ostvarenje snova

Sjećate se finalistice popularnog kulinarskog showa? Uz posao nogometne sutkinje vodi i obiteljski restoran

U restoranu uz nogometni teren na zagrebačkim Donjim Sveticama Dina Khaled Barghathi priprema jela klincima koje je nekad trenirala, a nju podsjećaju na vlastito djetinjstvo.

Svi koji ovih dana gledaju “Tri, dva, jedan - kuhaj” zasigurno se sjećaju Dine Khaled Barghathi (28), finalistice showa 2019. U natjecateljsku TV emisiju prijavila se jer je željela proširiti svoje kulinarsko znanje.

“Voljela bih da sve to jednog dana rezultira vođenjem tima u vlastitom restoranu”, izjavila je tada Dina.

image
Dina još radi kao nogometna sutkinja.
IVANA NOBILO/CROPIX

A želja joj se ispunila prije tri mjeseca, usred pandemije i u najnepovoljnijim uvjetima za nove poduzetničke pothvate: preuzela je vođenje kuhinje i restorana u sklopu zagrebačkog Nogometnog kluba HAŠK.

To što je njen ZAZ House tik uz nogometni teren nije nikakva slučajnost: svojedobno je igrala nogomet, potom je i trenirala djevojčice, a i dalje radi kao sutkinja.

- Prostor je bio mjesecima prazan pa sam nakon jednog treninga s djevojčicama organizirala kulinarsku radionicu. Bilo je to veselje za njih, njihove roditelje, ali i za članove i čelnike kluba koji mi je poput drugog doma. Onda su mi dečki predložili da preuzmem restoran, s obzirom na to da je ionako prazan, a ja volim kuhati i tako je krenulo. Posljednja tri mjeseca radili smo samo putem dostave, ali i za sve koji ovdje treniraju, no beskrajno se veselim što sada konačno možemo posluživati i na terasi - kaže Dina, kojoj u kuhinji za sada pomaže samo mama, ali ako njezin restoran krene s ozbiljnim poslom, morat će potražiti pomoć.

Nogomet je sada pao u drugi plan, a smišljanje recepata u prvi. Dina je inače po tati Libijka i tamo je živjela do svoj devete godine, ali primarna kuhinja ipak joj je zagrebačka, uz koju je odrasla uz baku, mamu i sestru u Sesvetskom Kraljevcu.

No, dobro se sjeća okusa libijske hrane - među kojom ističe sarme u vinovoj lozi koje ponekad ima i na svom, restoranskom meniju. Pizzu od domaćeg tijesta uvela je pak zbog djece iz kluba (iako je dugo mislila da to baš i nije nešto posebno), a u njenoj su ponudi uvijek jela s nekim “pomakom”. Dina, primjerice, lava cake radi s Nutellom, ne s čokoladom, a na dnevnom meniju uvijek ima i neki orijentalni obrok, poput piletine u curryju.

image
Debela domaća pizza.
IVANA NOBILO/CROPIX

Debela domaća pizza

SASTOJCI ZA TIJESTO

  • 400 g glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 3 dl mineralne vode
  • prstohvat soli
  • malo maslinovog ulja

SASTOJCI ZA UMAK

  • 10 g koncentrata rajčice
  • 5 g kečapa
  • 0,5 dl crvenog vina
  • sol, papar
  • mediteransko bilje
  • nekoliko vrsta sira po želji

PRIPRAVA

U posudi izmiješati sve suhe sastojke, dodati mineralnu vodu i maslinovo ulje te umijesiti mekano tijesto. Može se koristiti odmah ili ostaviti u hladnjaku sat vremena. Sastojke za umak prokuhati do željene gustoće. Tijesto razvući u oblik kruga te ga staviti u namašćeni kalup i premazati umakom. Peći u zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva petnaestak minuta. Zbog debljine tijesta preporučljivo je prvih 5 - 7 minuta pizzu peći samo s umakom te dodati sir ili nadjev po želji i peći još 7 - 8 minuta.

image
Curry piletina s okruglicama od riže.
IVANA NOBILO/CROPIX

Curry piletina s okruglicama od riže

SASTOJCI (ZA 2 OSOBE)

  • 300 g pilećih prsa
  • 1 dl napitka od kokosa
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 2 g zelene curry paste
  • žličica curryja u prahu
  • sol, papar
  • svježi peršin, vlasac i matičnjak

SASTOJCI ZA OKRUGLICE

  • 200 g riže
  • krušne mrvice
  • 2 jaja
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 5 dl povrtnog temeljca
  • ulje za prženje

PRIPRAVA

Rižu skuhati u povrtnom temeljcu tako da se gotovo raskuha. Procijediti je, dodati jaja, krušne mrvice i muškatni oraščić. Napraviti kompaktnu smjesu te oblikovati okruglice. Uvaljati ih u krušne mrvice i ostaviti u hladnjaku oko pola sata da se stisnu. Pržiti u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Napitak od kokosa i vrhnje kuhati do vrenja, smanjiti vatru te dodati curry pastu, curry u prahu, sol, papar i sitno narezano bilje. Kuhati oko 20 minuta. Meso narezati i ispeći na grill tavi. Poslužiti s umakom.

image
Lava cake sa šumskim voćem i sladoledom.
IVANA NOBILO/CROPIX

Lava cake sa šumskim voćem i sladoledom

SASTOJCI (ZA 2 OSOBE)

  • 2 jaja
  • 2 velike žlice brašna
  • 3 - 4 velike žlice Nutelle
  • sladoled
  • šumsko voće

PRIPRAVA

Umutiti jaja i brašno pa dobro umiješati Nutellu. Nauljiti kalupe i u njih uliti smjesu. Peći 8 - 10 minuta na temperaturi 180 - 200 stupnjeva. Poslužiti toplo uz sladoled od vanilije i svježe šumsko voće.

Linker
20. travanj 2024 13:00