Putovanje

Mistična i neodoljiva Škotska: Predivni dvorci, još ljepši krajolici i šarmantni pansioni osvajaju na prvu

Magistar farmacije Alan Ramić svaki put se iznova oduševi najsjevernijim dijelom Ujedinjenog Kraljevstva iako njegove stanovnike teško razumije zbog specifičnog dijalekta, no prirodne ljepote i visoka procijepljenost čine tu zemlju idealnim mjestom za odmor.

U Škotsku odlazim godinama jer tamo živi dio moje obitelji. Obišao sam je cijelu, a najljepši mi je njezin zapadni dio s razvedenom obalom, mnogo otoka, divljim planinama, ledenjačkim jezerima i slikovitim gradićima u kojima vrijeme kao da je stalo.

Zagreb je preko Amsterdama odlično povezan s Glasgowom, najvećim škotskim gradom, a avionske linije od ovog su proljeća još češće nego inače. Dvadesetak puta sam onamo letio kompanijom KLM i avion nijednom nije kasnio. Škotska je pitoma i sigurna zemlja, pa ako želite sami organizirati putovanje - ovo je idealna destinacija.

image
Slikoviti gradić Portree na otoku Skye.
FOTOGRAFIJE: NATALIYA HORA/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA NATALIYA HORA/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Baza u Škotskoj bio mi je Paisley, gradić pokraj Glasgowa, u kojem se nalazi zračna luka pa turisti najčešće samo prođu kroz njega. Šteta, jer je u 19. stoljeću bio svjetsko središte tekstilne industrije te je pun raskošnih palača i predivnih crkvi.

Bogati industrijalci ostavili su iza sebe arhitektonsko naslijeđe koje se trenutačno obnavlja, a zanimljive su i izložbe posvećene tekstilnoj prošlosti. Kašmirski uzorak, preuzet iz Perzije, na engleskom se zove Paisley, prema gradu u kojem se proizvodila većina tekstila u to doba.

image
Satovi u kafiću u Paisleyju.
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Iskustvo pjevačice na ‘it‘ destinaciji: Proljetno skijanje u Alpama zbog pandemije jeftinije i do 70 posto

Simpatični pansioni i neodoljivi naglasak

Odsjeo sam u obiteljskom pansionu, kakvih je mnogo diljem Škotske. Maštovito su uređeni, neki se nalaze i u bivšim crkvama, a možete susresti goste odsvakuda, koji mogu biti zanimljivi sugovornici i suputnici.

image
Izložba posvećena povijesti gradića Paisley, koji je u 19. stoljeću bio svjetsko središte tekstilne industrije.
PRIVATNI ALBUM

Škoti su susretljivi i ljubazni domaćini i rado će vas uputiti, samo se pripremite na njihov osebujan, simpatičan naglasak. Ljude u manjim mjestima morat ćete pomno slušati da ih donekle razumijete. Javni prijevoz odlično je organiziran, autobusi voze posvuda, a odlučite li se na putovanje vlakom, preporučujem da kupite višednevnu kartu.

image
Vijadukt Glenfinnan na pruzi između Mallaiga i Fort Williama.
UNSPLASH

Vlakovi su brzi, čisti, sigurni i voze kroz neke od najljepših krajolika na planetu. Mogu se kombinirati s autobusnim i trajektnim linijama, a kako postoji prostor za bicikle, imate opciju za samostalni obilazak brojnih otoka.

Željeznički most Glenfinnan, na pruzi između Mallaiga i Fort Williama, prava je turistička atrakcija, prikazana i u četiri filma o Harryju Potteru. Preko ljeta ondje vozi vlak sa starom parnom lokomotivom, što dodatno privlači turiste. Ako ste u prilici, svakako preporučujem restoran u starinskom vagonu koji se nalazi oko dva kilometra dalje, na staroj željezničkoj postaji.

Gastronomija nije vrhunska, ali je zadovoljavajuća

Jedna od predivnih ruta vodi i od Glasgowa do Ayra, gradića koji me podsjetio na Opatiju, prepunog vila, restorana i parkova i s velikom pješčanom plažom. No, imajte na umu da je ovo sjeverni Atlantik. Pijesak je blatnjav, ocean hladan - ali je plaža predivna za šetnju.

Ovdje je prava rijetkost naći restoran koji je klopka za turiste, s lošom, precijenjenom hranom. No, ne treba očekivati vrhunsku gastronomiju.

image
Škotski specijalitet - ‘jacked potato’.
PRIVATNI ALBUM

Odabir jela je skroman, ali od škotskih specijaliteta mogu preporučiti “jacked potato” - krumpir pečen u kori, razrezan po dužini i s raznim dodacima poput vrhnja, maslaca, sira, zapečenoga graha i mesa. Dodaci se mogu birati i dobra su kombinacija za brz, usputni obrok. No, zato ima puno kineskih, japanskih, talijanskih restorana... Izbor je velik i hrana je jako ukusna. U gradiću Dunfermline, primjerice, jeo sam odličan ramen.

Čitajte i: Helena Šopar Zadro stalno se vraća u Miami: U doba pandemije nešto je drukčiji, ali i dalje čaroban!

Škotska nudi puno toga za vidjeti i raditi

Škotska je raj i za bicikliste. Ispremrežena je stazama koje idu uz nekadašnje željezničke pruge pa ste odvojeni od ostalog prometa i okruženi prirodom. Lako je unajmiti bicikl za jednodnevni izlet ili višednevnu turu.

Vrijeme bi vas moglo poslužiti od travnja do srpnja, ali svakako računajte s tim da i tada zna padati kiša - ali rijetko po cijeli dan. Zanimljivo, Škotima su vodonepropusne jakne s kapuljačama draže od kišobrana, a često kišu jednostavno ignoriraju.

image
Alan Ramić u Edinburghu.
PRIVATNI ALBUM

Zapadni dio Škotske je brdovit i odličan za pješačke izlete i planinarenje. Na izboru je mnogo staza koje prolaze uz obalu, pokraj jezera i planina, tu su i povijesne rute, a sve uz brojne opcije za odmor, hranu i spavanje.

U proljeće i ljeto dani su ekstremno dugi, zrak je uvijek bistar i hladan pa je na suncu ugodno - ali se lako pocrveni, što znam iz vlastitog iskustva.

Isplati se posjetiti nacionalni park Loch Lomond i The Trossachs, s predivnim jezerom, izvrsnim akvarijem i puno izbora za ljubitelje sportova na vodi.

Predivne otoke ne valja propustiti

Otoci su pak svijet za sebe. Najviše ih pripada skupinama Unutarnji i Vanjski Hebridi. Na njima ćete naći male obiteljske pansione, domaću hranu i predivne plaže s bistrim, plavim oceanom - ali i usred ljeta noge će vam se smrznuti zagazite li u njega.

Otok Skye inače je krcat turistima, ali zbog korone sada ih je manje. Meni se sviđaju manji otoci, na kojima je doživljaj sličan kao na našoj Silbi i Unijama. Jedan od zaista čarobnih otoka je Iona, s mnogo lokalnih umjetnika koji stvaraju predivna djela.

image
Škotska goveda na otoku Mull.
PRIVATNI ALBUM

Prekrasan je i otok Mull, do kojeg se dolazi iz gradića Oban. Relativno je velik pa na njemu ima i cesta, ali s jednom trakom, pa se vozila mimoilaze na nekom od brojnih ugibališta.

Čitajte i: Avantura u nepoznati dio Meksika: Zagrebački prekognicist probao je poseban kakao u srcu majanske kulture

image
Puffini, ptice kod nas poznate kao morski papagaji.
PRIVATNI ALBUM

Putem ćete vidjeti goveda s gustom, dugom dlakom, uz potoke ponekad i vidre, a na obali tuljane. I poneki dvorac usred svega toga. S Mulla se može trajektom ići i na obližnji čudesan otok Staffa, poznat po golemim bazaltnim šesterokutnim stupovima za koje je teško povjerovati da su djelo prirode, kao i po simpatičnim pticama puffin, kod nas poznatim i pod nazivom morski papagaj. Na tom se otoku gnijezde pa ljudi koji se nađu blizu njih govore tiho da ih ne bi uznemiravali.

U Škotskoj je veći dio stanovništva cijepljen pa je zbog toga i epidemioloških mjera broj novozaraženih stalno u padu. Do ljeta se očekuje da će se moći normalno putovati u zemlju.

U svakom slučaju, aviokompanije nude mogućnost besplatne promjene datuma ili otkazivanja karte, tako da je jedini rizik - da ne doživite Škotsku.

UDALJENOST I POLOŽAJ

Škotska zauzima sjeverniji dio otoka Velika Britanija. Glavni grad je Edinburgh, no on nije i najveći. To je Glasgow, koji je od Zagreba udaljen oko 1800 kilometara.

ŠKOTSKA FUNTA

Škotska je dio Ujedinjenog Kraljevstva i službena je valuta britanska funta, no postoji i škotska funta. Tiskaju je komercijalne banke i iste je vrijednosti kao britanska, a iako nije službeno sredstvo plaćanja, prihvaćaju je svuda.

Linker
19. travanj 2024 12:26