Anamaria Šimićak osmislila je bezglutensku opciju torte koja je savršena za blagdanske dane, a i samoj joj je to jedan od omiljenih recepata koje rado sprema na Božić.
Rogač je mnogima omiljena namirnica u zimskim desertima, a upravo jedan takav s nama je podijelila Anamaria Šimićak (22). Naime, bivša natjecateljica MasterChefa otkrila nam je kako je njezin omiljeni božićni recept upravo torta od rogača i oraha, a radi se o specijalitetu koji je osmislila sama. Osim toga što kombinacija blago gorkastog rogača i orašastih nota zvuči itekako ukusno, torta dolazi u bezglutenskoj varijanti zbog čega nas je samo još više oduševila.
"Ovu tortu zapravo sam osmislila kao spoj klasičnih zimskih sastojaka i moderne gluten-free kuhinje. Rogač i orasi nose duh tradicije, a bezglutenska izvedba odražava moj profesionalni fokus i želju da blagdani budu jednako ukusni za sve", rekla nam je Anamaria, a recept njezine torte donosimo u nastavku.
Rogač & Orah - Božićna torta bez glutena by Anamaria Šimićak
SASTOJCI:
Biskvit:
- 3 jaja
- 100 grama mljevenog rogača
- 120 grama mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 120 grama šećera
- 50 grama maslaca
- šalica mlijeka (po potrebi)
Krema:
- 125 grama maslaca
- 90 grama šećer u prahu
- 250 grama krem sir ili mascarpone
- 6 grama mješavine zimskih začina (Bio&Bio)
- 100 grama grčki jogurt
PRIPREMA:
Za početak odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Maslac na laganoj vatri otopiti. U posudi sa žumanjcima dodati šećer i miksati dok ne nastane gusta masa. Dodati orahe, rogač, prašak za pecivo, otopljeni maslac i mlijeko po potrebi (ovisno koliko je gusta smjesa). Na kraju, u dobivenu smjesu umiješati špatulom snijeg od bjelanjaka. Izliti u pleh ili kalup za pečenje i peći u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa. Biskvit obavezno provjeriti čačkalicom prije vađenja iz pećnice.
Za pripremu kreme najprije treba otopiti maslac, zatim dodati šećer u prahu i dobro izmiksati. Dodati sir i začine, pa sve ponovno izmiksati u glatku kremu. Na kraju špatulom umiješati grčki jogurt. Kratko staviti kremu na hlađenje. Ideja za topping: po želji dodati karamelizirane šljive, klementine ili orahe. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....