Instagram
PREHRANA U RAVNOTEŽI

NA DOHVAT RUKE Superhrana nije nužno skupa

Ako ste mislili da se pojam superhrana odnosi samo na egzotične sastojke i prahove koji se mogu pronaći u trgovinama zdrave prehrane i pritom koštati popriličan iznos novca, varate se. Donosimo vam popis namirnica koje možete kupiti na tržnici ili supermarketu, a u sebi kriju pravo blago vitamina i zdravih nutrijenata.

1. Bademovo mlijeko Najbolja zamjena za obično kravlje mlijeko je bademovo. Bogato je magnezijem, kalijem i vitaminom E. Nema mnogo kalorija niti kolesterola, dobro je za srce te ima nizak glikemijski indeks. Ukratko, bademovo mlijeko je superhrana broj jedan.

2. Špinat Špinat je uistinu zdrava biljka jer je pun vitamina B3, cinka i vlakana. Također ima nizak kolesterol i odličan je ako ste na dijeti jer je pun nutrijenata. Doktori tvrde da spriječava neke vrste raka i odličan je za kardiovaskularni sustav.

3. Med Vjerojatno vas ne iznenađuje, ali med je jedna od super namirnica. Pun je vitamina B6, B1, B3 i aminokiselina. Lako je probavljiva namirnica i prirodni izvor životne snage. Kapljica meda sadrži više od sto različitih, a za organizam važnih supstancija.

4. Malina Malina je nutritivno osobito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u časopisu BioFactors objavljeno je da antioksidativna aktivnost maline je za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od rajčice i 3 puta veća od kivija.

5. Naranče Ovo citrusno voće je bogato vitamima C i B, vlaknima te kalcijem. Naranča srednje veličine je dovoljna kako bi zadovoljila dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan za imunološki sustav. Odličan su izvor vlakana, a zdravije ih je jesti u krutom stanju nego cijediti.

6. Banane Izvor kalija i vlakana. Kalij je odličan za krvni tlak jer je dokazano da ga snižava. Banane sadrže gotovo sve poznate vitamine i minerale koji su potrebni tijelu, a neka istraživanja pokazuju da umanjuju posljedice konzumacije duhana.

Ovo nikako ne biste smjeli jesti za doručak

Linker
20. travanj 2024 05:41