Privatni album
Odmor za dušu i tijelo

Sanja Doležal vodi nas u svoju ljetnu oazu na Mrežnici: Predivna priroda, kupališta i vrhunska hrana

Zagrebačka pjevačica, koja već 15 godina ima vikendicu uz jednu od najljepših hrvatskih rijeka, otkriva svoja najdraža mjesta: od divljih kupališta i šumskih staza do restorana s lokalnim specijalitetima.

Zbog pandemije koronavirusa nije trenutak za putovanja izvan Hrvatske, ali uživati se može i na domaćim destinacijama. Imala sam prilike, zahvaljujući poslu, obići svaki kutak naše predivne zemlje, sve otoke i otočiće, unutrašnjost, parkove prirode... Zadnjih petnaestak godina moj drugi dom nalazi se na jednoj od najljepših hrvatskih rijeka, Mrežnici. Predivna je i zimi i ljeti, a meni je najljepša u rano proljeće, kada se priroda budi. Čista je, mirna, ljeti ugodno topla, katkad i do 25 stupnjeva.

Privatni album
Mrežnicu okružuje predivna priroda te mnogo znamenitosti i zabavnog sadržaja.

Mrežnica je relativno kratka, oko 70 kilometara, no gotovo duž cijelog toka, od izvora pokraj Slunja do mjesta gdje se ulijeva u Koranu, nižu se brzaci, sedrene barijere i slapovi - ima ih čak 93.

Mrežnica je relativno kratka, oko 70 kilometara, no gotovo duž cijelog toka, od izvora pokraj Slunja do mjesta gdje se ulijeva u Koranu, nižu se brzaci, sedrene barijere i slapovi - ima ih čak 93.

Ljeti privlači brojne ljubitelje raftinga premda je katkad, zbog mirnog toka i pada vodostaja, veslanje vrlo naporno. Za turiste bicikliste mnoštvo je staza raznih težina. Neke vode kroz šumu pa je ugodno pedalirati unatoč vrućini. Šumske staze jednako su drage i šetačima.

Bogata povijest

Priznajem, nekoliko prvih godina boravka na Mrežnici nisam znala koliko je povijesnih znamenitosti u okolici. Bliz ušća Tounjčice u Mrežnicu nekad je stajao grad Ključ, u 16. stoljeću u vlasništvu grofa Stjepana Frankopana.

Privatni album
Rijeku se najbolje upoznaje iz čamca.

U naselju Zvečaj još ima ostataka istoimenog starog grada, koji se prvi put spominje u 14. stoljeću. Njime su vladale plemićke obitelji Frankopani i Zrinski. Treba svratiti i do Ogulina te umjetnog jezera Sabljaci, koje je izvrsno posjećeno, pogotovo ljeti. U ogulinskom Hotelu Frankopan svakako probajte njihove palačinke.

Sjajna kupališta i hrana

Obale Mrežnice su gotovo svuda dostupne za kupanje. Ima uređenih kupališta i onih pomalo divljih, gdje je manje ljudi. U Dugoj Resi je nedavno prekrasno uređeno kupalište, a Kamp Slapić već godinama slovi kao jedan od najboljih malih kontinentalnih kampova u unutrašnjosti Hrvatske.

Privatni album
Restoran i odmorište Mrežnička kuća...

Meni je ipak najdraže mjesto za ljetna poslijepodneva ili večeri kod mojih dugogodišnjih prijatelja, u Mrežničkoj kući. Predivna priroda, kupalište i fantastična gastronomska ponuda.

Specijaliteti od riječnih riba, vrhunskog mesa, burgeri, dobro vino i maštoviti kokteli... za svakog se nađe ponešto.

Privatni album
u kojoj su ovog ljeta osmislili program ‘Dnevni boravak’.

Od ovog ljeta na livadi uz rijeku nude program “Dnevni boravak na Mrežnici”, koji se često produlji do dugo u noć.

Slatkovodni akvarij

Zateknete li se u Karlovcu, gradu na četiri rijeke, popijte kavu u povijesnoj jezgri, glasovitoj Zvijezdi, gdje se i ljeti i zimi održavaju atraktivna i zabavna događanja.

Privatni album
Mrežnica je mirna i čista pa privlači brojne vrste ptica.

Ne propustite pogledati Aquatiku, jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Ako imate slobodnog vremena ili ne znate kamo biste se sklonili od vrućine, Mrežnica i sve njezine ljepote i zanimljivosti su pravi izbor.

Čitajte i:

Bajkoviti Prag očima Ive Pogorelića - Mistika Starog grada, impozantni mostovi i raskošne palače

Upoznajte Skiathos - zeleni biser Egejskog mora s odličnom hranom, predivnim plažama i bogatom poviješću

Zagrebački par zaputio se u Australiju: Prekinuto krstarenje nije ih spriječilo da upoznaju Tasmaniju

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Linker
13. ožujak 2024 09:49