MOJA KUHINJA

Kristijan Beluhan: Obožavam obiteljske bankete na morskom zraku

Zagrebački pjevač ovo ljeto ima tri ekipe za provod: s američkim glazbenicima obilazit će dubrovačke restorane, a zatim će se prepustiti obiteljskim gozbama u Novigradu i kućnim druženjima s prijateljima u Zagrebu.

Po mom izgledu doista se ne može zaključiti koliko sam gurman, ali doista sam pravi horoskopski Bik i obožavam dobro jesti, piti fina vina i sam spravljati najegzotičnije koktele. A vitku liniju zahvaljujem ge­­nima i nemirnom duhu – kaže Kri­­stijan Beluhan (37), tenor Opere zagrebačkog HNK, pred kojim je zanimljivo gastro ljeto uz tri ekipe: glazbeničku, s kojom će se družiti u Du­­brovniku, obiteljsku u Novigradu te prijatelje u Zagrebu.

– Za Dubrovačke ljetne igre osmislio sam po­­pratni glazbeni program. Drago mi je da sam uspio organizirati koncert američkog jazz-pijanista Ro­­berta Glaspera i njegovog benda Experimenta, ovogodišnjih dobitnika Grammyja za album godine, te glazbenika Rufusa Winewrighta, koji je uglazbio Shakespeareove sonete za predstave američkog redatelja Roberta Wilsona. A i Matija Dedić će obilježiti 20 godina karijere svirajući s vrhunskim američkim glazbenicima. Bit će stoga dosta posla, ali uvijek ću naći vremena za dobru “spizu” .

– A zatim ću u Novigrad, gdje se bacam na ribe, rakove, školjke i muzgavce – dodaje pjevač. – Dok sam bio mali, ljeta sam provodio u Novigradu, odakle je moja majka, a kako mi je djed bio profesionalni kuhar, zaista smo fino jeli. Jedino mi je žao što me tada nije zanimalo kako on to sve priprema. Ali čini se da sam ipak povukao obiteljsku “žicu”, jer što sam stariji, sve sam spretniji za štednjakom.

A ljetna obiteljska okupljanja u No­­vigradu, kad nam se pridruže i rođaci iz Francuske, i dalje su neponovljiv doživljaj. Uz njih sam naučio doista uživati u hrani. Svaki ručak ili večera su pravo slavlje za stolom, jede se minimalno četiri sata, ima nekoliko sljedova, a uz svako jelo pije se drugo vino. Taj banket na morskom zraku uvijek završava sirevima i voćem.

Treća Beluhanova ekipa za sjajan kulinarski provod su njegovi prijatelji džezisti. Uz operu, koju smatra temeljem suvremene glazbe, Kri­­stijanova velika ljubav su jazz i funk. Nekada je bio pjevač grupe Mayales, potom je prije pet godina izdao samostalni album “Skretanje”, a danas nastupa s jazz-glazbenicima, s kojima ga osim istog glazbenog ukusa veže i ljubav prema druženju oko stola.

– Uživam kad se okupimo kod nekog doma. Priznajem da su skoro svi bolji kuhari od mene, a prednjači bubnjar Milo Stavros. Često se uz finu hranu i još bolje vino družimo i kod gitarista Joea Pandura i njegove djevojke, radijske voditeljice i pjevačice Jane Fabijanić. Recepte često skidamo s interneta, ali uvijek napravimo svoju “interpretaciju” jela. Tako je zabavnije. A uz finu hranu smislimo i neku novu glazbenu suradnju ili nastup.

Ines Stipetić Foto: Mario Kučera

Linker
18. travanj 2024 05:05