Getty Images/iStockphoto
Putovanje

Upoznajte Skiathos - zeleni biser Egejskog mora s odličnom hranom, predivnim plažama i bogatom poviješću

Na šumoviti otok stiže se iz grada Volosa, gastronomskog središta Grčke, a vrijedi ga posjetiti zbog prekrasnih plaža, iznimne hrane i staroga grada sa sačuvanim mediteranskim duhom koji je osvojio i redatelja filma ‘Mamma Mia!’.

Grčka je dobar izbor za ljetovanje - situacija s pandemijom koronavirusa tamo je povoljna, ljudi se pridržavaju epidemioloških uputa, nema mnogo gostiju pa su plaže poluprazne i nigdje nema gužve, a i cijene su pristupačnije nego inače.

Naš je prijedlog Skiathos: za razliku od većine drugih grčkih otoka, pun je zelenila, do njega se lako dolazi, ima pedesetak prekrasnih plaža - za Lalariju tvrde i da je jedna od najljepših u cijeloj zemlji - a ljubitelje Abbe i filma “Mamma Mia!” možda će privući i činjenica da su neke scene snimane upravo na tim lokacijama.

Jedan dan u Volosu

Skiathos ima zračnu luku pa se do njega može doći i avionom iz Atene, ali trenutačno su te linije ukinute. Zato je najbolje doći do Volosa te otamo trajektom ili katamaranom do Skiathosa.

View of a seaside street in the center of Volos.The church of Saint Constantine and Helen in background.
Getty Images/iStockphoto
Pogled na centar Volosa s Crkvom svetog Konstantina i Helene.

Volos je lučki, sveučilišni i turistički grad, uz to i jedno od grčkih gastronomskih središta, stoga zavređuje da se u njemu zadržite dan ili dva.

Kivo art and garni hotel Vasilias Beach
Vila s panoramskim bazenom iz koje se pruža pogled na grad Skiathos.

Najpoznatiji je po mezama u tavernama koje nazivaju tsipouradiko, a ime su dobile po piću tsipouro. Ima ih posvuda u gradu, osobito u lučkom dijelu. Hrana je u njima ukusna, no uglavnom su namijenjene turistima pa želite li autentični doživljaj voloske gastronomije, uputite se prema staroj tržnici.

Tsipouro

Uokolo nje je mnogo tsipouradika, a sa svakom rundom tsiopura konobar će na stol donijeti veći i bogatiji izbor meza, uračunat u cijenu pića od nekoliko eura. Volos je preko ljeta privlačan i zbog klime koja je nešto blaža nego u ostatku zemlje, prije svega zbog 1624 metra visoke planine Pelion, koja je zimi vrlo posjećena jer se ondje nalazi jedno od najvećih grčkih skijališta.

Stara luka

Iz Volosa do Skiathosa plove katamarani i trajekti koji putnike iskrcavaju u novoj luci, a iz nje se za dvadesetak minuta ili manje autobusom dolazi do grada Skiathosa, u kojem živi većina otočana. Smješten u zaljevu koji štiti od vjetra, grad osvaja već na prvi pogled.

Getty Images
Uličice uokolo stare luke u gradu Skiathosu.

Uske, slikovite ulice oko stare luke, s tavernama i barovima sa šarenim jastucima na stolcima, bijelim kućama s tipičnim plavim škurama i vratima... Sve to djeluje poput bajke, a Skiathos je očito tako doživio i redatelj filma “Mamma Mia!”, jer su upravo ovdje snimljene scene u kojima se prvi put susreću Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgard.

Bourtzi

Nekada otočić, sada poluotok, Bourtzi razdvaja staru od nove luke. U prošlosti je na njemu bila utvrda, a danas su ondje bar i pozornica na otvorenom, na kojoj se ljeti često prikazuje - “ Mamma Mia!”, naravno.

Panorama of old Skiathos Town and Port
Getty Images
Poluotok Bourtzi, na kojem se nalazi pozornica na otvorenom, muzej i bar, dijeli luku na stari i novi dio.

Iz stare luke polaze i brodice koje turiste vode na većinu filmskih lokacija, ne samo na Skiathosu nego i na obližnjem otoku Skopelosu, gdje je pak snimljena scena vjenčanja, te na kopno gdje će se ljubitelji filma sjetiti scena na plaži.

Zlatni pijesak i labudovi

Do plaže Koukounaries svakih dvadeset minuta vozi gradski autobus, a cijena karte je dva eura. Mekani pijesak, prozirno tirkiznoplavo more, hlad borova, tek tu i tamo pokoji turist - užitak je ovdje ostati cijeli dan.

Matea Kalebić
Plažu Koukounaries zovu i Chrysi Ammos, što na grčkom znači 'zlatni pijesak'.

Iza plaže, prema unutrašnjosti otoka, nalazi se jezero Strofilia s patkama i crnim labudovima koje se katkad može vidjeti i “u šetnji” do morske obale. S morem je povezano kanalom, a preko njega je izgrađen most.

Kastro

Do plaže Lalaria, za koju kažu da je jedna od najljepših u Grčkoj, morate ići brodom, no put se isplati. Žalo od nestvarno bijelih kamenčića na jednom kraju prekida uska hrid koja se spušta u more, a ispod nje je prirodni tunel kojim se može plivati. U blizini Lalarije, također na sjeveroistočnoj strani otoka, brodićem se dolazi do plaže Kastro, koja je ime dobila po starom gradu na vrhu hridi.

Famous hole in the rock formation at Lalaria beach, Skiathios island, Greece.
Getty Images/iStockphoto
Plaža Lalaria jedna je od najljepših u Grčkoj.

Stanovnici otoka živjeli su u njemu nekoliko stoljeća i u grad Skiathos vratili su se tek sredinom 19. stoljeća. Danas su tamo ostaci skromnih građevina, a od 13 crkvica ostalo ih je samo nekoliko. Do grada s plaže vode uske, strme stepenice. Poslije razgledavanja Kastra prijat će osvježiti se u moru.

Gastronomija

Mnogo je taverni, restorana i barova, a najviše uokolo luke i u glavnoj ulici koja je ime dobila po najpoznatijem otočaninu, pjesniku iz 19. stoljeća Alexandrosu Papadiamantisu. Osim što je po njemu nazvana glavna ulica, pjesniku je u luci postavljen spomenik, a kuća u kojoj je živio pretvorena je u muzej.

Bougatsa je lisnato tijesto s kremom koje se najčešće jede za doručak.

U kafićima se ujutro za doručak često naručuje bougatsa, jelo od lisnatog tijesta i kreme, koje se jede toplo i odlično ide uz jutarnju kavu.

Getty
Restoran u staroj vjetrenjači na brdu iznad grada.

Većina posjetitelja ruča na plaži, u tavernama u hladovini borova, poput Mystique Beach Bara na plaži Koukounaries, u kojem se nude ukusna grčka jela po pristojnim cijenama. Želite li pak večerati u nešto ozbiljnijem okruženju, tu je restoran u staroj vjetrenjači na brdašcu iznad grada. Zove se, očekivano, Vjetrenjača i nudi odličnu hranu s još boljim pogledom.

Zemlja maslina

Nešto malo dalje u unutrašnjosti otoka, pokraj Katsaroua, mjestašca s tek nekoliko kuća, nalazi se još jedan odličan restoran - Olive Thea. Do njega se može doći samo neasfaltiranom cestom pa u pravilu ondje nije gužva ni kad je u Skiathosu sve puno turista.

Konobari će vas dočekati s hladnim pićem i predjelima te svježe pečenim kruhom. Jela pripremaju u peći na drva. Povrće beru u vlastitom vrtu, a ribu i meso nabavljaju od lokalnih ribara i seljaka pa je sve uvijek svježe i ukusno. Iz vrta se pak pruža pogled na grad Skiathos i na Egejsko more, stoga se Olive Thea, što u prijevodu znači Zemlja maslina, ne propušta.

Legenda i povijest

Prema predaji, na obale Skiathosa u oluji se nasukala flota perzijskog cara Kserksa kad je krenuo u osvajanje Grčke. Otok se poslije spominje u 13. stoljeću kad su ga preuzeli mletački plemići iz obitelji Ghisi. Poslije je došao u ruke Bizanta i Otomanskog carstva, a u 19. stoljeću, za vrijeme rata za oslobođenje od Turaka, upravo je na Skiathosu starješina manastira Evangelistria, oko četiri kilometra sjeverno od grada, osmislio i izradio grčku zastavu te je dao na prisegu vođama ustanka, koji su se ovdje skrivali.

Dolphins swimming and jumpig on the sea near Skiathos island, Greece
Getty Images
Dupini često prate izletničke brodice.

Poslije stjecanja nezavisnosti grad je gospodarski procvao, najviše zbog gradnje jedrenjaka od drveta, zbog čega su gotovo uništene šume na otoku. Pojavom parobroda otočka su brodogradilišta propala, šume su sačuvane, stanovnici su se vratili poljima i ribolovu.

Za Drugog svjetskog rata Nijemci su razrušili Skiathos, no poslije je brzo obnovljen. Danas cijeli otok ima malo više od šest tisuća stanovnika, od kojih pet tisuća živi u jedinom gradu, a ostali u desetak malih naselja, Skiathos se, osim po bujnim šumama i zelenilu, od turistički razvikanih grčkih otoka kao što su Mikonos ili Santorini razlikuje i po tome što nije previše ušminkan, nema na njemu megalomanski velikih hotela, sve je na Skiathosu skladno i prirodno. I možda je upravo u tome njegova najveća čar.

Čitajte i:

Zagrebački par zaputio se u Australiju: Prekinuto krstarenje nije ih spriječilo da upoznaju Tasmaniju

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Bivši odbojkaš sa suprugom zatočen u raju: 'Osjećali smo se kao da se vozimo Makarskom rivijerom'

Vodimo vas na glazbeno putovanje: Ovi američki gradovi pišu neku drugu povijest

Linker
19. travanj 2024 17:25