Jakov Prkic / CROPIX
Stigla u knjižare

Ovo su svi čekali: Nova knjiga Elene Ferrante potvrdila koliki je to izdavački fenomen

Roman 'Lažljivi život odraslih' ujedno je i prvi roman talijanske spisateljice nakon serijala 'Genijalna prijateljica', a o njemu se već mjesecima govori kao o jednoj od najiščekivanijih knjiga godine, izdan je istovremeno u 28 zemalja.

Novi roman Elene Ferrante Lažljivi život odraslih - u prijevodu Ane Badurine i izdanju Profila - stigao je u hrvatske knjižare. Ova fascinantna, moćna priča o odrastanju, bez ikakve sumnje jedna od najiščekivanijih knjiga godine, istodobno je objavljena u 28 zemalja.

Radnja ovog romana smještena je u Napulj ranih devedesetih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista?

'Kad sam bila dijete, bila sam lažljivica i često su me kažnjavali zbog laži', kazala je autorica.

Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice... Istaknimo i kako je prava za ekranizaciju ovog romana već kupio Netflix.

Press
Lažljivi život odraslin, novi roma Elene Ferrante

Govoreći o svom novom romanu u intervjuu koji je dala prevoditeljima i knjižarima iz zemalja koje sudjeluju u zajedničkom lansiranju, Elena Ferrante je istaknula: "Kad sam bila dijete, bila sam lažljivica i često su me kažnjavali zbog laži. Oko četrnaeste sam, nakon brojnih poniženja, odlučila odrasti i prestati lagati. Ali polako sam shvatila da su moje dječje laži bile primjena mašte, dok su odrasli, koji su se toliko protivili lažima, lagali sebi i drugima tako prirodno, kao da je laž temeljno sredstvo da bi čovjek bio dosljedan, da bi poprimio smisao, da bi izdržao usporedbe s bližnjima, da bi djeci bio mjerodavan uzor. Dijelom tog mojeg mladenačkog dojma hranila se Giovannina priča.”

Milijuni prodanih primjeraka

Romani sjajne talijanske autorice dosad su prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta, objavljuju se u više od 40 zemalja, a samo u Hrvatskoj prodani su u 45 tisuća primjeraka.

Serijal Genijalna prijateljica, čiji je prvi nastavak objavljen u studenom 2016., od svojeg je izlaska među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj što ga čini i izdavačkim fenomenom.

Lažljivi život odraslih ujedno je i prvi roman Elene Ferrante nakon serijala Genijalna prijateljica, a o njemu se već mjesecima govori kao o jednoj od najiščekivanijih knjiga godine.

Uz Hrvatsku, prijevodi Lažljivog života odraslih danas su tako objavljeni i u ovim zemljama: Bosna i Hercegovina (Buybook), Brazil (Intrinseca), Bugarska (Colibri), Katalonija (La Campana), Češka (Prostor), Danska (C&K), Njemačka (Suhrkamp), Grčka (Patakis), Mađarska (Park Publishing), Island (Benedikt), Izrael (Hakibutz), Koreja (Hanglisa Rights), Libanon (Dar al Adab), Litva (Alma Litera), Nizozemska (Wereldbibliotheek), Norveška (Samlaget), Poljska (Sonia Draga), Portugal (Relogio d’agua), Rumunjska (Pandora Publishing), Rusija (Corpus Publishing (AST)), Srbija (Booka), Slovačka (Inaque), Španjolska (Lumen (PRH)), Švedska (Norstedts), Turska (Alfa Basim) te SAD/Velika Britanija (Europa Editions).

Valerija Bebek
Tetralogija Genijalna prijateljica

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga taji još od objave svojeg prvog romana Mučna ljubav 1992. O tome tko stoji iza pseudonima, ne zna se mnogo, ali ono što je sigurno jest da je riječ o osobi koju vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju jednim od najvažnijih imena suvremene svjetske književnosti.

Na hrvatskom su dosad objavljeni prijevodi njezinih romana Dani zaborava i Mučna ljubav te tetralogije koju čine romani: Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju te Priča o izgubljenoj djevojčici, a koja joj je donijela svjetsku slavu. Po serijalu Genijalna prijateljica snimljena je i serija u produkciji HBO-a.

Pročitajte i:

Nakon 'Genijalne prijateljice': Novi roman žene koja je oduševila svijet uskoro izlazi

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković

Preminuo književnik Bekim Sejranović: Tužna vijest potresla je cijelu regiju

Maša Kolanović dobitnica je EU nagrade za književnost

Linker
16. rujan 2021 06:22