnica bloga ‘O slanom & slatkom: o svemu’ i autorica popularne kuharice ‘Mrvu ovog, zeru onog’ u hladnjaku uvijek ima zalihu konfitiranih rajčica koje su sjajna nadopuna brojnim jelima.

image
Sandra Rončević
VEDRAN PETEH/CROPIX

Confit od sitnih rajčica

Sastojci (za 4-5 manjih staklenki)

  • 1 kg sitnih rajčica raznih sorti i boja,
  • 6-7 režnjeva češnjaka,
  • 10 g soli,
  • 500 ml maslinova ulja,
  • 4-5 grančica svježe kadulje,
  • 4-5 grančica svježeg timijana
image
Confit od sitnih rajčica
VEDRAN PETEH/CROPIX

Priprema

Rajčice operite i posušite. Stavite ih cijele u lim za pečenje, posolite, dodajte očišćene, drobljene režnjeve češnjaka, grubo natrgane listove kadulje te grančice timijana. Prelijte maslinovim uljem pa sve izmiješajte. Stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 130°C i konfitirajte 2,5 sata. (Konfitiranje je sporo kuhanje u masnoći na nižoj temperaturi, konfitirana namirnica se potom u toj istoj masnoći i čuva.) Izvadite rajčice iz pećnice, smanjite temperaturu na 100°C pa ubacite čiste staklenke i sterilizirajte ih oko 10 minuta. Još vruće rajčice rasporedite u vruće teglice, zalijte ih uljem u kojem su se konfitirale, potom teglice čvrsto zatvorite čistim poklopcima, zamotajte ih u deblju kuhinjsku krpu ili ručnik i pustite da se potpuno ohlade. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Koristite uz mesne i sirne plate, kao dodatak za sendviče ili pizzu, ili njima obogatite omiljenu tjesteninu.

Čitajte i: Hrvatska odbojkašica najviše uživa u fužima i biftekom s tartufima: Mamina čarolija u autentičnoj istarskoj konobi

Slavica Šagolj

Stilistica hrane, gastro blogerica i dugogodišnja suradnica Glorije IN krajem ljeta u svojem vrtu na otoku Ugljanu od domaćih smokava radi slasni aromatični namaz.

image
Slavica Šagolj
PRIVATNA ARHIVA

Džem od smokava s ružmarinom

Sastojci

  • 300 ml vina merlot,
  • 2 grančice svježeg ružmarina,
  • 1 kg sitno nasjeckanih svježih smokava,
  • sok i korica jednog limuna,
  • 250 g smeđeg šećera
image
Džem od smokava s ružmarinom
PRIVATNA ARHIVA

Priprema

U posudu uliti vino, dodati ružmarin natrgan na manje dijelove. Prokuhati nekoliko minuta, pustiti da stoji poklopljeno oko sat vremena. Kad se tekućina ohladi, procijediti kroz cjediljku da se uklone ostaci ružmarina. U posudu vratiti vino te dodati na sitno nasjeckane smokve i šećer. Zagrijati sastojke te lagano zakuhati. Kuhati uz neprestano miješanje. Kada tekućina ispari dodati limunov sok, još kratko prokuhati. Vrući džem staviti u prethodno pripremljene staklenke, koje odmah treba zatvoriti poklopcem.

Čitajte i: Autohtone konobe u Splitu: Dragulji skriveni od turista, nude ‘bakinu‘ kuhinju i kućnu atmosferu u kojoj uživaju pravi znalci

Mile Butorac

Možete ga poslužiti toplog ili hladnog, kao prilog pečenju ili u sendviču... Džem od luka možda nije ‘instagramičan’, ali je zato fantastičan - zaključuje gastro bloger na društvenim mrežama poznat kao Hungry Mile.

image
Mile Butorac
DARKO TOMAS/CROPIX

Džem od luka

Sastojci

  • 2 kg luka (žutog ili ljubičastog),
  • 2 – 3 žlice maslinovog ulja,
  • 2 žlice maslaca,
  • 2 velike žlice smeđeg šećera,
  • 1,5 žlica soli,
  • pola žličice papra,
  • po želji čili,
  • 3 žlice balzamičnog octa,
  • 4-5 žlica vode
image
Mile Butorac pripremio je džem od luka
DARKO TOMAS/CROPIX

Priprema

Lonac debljeg dna zagrijati pa dodati maslinovo ulje i maslac, kad se masnoća zagrije, na nju staviti luk izrezan na polumjesece. Posuti žlicom soli i pirjati na srednje jakoj vatri često miješajući dok kapula ne omekša, oko 15 minuta. Potom dodati smeđi šećer, malo soli, papar i čili, nastaviti pirjati još 20 minuta, dok se luk ne karamelizira. Uliti aceto i vodu pa smanjiti vatru i pirjati miješajući još oko 30 minuta dok se džem ne zgusne. Vrući džem spremiti u vruće, sterilizirane staklenke i dobro zatvoriti. Čuvati na suhom i hladnom mjestu. Ili ga nakon pripreme ohladiti i čuvati do 10 dana u frižideru te posluživati toplog ili hladnog kao prilog bilo kojem pečenju, u sendvičima te uz sirne ili mesne plate.

Brzo ukiseljeni luk

Sastojci

  • 2 veće glavice luka,
  • 120 ml octa (vinskog ili alkoholnog),
  • 1 žlica meda (javorovog sirupa ili smeđeg šećera),
  • 1,5 žličica soli, 240 ml vode
image
Brzo ukiseljeni luk
DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

Priprema

Luk narežite na jako tanke rezance i stavite u staklenku. Sve ostale sastojke dodajte u lončić i uz povremeno miješanje pustite da zavrije. Kuhajte na laganoj vatri još 2–3 minute. Tekućinu prelijte po luku u staklenci i pritisnite ga kako bi bio potpuno potopljen. Ostavite oko 1 sat nepoklopljeno da se kiseli, a nakon toga je spreman za konzumaciju. Čuvajte u zatvorenoj teglici u frižideru do 3 tjedna. Izvrsno je za oplemeniti sendviče i salate.

Linker
27. lipanj 2022 14:56