KULTURA TIJELA : PILATES

Reforma mišića

Napisao Damir Leljak Snimili: Petar Jurica i Vladimira Spindler Odabrala Renata Hofer

Kad pomisle na pilates, mnogima je prva asocijacija – vježbanje na podu s golemom loptom. To, doduše, jest njegov sastavni dio, ali ne i jedini: u posljednje vrijeme sve su popularnije sprave za pilates, takozvani reformeri. Uostalom, originalna verzija pilatesa osmišljena je na sličnim spravama, ugrađenim na starim bolničkim krevetima. Medicinski tehničar Josef Hubertus Pilates, koji se potkraj Prvog svjetskog rata brinuo o ranjenicima u vojnoj bolnici na otoku Man, nasred Irskog mora, nepokretnima je u postelje ugradio opruge koje su im služile za rastezanje.

Zbog sile otpora koju su pružale opruge razvijala se mišićna snaga, a amplitudom pokreta zglobovi su postajali pokretljiviji i stabilniji. Na sličnom principu funkcioniraju i moderne sprave za pilates, koje jačaju muskulaturu, pogotovo postularne mišiće, ‘odgovorne’ za držanje tijela.

Takvim načinom vježbanja razvija se snaga, statička i dinamička izdržljivost, fleksibilnost, ravnoteža i koordinacija. Poboljšava se tonus mišića, ne stvara se prenaglašena i nepotrebna mišićna masa, a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko sati vježbanja. Treninzi traju oko 50 minuta, a polaznici su cijelo vrijeme na spravi te mijenjaju samo položaj tijela. Budući da se ne koriste utezi i nema naglih pokreta i neprirodnih naprezanja, pilates na spravama namijenjen je svim dobnim skupinama. Preporučuju se individualni programi ili rad u grupi od najviše četiri osobe kako bi trener mogao pratiti vježbaju li pravilno i u skladu sa svojim fizičkim sposobnostima. Nakon vježbi uvijek se osjeća žeđ, a stručnjaci preporučuju pijenje negazirane vode sobne temperature – kao što je to prirodna Bistra.

Jedan od najbolje opremljenih pilates studija u Zagrebu je Reforma, gdje se može vježbati na spravama kanadske tvrtke Stott Pilates, koje se smatraju najkvalitetnijima na svijetu. Vlasnici studija su Vazmenko Pervan, student kineziologije i pobjednik reality showa ‘Survivor – Odisejev otok’, te njegova kolegica Marina Čović koja je bila instruktorica pilatesa Richardu Gereu dok je u Zagrebu snimao film ‘Praznici u Bosni’.

Linker
19. travanj 2024 15:10