GASTRO

Igra kukuruznog, heljdinog i raženog brašna

Ima li što ljepše od mirisa netom pečenog hljeba – pogotovo ako je obogaćen različitim vrstama brašna te dodacima poput grubo mljevenih sjemenki buče i sezama.

Raženi sa sezamom

Sastojci: 50 dag raženog brašna, 20 dag sjemenki sezama (ili lana) + sjemenke za posipanje, 1 kockica svježeg kvasca, 1 žličica šećera, 1 žličica začina (korijandra, kumina, kardamoma i pimenta), 1,5 dl mlijeka, 1/2 žličice soli, 1 žlica ulja Priprava: U mlakom mlijeku razmutite kvasac i dodajte šećer. U brašno umiješajte suhe sastojke pa ulijte ulje i uzdigli kvasac. S mlakom vodom zamijesite tijesto. Ostavite da se kvasa 20 minuta. Oblikujte hljepčić, premažite ga vodom i pospite sjemenkama. Kvasajte 20 minuta. Pecite 15 minuta na 210 stupnjeva, snizite temperaturu na 170 pa pecite još pola sata. Netom pečeni kruh premažite uljem.

Sa špekom i lukom

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 1 kockica svježeg kvasca, 1 žlicica soli, 6 dl mlijeka Nadjev: 2 žlice ulja, 20 dag špeka, 20 dag luka Priprava: Brašno prosijte u zdjelu. Dodajte kvasac rastopljen u malo vode, sol i ulje. S mlakim mlijekom umijeste tijesto i ostavite da se diže 20 minuta. Premijesite i pustite da ponovno uziđe. Luk popržite do zlatnožute boje pa dodajte sitno nasjeckani špek. Ohladite. Tijesto premjestite na pobrašnjenu površinu i podijelite na dva dijela. Razvaljajte na 1 cm pa rasporedite namaz od luka i špeka. Zarolajte pa neka odstoji 20 minuta. Pecite 20-30 minuta na 180 stupnjeva.

Integralni s koprivom

Sastojci: 1 kg integralnog brašna, 2 kockice svježeg kvasca, 10 dag koprive (bosiljka ili špinata), 1 žličica šećera, 6 dl vode, 1 žlicica soli, malo maslinova ulja, svježi ružmarin Priprava: U mlakoj vodi otopite svježi kvasac i dodajte šećer. Prosijte brašno te dodajte sol, ulje i uzdigli kvasac. Polako dolijevajte mlaku vodu u koju ste dodali blanširanu i sitno nasjeckanu (ili izmiksanu) koprivu. Ostavite da se diže 20 minuta pa ponovite postupak (može i dvaput). Pripremite veći okrugli kalup ili dva manja. Podijelite tijesto i oblikujte kugle. Stavite ih u kalup i odmah zabodite grančice svježeg ružmarina. Ostavite 20 minuta pa pecite 15 minuta na 230 stupnjeva. Smanjite na 180 i pecite još pola sata.

Punjena peciva

Sastojci (za 12-16 peciva): 40 dag integralnog brašna, 40 dag raženog brašna, 1 kockica svježeg kvasca, 5 dl mlijeka, 1 žličica soli, 1 žlica šećera, 20 dag nadjeva (sezamove ili lanene sjemenke, sir ementaler, kukuruz šećerac) Priprava: U polovici mlijeka razmutite kvasac i dodajte šećer. U zdjelu prosijte oba brašna, promiješajte. Dodajte sol i kvasac te polako ulijte preostalo mlijeko. Umijesite tijesto i na kraju dodajte sjemenke ili sastojke prema želji. Ostavite da se diže 30 minuta pa premjestite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 12-16 dijelova. Oblikujte kuglice i ostavite 20 minuta na toplom. Lagano ih izdužite i stanjite te zarolajte kao piroške. Premjestite u kalup i pustite 20 minuta da odstoje. Pecite 30-40 minuta na 200 stupnjeva. Prema želji premažite jajem i pospite krupnom solju.

Slatki kruh

Sastojci: 65 dag glatkog brašna, 1 kockica svježeg kvasca, 3 žlice šećera, 2,5 dl mlijeka, 10 dag maslaca, 1/2 žličice soli, 15 dag grožđica, 15 dag oraha, limunova korica, malo muškatnog oraščića Priprava: U mlakom mlijeku rastopite kvasac i dodajte šećer. U zdjelu prosijte brašno. Dodajte sol, omekšali maslac, uzdigli kvas i začine te umijesite tijesto. Na kraju dodajte nasjeckane orahe i grožđice. Kvasajte 20 minuta pa premjestite na radnu površinu i oblikujte u valjak. Stavite u kalup za kuglof, pustite da odstoji 20 minuta. Pecite 50 minuta na 200 stupnjeva. Ako korica brzo tamni, pokrijte alufolijom i snizite temperaturu na 180.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić

Linker
11. travanj 2024 09:35