Press
Zajc uz vas

Operni pjevači riječkog HNK snimili zavičajnu pjesmu: 'Bilo vavik veselo'

Kako bi obilježili 140 rođendan velikog skladatelja, pjevači su iz svojih domova snimili jednu njegovu pjesmu napisanu na istarskoj ljestvici.

Kako bi obilježili 140 rođendan velikog skladatelja, pjevači su iz svojih domova snimili jednu njegovu pjesmu napisanu na istarskoj ljestvici.

U sklopu online programa “Zajc uz vas”, dan uoči 140. obljetnice rođenja Ivana Matetića Ronjgova, članovi muškog opernog zbora HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i u uvjetima razdvojednosti snimili su skladateljvu skladbu “Bilo vavik veselo”.

Budući da umjetnost ne priznaje daljinu i poništava granice, ona je članove zbora ujedinila i u ovom vremenu nedaće, kroz zvuke zavičaja otete zaboravu trudom jednog čovjeka. Skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.

Baština UNESCO-a

Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – skladao je djela koja se smatraju biserima kako hrvatske, tako i svjetske zborske a cappella literature.

Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su i riječi samog skladatelja „... pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna.“.

Press

Stoga su ovu Matetićevu skladbu optimističnog naslova članovi muškog zbora “Zajca” posvetili 140. godišnjici njegova rođenja koja se navršava 10. travnja, najavljujući, nadajmo se u skoroj budućnosti, i koncertno obilježavanje obljetnice našeg velikog skladatelja. A do tada, poslušajte ovu skladbu na mrežnim stranicama i društvenim mrežama HNK Ivana pl. Zajca i svakodnevno pratite nove programske sadržaje “Zajc uz vas”.

Pročitajte i:

Divna ideja ekipe riječkog HNK: Pogledajte kakav su program pripremili putem YouTubea

Kultura u izolaciji: Sve što nam je dostupno na samo jedan klik miša

David Maljković: 'Djelovanje će nam formirati budućnost, a ne očekivanja'

Linker
26. travanj 2024 10:05