Putovanje

Novinarka i urednica otišla je na popularni grčki otok Mikonos, ali u rujnu: Bez gužve na otoku užitka

Beogradska novinarka i urednica Jelena Karakaš tulumarila je u grčkoj hit-destinaciji tijekom rujna - kad je ondje upola manje turista - a uređenje tamošnjih novih hotela i barova potaknulo ju je na redizajn vlastitog životnog prostora.

Mikonos je mjesto u koje sam se zaljubila na prvi pogled, kad sam prije nekoliko godina prvi put zakoračila na njegovo tlo. Otada onamo obično putujem u rujnu, kad je sunce blago, more toplo, valovi nježni, a broj turista - prepolovljen. Jer ako želite posjetiti taj najzabavniji grčki otok u “špici” ljetne sezone, naoružajte se živcima i prihvatite činjenicu da sve morate rezervirati minimalno dva tjedna unaprijed - mjesto na plaži, u konobi ili restoranu, u klubu u kojem želite plesati... U rujnu pak sve postaje ležernije pa se možete neplanirano pojaviti na trendovskim mjestima, bez prethodne najave.

image
Putovanje na Mikonos novinarke i urednice Jelene Karakaš
PRIVATNA ARHIVA

Vrijeme za prijateljstva i ljenjčarenje

Mikonos je savršena lokacija za ljetovanje s prijateljima, a ondje će vam se vjerojatno i proširiti broj ljudi s kojima ćete ubuduće tulumariti. Jer kombinacija tamošnjih opuštenih, lijenih dana i ludih noćnih provoda često rezultiraju novim poznanstvima. To jest mondeni otok, ali jednako oduševljavaju i njegova manje popularna mjesta, idealna za ljenčarenje.

image
Jelena je na Mikonos otišla s prijateljicama, među kojima je i zagrebačka voditeljica Iva Šulentić.
PRIVATNA ARHIVA

Google i Instagram plan

Istražite na Googleu lokacije koje namjeravate obići i provjerite na Instagramu je li to tip lokala i provoda kakav priželjkujete. Postoji zaista mnogo plaža, restorana i klubova i poželjno je da barem imate načelni plan što biste voljeli vidjeti. Alemagou je plaža koja će vas zasigurno napuniti dobrom energijom, a ostanete li i u tamošnjem restoranu, doživjet ćete sjajan tulum do dugo u noć. Osobito je privlačan izgled restorana, koji je uredio grčki dizajnerski studio K, jelovnik se temelji na lokalnim specijalitetima u modernoj izvedbi, a glazbena kulisa su fantastični DJ setovi zbog kojih ćete se ondje zadržati dulje od planiranog.

image
Bar na plaži Alemagou izvrstan je odabir za dnevno ljenčarenje, ali noćno tulumarenje.
PRIVATNA ARHIVA

Scene iz ‘Pobješnjelog Maxa’

Ako ste raspoloženi za avanturu, unajmite automobil i u Google maps utipkajte plažu Fokos. Vozit ćete se kroz krajolike koji će vam nalikovati na prizore iz filma “Mad Max” - vijugavi potok, trske, koze uz cestu... No, ne brinite se, samo nastavite i u jednom trenutku će vam se otvoriti pogled prema velikoj pješčanoj plaži. Odmah pokraj nje je smještena i autentična grčka konoba, gdje se možete sakriti od sunca.

image
Ako ste željni avanture, unajmite automobil i odvezite se do plaže Fokos.
PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Poduzetnica tamara u potrazi za prirodnom ljepotom otputovala u Gruziju: ‘Njihova tajna je i u dobrim vinima‘

Potraga za smještajem

Kad je u pitanju smještaj, na Bookingu će vas dočekati gomila opcija, no prije svega morate znati kakav odmor želite. Oni kojima su izlasci u prvom planu, neka biraju apartman ili hotel u samom centru grada Mikonosa jer u tom slučaju se može stići pješice do svih klubova. No, razmislite i o rezervaciji hotela koji je izvan “žiže” zbivanja, kako biste tijekom dana u miru i tišini mogli puniti baterije za večernje partijanje.

image
Tropski štih hotela Wild by Interni u Mikonosu.
PRIVATNA ARHIVA

Jedan od najpopularnijih restorana u centru je Interni, koji odnedavno ima i hotel Wild by Interni. Nalazi se u predivnoj uvali, ima božanstven infinity bazen, a poseban je po tome što ima izlaz na malu privatnu plažu.

image
Hotel ima izlaz na plažu i infinity bazen.
PRIVATNA ARHIVA

Klubovi i restorani

Scorpios je jedan od najpoznatijih klubova na plaži u Mikonosu, zato očekujte gužvu i čekanje u redu na ulazu. Preporučuje se mjesto rezervirati e-mailom, kako biste mogli biti uvršteni na popis i osigurani da ćete moći ući. Birajte mjesto u okviru njihovog Sunset Beacha, gdje možete pijuckati piće i slušati nastupe uživo DJ-eva kao što je Valeron. Raspored nastupa možete pronaći na web stranici Scorpiosa, čija ekipa od ove sezone vodi i restoran u centru - Nōema. Interijer je neodoljiv, s bež nijansama koje se pretapaju, od prirodnih materijala i ukrašen tropskim raslinjem. No, ono što oduševljava je tradicionalna grčka kuhinja sa suvremenim štihom i sommelier koji će svakom jelu pronaći idealno vino. Kad se uz to dodaju i zvukovi saksofona, koje ondje slušate uživo, ostaje doživljaj za pamćenje. Uz to, dizajnerska rješenja u tom restoranu motivirala su me na mini makeover mog doma u Beogradu.

image
Bar na plaži Alemagou izvrstan je odabir za dnevno ljenčarenje, ali noćno tulumarenje.
PRIVATNA ARHIVA

Konoba na plaži

Isprobajte ponudu konobe Nikolas na plaži Paraga. Riječ je o nepretencioznom konceptu koji će vam zadovoljiti sva osjetila. Restoran je otvoren 1967. i dandanas je u vlasništvu iste obitelji. Noge u pijesku, dlan oko orošene čaše vina, pogled prema pučini... Može li bolje? Kao posljednji slijed naručite njihov hladni kolač Banoffee s karamelom i bananama. I prsti već sami kreću na Booking da se rezervira smještaj za sljedeću godinu. Vidimo li se?

image
U restoranu Nikolas uživa se u morskim specijalitetima.
PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Filmski kritičar i glumica posjetili Island: Janjetina na sve načine i surovi krajolici kao da su s drugog planeta

Dobro je znati

Veličina i položaj: Mikonos je otok veličine stotinjak četvornih metara u Egejskom moru, a dio je otočne skupine Cikladi.

Otok vjetra: Meltemi je mirni sjeverni vjetar kasnog ljeta u Grčkoj i na Egejskom moru koji puše od svibnja do rujna, a vjetrenjače postavljene u luci grada Mikonosa zaštitni su znakovi otoka.

Klima: To je otok s oko 300 sunčanih dana i s vrlo malo kiše. Prosječna dnevna temperatura ljeti je 27 Celzijevih stupnjeva, a zimi 15.

Linker
16. travanj 2024 19:01