Zagrebačkoj voditeljici Barbari Radulović (28) jagode su omiljeni voćni zalogajčić. Najukusnije su joj svježe, poslužene bez šlaga i šećera jer obožava njihov osvježavajući okus, kao i osjećaj da nakon tog malog, voćnog snacka pršti energijom. A taj popratni efekt koji kriju jagode dobro će joj doći 18. i 19. lipnja, kad s kolegicom Anjom Alavanjom bude vodila CMC festival u Vodicama.
Sudeći po podužem popisu izvođača – riječ je o dvadesetak poznatih estradnih imena, od rock i pop-grupa do dalmatinskih klapa – dodatna energija neće biti na odmet da zablista na pozornici i da sve protekne besprijekorno. To je razlog zbog kojeg će je tijekom festivala iza pozornice čekati mjerica domaćih, mirisnih jagoda.
– Što manje termički obrađujemo voće, pogotovo osjetljive jagode, ono je bolje. Zato ih kod pripreme slastica uvijek dodajem na kraju, narezane na tanke kriške, a ujedno mi posluže i kao ukras. Osim toga, izbjegavam deserte u koje se dodaje mnogo šećera, kako zbog linije tako i zbog zdravlja. Naime, kao djevojčica sam imala povišenu razinu šećera u krvi i morala sam izbjegavati slatko. Taj zdravstveni problem s vremenom je nestao. Danas mogu jesti sve što poželim, no iz djetinjstva mi je ostala navika da pazim na količinu šećera u jelima. Zato i danas radije posežem za svježim voćem nego za tortom od čokolade – govori Barbara, diplomirana ekonomistica koja paralelno s vođenjem emisija na glazbenoj televiziji Croatian Music Channel radi u jednoj zagrebačkoj marketinškoj agenciji.
Dodaje da nema mnogo vremena za kuhanje, premda uživa u tome, pa je njezin omiljeni recept za kolač od jagoda vrlo jednostavan, a priprava brza. Zapravo, može ga primijeniti na bilo koje sezonsko voće, a trebaju joj gotove oblatne i puding od vanilije. Umjesto oblatna katkad koristi petit beurre kekse prethodno poškropljene s malo mlijeka.
Za svečane prigode pripravlja jednostavnu tortu od beze kora, tučenog slatkog vrhnja i svježih jagoda. Treba je dobro ohladiti prije iznošenja na stol i to je sva mudrost. Dodaje, ponosno, da je njezina omiljena torta bolja od svakog sladoleda.
– Otkrila sam još jedan brzi recept za pripravu jagoda, a odao mi ga je Branko Čukelj, šef kuhinje zagrebačkog hotela Westin. Voće treba umočiti u rastopljenu čokoladu ili u med te u kokosovo brašno i užitak je zajamčen. Pjenušac je idealna pratnja to voćnom zalogajčiću, no što se mene tiče, može i bez vina. Glavno je da ima jagoda, dok im je sezona. Baš bih voljela da nešto slično pripreme u Vodicama, na partyju na kraju festivala – kaže Barbara Radulović.
Tanja Vučičević