Anamaria Šimićak s nama je podijelila recept za bezglutensku tortu od rogača i oraha

 PRIVATNA ARHIVA
Za prste polizati

Natjecateljica MasterChefa s nama je podijelila omiljeni božićni desert: Torta od rogača i oraha izgleda prefino, a imamo i recept

Anamaria Šimićak osmislila je bezglutensku opciju torte koja je savršena za blagdanske dane, a i samoj joj je to jedan od omiljenih recepata koje rado sprema na Božić.

Anamaria Šimićak osmislila je bezglutensku opciju torte koja je savršena za blagdanske dane, a i samoj joj je to jedan od omiljenih recepata koje rado sprema na Božić.

Rogač je mnogima omiljena namirnica u zimskim desertima, a upravo jedan takav s nama je podijelila Anamaria Šimićak (22). Naime, bivša natjecateljica MasterChefa otkrila nam je kako je njezin omiljeni božićni recept upravo torta od rogača i oraha, a radi se o specijalitetu koji je osmislila sama. Osim toga što kombinacija blago gorkastog rogača i orašastih nota zvuči itekako ukusno, torta dolazi u bezglutenskoj varijanti zbog čega nas je samo još više oduševila.

"Ovu tortu zapravo sam osmislila kao spoj klasičnih zimskih sastojaka i moderne gluten-free kuhinje. Rogač i orasi nose duh tradicije, a bezglutenska izvedba odražava moj profesionalni fokus i želju da blagdani budu jednako ukusni za sve", rekla nam je Anamaria, a recept njezine torte donosimo u nastavku.

Rogač & Orah - Božićna torta bez glutena by Anamaria Šimićak

image

Anamaria Šimićak s nama je podijelila recept za bezglutensku tortu od rogača i oraha

PRIVATNA ARHIVA

SASTOJCI:

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 100 grama mljevenog rogača
  • 120 grama mljevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo
  • 120 grama šećera
  • 50 grama maslaca
  • šalica mlijeka (po potrebi)

Krema:

  • 125 grama maslaca
  • 90 grama šećer u prahu
  • 250 grama krem sir ili mascarpone
  • 6 grama mješavine zimskih začina (Bio&Bio)
  • 100 grama grčki jogurt

PRIPREMA:

Za početak odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Maslac na laganoj vatri otopiti. U posudi sa žumanjcima dodati šećer i miksati dok ne nastane gusta masa. Dodati orahe, rogač, prašak za pecivo, otopljeni maslac i mlijeko po potrebi (ovisno koliko je gusta smjesa). Na kraju, u dobivenu smjesu umiješati špatulom snijeg od bjelanjaka. Izliti u pleh ili kalup za pečenje i peći u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa. Biskvit obavezno provjeriti čačkalicom prije vađenja iz pećnice.

image

Riječ je o jednom od njezinih najdražih božićnih deserata

PRIVATNA ARHIVA

Za pripremu kreme najprije treba otopiti maslac, zatim dodati šećer u prahu i dobro izmiksati. Dodati sir i začine, pa sve ponovno izmiksati u glatku kremu. Na kraju špatulom umiješati grčki jogurt. Kratko staviti kremu na hlađenje. Ideja za topping: po želji dodati karamelizirane šljive, klementine ili orahe. Dobar tek!

07. prosinac 2025 18:57