Prosječni Talijan pojede više od 23 kilograma tjestenine na godinu, objavio je Talijanski savez za hranu na Svjetski dan tjestenine. Za usporedbu, Hrvati pojedu oko devet kilograma tjestenine u prosjeku. Tjestenina se priprema u vrlo raznolikim oblicima, ali u cijelom svijetu najpopularniji su špageti.
Kao što je pandemija Covida-19 unijela brojne promjene u svakodnevni život ljudi, tako je promijenila i potrošnju tjestenine. Izvoz talijanske tjestenine u Njemačku porastao je za 18 posto u odnosu na godinu prije pandemije. 2020. godine 17 milijuna tona tjestenine konzumirano je diljem svijeta, a to je milijun više u odnosu na 2019. i deset puta više nego prije deset godina, navodi Unione Italiana Food. Prema istraživanju, tijekom 'lockdowna' zbog viška vremena i ograničenog ulaska u trgovine mnogi su se vratili izradi domaće tjestenine.
Ako niste toliko spretni i sigurni u samostalnu izradu savršene tjestenine, ovaj dan možete proslaviti i s onom kupovnom, a mi vam donosimo 3 recepta poznatih chefova zbog kojih će vam nepce biti zahvalno.
Chef Jure Tomič u svom restoranu Debeluh u Brežicama ugošćuje većinom zagrebačke fajnšmekere, a najtraženije jelo je popularna pašta s kojom je 2016. na Barillinom natjecanju postao svjetski prvak u pripravi tjestenine.
POBJEDNIČKA PAŠTA
Sastojci (za 4 osobe)
• 140 g tjestenine (orecchiette)
• 60 g cvijeta od tikvice
• 80 g kozjeg sira
• 70 g vrhnja za kuhanje
• 20 g poriluka
• 30 g bučinog ulja
• maslinovo ulje
U lonac staviti slanu vodu da proključa i ubaciti orecchiette. U tavi prepržiti poriluk, dodati cvjetove tikvice i vrhnje za kuhanje. Kad su orecchiette kuhane (al dente), staviti ih u tavu s porilukom i vrhnjem. Dodati kozji sir i kuhati na laganoj vatri da se dobije kremasta tekstura. Dodati malo bučinog ulja za puniji okus. Servirati s cvijetom od tikvica i prahom od bučinog ulja.
Chef Ivan Pažanin s nama je nedavno podijelio svoj omiljeni recept koji smo kušali i uvjerili se da je pravi praznik za nepce. Ako vam je već dosta tjestenine s mesom, povrćem ili raznim umacima, vrijeme je da probate tjesteninu po preporuci splitskog chefa.
TJESTENINA S LIGNJAMA I PESTOM OD ORAHA I CELERA
Sastojci
• 20 dag mini liganja
• 30 dag tjestenine
• šaka oraha
• 10 dag celera
• dva režnja češnjaka
• ulje za prženje
• maslinovo ulje
• dvije žlice oštrog brašna
• dvije žlice konjaka
• sol
U blenderu izmiksati orahe, celer i češnjak te dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako bi pesto imao bolju teksturu. Pesto sjediniti s kuhanom tjesteninom, koja se prije toga kratko poprži na maslinovu ulju te zalije konjakom i vodom. Tjesteninu i pesto poslužiti s prženim lignjicama, koje se pripremaju tako da se uvaljaju u oštro brašno i prže u vrelom ulju. Kad su gotove, po želji posoliti.
Poznati britanski chef Jamie Oliver nedavno je osmislio jednostavne recepte za njegov kulinarski show u izolaciji "Keep Cooking and Carry On" kako bi ljubiteljima hrane i kuhanja diljem svijeta olakšao pripremanje obroka. Većinu sastojaka već imate kod kuće, a ako neke slučajno nemate, lako se mogu nabaviti u svakoj trgovini.
TJESTENINA SA SIROM I CVJETAČOM
Sastojci:
• 15 g neslanog maslaca
• 1 poriluk
• 1 štapić celera
• 1 mala cvjetača
• 450 g tjestenine
• 1 žlica brašna
• 500 ml mlijeka
• 1 žličica senfa
• 100 g sira za ribanje
• 100 g krušnih mrvica
• 2 češnja češnjaka
• začini: timijan, origano
• maslinovo ulje
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite dublju tavu na srednje jaku vatru, a poriluk operite, ogulite i nasjeckajte na male komade. Popirjajte ga na maslacu te mu dodajte nasjeckani celer. Cvjetaču razlomite na manje komade i nasjeckajte je na komade veličine 2 cm i dodajte preostalom povrću. Pirjajte je oko 10 minuta dok omekani, ali ne smije dobiti boju. U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje i potom joj dodajte cvjetaču.
U tavu gdje ste pirjali povrće dodajte brašno, promiješajte pa potom mlijeko i 500 ml vode. Pustite neka krčka 5 minuta, a zatim umiješajte senf i začinite solju i paprom. Kad umak zagusti, dodajte mu naribani sir i sve pomiješajte s tjesteninom. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode od kuhanja tjestenine.
Naribajte češnjak i zajedno sa začinima i krušnim mrvicama posipajte po tjestenini te na vrh dodajte još sira ako je potrebno. Pecite sve 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.