Pobjednička pašta
 NEJA MARKIčEVIć
Kraljica jela

Svjetski je dan tjestenine! Prepustite se hedonizmu uz recepte slavnih chefova - nepce će vam biti zahvalno

Bolognese, carbonara ili aglio e olio u kojem češnjak i maslinovo ulje čine čuda, baš kao i brojni drugi talijanski načini spravljanja tjestenine koji su osvojili svijet, a ovogodišnji Svjetski dan tjestenine posvećen je "pasti al dente" - skuhanoj do idealne čvrstoće.

Prosječni Talijan pojede više od 23 kilograma tjestenine na godinu, objavio je Talijanski savez za hranu na Svjetski dan tjestenine. Za usporedbu, Hrvati pojedu oko devet kilograma tjestenine u prosjeku. Tjestenina se priprema u vrlo raznolikim oblicima, ali u cijelom svijetu najpopularniji su špageti.

Kao što je pandemija Covida-19 unijela brojne promjene u svakodnevni život ljudi, tako je promijenila i potrošnju tjestenine. Izvoz talijanske tjestenine u Njemačku porastao je za 18 posto u odnosu na godinu prije pandemije. 2020. godine 17 milijuna tona tjestenine konzumirano je diljem svijeta, a to je milijun više u odnosu na 2019. i deset puta više nego prije deset godina, navodi Unione Italiana Food. Prema istraživanju, tijekom 'lockdowna' zbog viška vremena i ograničenog ulaska u trgovine mnogi su se vratili izradi domaće tjestenine.

Zagrebačka slastičarnica ‘La Turka‘ raj je za ljubitelje egzotičnog okusa baklave, rahat lokuma i halve

Ako niste toliko spretni i sigurni u samostalnu izradu savršene tjestenine, ovaj dan možete proslaviti i s onom kupovnom, a mi vam donosimo 3 recepta poznatih chefova zbog kojih će vam nepce biti zahvalno.

Chef Jure Tomič u svom restoranu Debeluh u Brežicama ugošćuje većinom zagrebačke fajnšmekere, a najtraženije jelo je popularna pašta s kojom je 2016. na Barillinom natjecanju postao svjetski prvak u pripravi tjestenine.

image
Jure Tomič
NEJA MARKIčEVIć

POBJEDNIČKA PAŠTA

Sastojci (za 4 osobe)

• 140 g tjestenine (orecchiette)

• 60 g cvijeta od tikvice

• 80 g kozjeg sira

• 70 g vrhnja za kuhanje

• 20 g poriluka

• 30 g bučinog ulja

• maslinovo ulje

U lonac staviti slanu vodu da proključa i ubaciti orecchiette. U tavi prepržiti poriluk, dodati cvjetove tikvice i vrhnje za kuhanje. Kad su orecchiette kuhane (al dente), staviti ih u tavu s porilukom i vrhnjem. Dodati kozji sir i kuhati na laganoj vatri da se dobije kremasta tekstura. Dodati malo bučinog ulja za puniji okus. Servirati s cvijetom od tikvica i prahom od bučinog ulja.

image
Pobjednička pašta
NEJA MARKIčEVIć

Chef Ivan Pažanin s nama je nedavno podijelio svoj omiljeni recept koji smo kušali i uvjerili se da je pravi praznik za nepce. Ako vam je već dosta tjestenine s mesom, povrćem ili raznim umacima, vrijeme je da probate tjesteninu po preporuci splitskog chefa.

image
Ivan Pažanin
SASA BURIC/CROPIX

TJESTENINA S LIGNJAMA I PESTOM OD ORAHA I CELERA

Sastojci

• 20 dag mini liganja

• 30 dag tjestenine

• šaka oraha

• 10 dag celera

• dva režnja češnjaka

• ulje za prženje

• maslinovo ulje

• dvije žlice oštrog brašna

• dvije žlice konjaka

• sol

U blenderu izmiksati orahe, celer i češnjak te dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako bi pesto imao bolju teksturu. Pesto sjediniti s kuhanom tjesteninom, koja se prije toga kratko poprži na maslinovu ulju te zalije konjakom i vodom. Tjesteninu i pesto poslužiti s prženim lignjicama, koje se pripremaju tako da se uvaljaju u oštro brašno i prže u vrelom ulju. Kad su gotove, po želji posoliti.

image
Tjestenina s lignjama i pestom od oraha i celera
SASA BURIC/CROPIX

Poznati britanski chef Jamie Oliver nedavno je osmislio jednostavne recepte za njegov kulinarski show u izolaciji "Keep Cooking and Carry On" kako bi ljubiteljima hrane i kuhanja diljem svijeta olakšao pripremanje obroka. Većinu sastojaka već imate kod kuće, a ako neke slučajno nemate, lako se mogu nabaviti u svakoj trgovini.

image
Jamie Oliver
KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

TJESTENINA SA SIROM I CVJETAČOM

Sastojci:

• 15 g neslanog maslaca

• 1 poriluk

• 1 štapić celera

• 1 mala cvjetača

• 450 g tjestenine

• 1 žlica brašna

• 500 ml mlijeka

• 1 žličica senfa

• 100 g sira za ribanje

• 100 g krušnih mrvica

• 2 češnja češnjaka

• začini: timijan, origano

• maslinovo ulje

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite dublju tavu na srednje jaku vatru, a poriluk operite, ogulite i nasjeckajte na male komade. Popirjajte ga na maslacu te mu dodajte nasjeckani celer. Cvjetaču razlomite na manje komade i nasjeckajte je na komade veličine 2 cm i dodajte preostalom povrću. Pirjajte je oko 10 minuta dok omekani, ali ne smije dobiti boju. U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje i potom joj dodajte cvjetaču.

Odlični trikovi da djeca zavole povrće: Hrvatski chefovi pokazali kako iskoristiti ostatke hrane i dobiti nove delicije

U tavu gdje ste pirjali povrće dodajte brašno, promiješajte pa potom mlijeko i 500 ml vode. Pustite neka krčka 5 minuta, a zatim umiješajte senf i začinite solju i paprom. Kad umak zagusti, dodajte mu naribani sir i sve pomiješajte s tjesteninom. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode od kuhanja tjestenine.

Naribajte češnjak i zajedno sa začinima i krušnim mrvicama posipajte po tjestenini te na vrh dodajte još sira ako je potrebno. Pecite sve 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

Linker
25. listopad 2021 16:03