Privatna Fotografija
Privatna Fotografija

'Vrištala sam od sreće'

Priča koja oduševljava: Kristina iz SOS Dječjeg sela pobijedila bolest i nedaće pa osvojila svjetsku nagradu za uspjeh

"Ni u snu nisam mislila da ću ući u uži odabir od osmero djece, a kamoli pobijediti. Novčana će mi nagrada uvelike olakšati studiranje, jer se financiram sama uz studentski posao i državnu stipendiju", izjavila je Kristina za Gloriju.

Kristina Ivanuš, 21-godišnja uspješna i uvijek nasmijana djevojka, odrasla u SOS Dječjem selu Lekenik, osvojila je prestižnu nagradu Herman Gmeiner Award!

Nagrada Hermann Gmeiner, nazvanu prema prvom osnivaču SOS Dječjeg sela u svijetu, dodjeljuje se na globalnoj razini osobi odrasloj u SOS Dječjem selu koja je, unatoč životnim teškoćama, postala uzornom i izvanrednom na društvenom, kulturnom, sportskom ili profesionalnom polju. Kristina je od 200 nominiranih diljem svijeta ušla među osam finalista za osvajanje nagrade te pobijedila.

"Presretna sam što sam osvojila nagradu. Kad mi je jučer stigao mail s porukom "You are a winner!" vrištala sam od sreće", izjavila je Kristina za Gloriju.

"Ni u snu nisam mislila da ću ući u uži odabir od osmero djece, a kamoli pobijediti. Ova nagrada mi jako puno znači jer sam ponosna na sebe što imam priliku SOS Dječje selo predstavljati na ovako lijep način i širiti pozitivnu priču. Novčana će mi nagrada uvelike olakšati studiranje jer se financiram sama uz studentski posao i državnu stipendiju", dodala je marljiva pobjednica.

Zagreb, 010720.
Kristina Ivanus Kika, odrasla u SOS Djecjem selu i finalistica je za Hermann Gmeiner nagradu koja se dodjeljuje svake dvije godine.Skoluje se za voditeljicu ronjenja u sklopu projekta plavo ronilacko srce RK Roniti se mora.
Na fotografiji: Kristina pozira za fotografiju u bazenu Kantrida
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / Hanza Media

Svestrana Kristina Ivanuš Kika školuje se i za voditeljicu ronjenja u sklopu projekta plavo ronilačko srce RK 'Roniti se mora'.

 

Njezina je priča zaista posebna

Kristina, koja je sa samo četiri godine sa sestrom stigla u SOS Dječje selo Lekenik, studira marketing i komunikaciju, radi kao podvodni model, a uskoro će postati i instruktorica ronjenja. Vedar duh i nevjerojatna volja pomogli su joj da preboli poliradikuloneuropatiju, bolest perifernih živaca, zbog koje je kao djevojčica otežano hodala. Ta joj je bolest dijagnosticirana kad je imala samo 6 godina pa je značajan dio djetinjstva provela u bolnici.

Plivanje i sport pomogli da nadjača bolest

"Padala sam jer do mozga mi ne bi došla informacija da treba zakoračiti, borila sam se s trncima u tijelu, a zbog bolesti sam krenula u školu nešto kasnije. Nisam osjećala jake bolove pa mi je, umjesto lijekova, preporučena terapija plivanja u moru. Bolest mi je poslužila kao motivacija da se počnem baviti sportom, čiji je učinak na moje zdravlje bio toliko dobar da se u osamnaestoj godini povukla", ispričala je za Gloriju Kristina, bivša odbojkašica i nogometašica, koja  trenira tajlandski boks i ronjenje.

U SOS Dječjem selu Lekenik živjela je od četvrte do petnaeste godine, potom u SOS Zajednici mladih Velika Gorica, gdje je ostala do završetka srednje ekonomske škole, a danas živi u Studentskom domu Stjepan Radić. Odlazak iz Kraljevca na Sutli, gdje joj živi majka Željena s kojom je u bliskom kontaktu, dobro pamti.

 

Čitajte i...

 

Tek su joj 22 godine! Hana Samaržija je zvijezda nove ljevice, izazov joj je Marija Selak Raspudić

Superheroina iz Miramarske! Buduća odvjetnica dugo i u tišini brine za ugrožene: 'Osjetila sam strah, ali...'