GASTRO

SLATKE IDEJE Spektakli od sira

U svakoj verziji – oplemenjena čokoladom, bobičastim voćem ili indijskim oraščićima – slastica od svježeg sira ima isti učinak: oduševljava i najizbriljivije sladokusce.

Prhka podloga + kremasti nadjev od sira + sezonsko voće prema želji = savršen kolač za svečane prilike

Sirova torta

Sastojci za 12 ploški: Podloga: 10 dag lješnjaka, 10 dag oraha, 7 dag datulja, prstohvat soli Nadjev: 40 dag indijskih oraščića, 2 zrele banane, 5 žlica agavinog sirupa, 5 dag kokosovog ulja, 0,5 dl soka od jabuka, srž vanilije Priprava: Indijske oraščiće prelijte vodom i ostavite preko noci da se namaču. Banane narežite na kolutove i zamrznite. U multipraktiku usitnite orahe i lješnjake pa dodajte datulje. Smjesu utisnite u kalup, poravnajte i spremite u hladnjak. Oraščiće ocijedite te sa zamrznutim bananama, agavinim sirupom i kokosovim uljem izmiksajte u multipraktiku dodajući polako sok od jabuka. Nadjev rasporedite na pripremljenu podlogu, poravnajte i stavite u zamrzivač. Prije posluživanja ostavite kratko na sobnoj temperaturi, narežite na kriške i ukrasite malinama.

Petrin cheesecake

Sastojci za 6 deserata: 20 dag svježe skute, 10 dag malina Biskvit od pistacija: 13,5 dag marcipana sobne temperature, 5 dag šećera u prahu, 1 jaje + 2 žumanca, 12 dag paste od pistacija, 3 bjelanca, 7,5 dag šećera, 8 dag glatkog brašna Krema od bijele cokolade i malina: 18 dag pirea od malina, 5 listica želatine, 10 dag bijele čokolade, 4 dl slatkog vrhnja Mrvice s medom: 10 dag brašna, 5 dag maslaca, 2,5 dag smeđeg šećera, 1 velika žlica meda, srž ½ mahune vanilije, ½ žlicice praška za pecivo Priprava: Marcipan, šećer u prahu, jaje i žumanca te pastu od pistacija izmiksajte u glatku smjesu. Bjelanca istucite u snijeg uz dodavanje kristal šećera. Spojite smjese i umiješajte glatko brašno. Biskvit pecite na 170 °C oko 20 minuta. Ohladite ga, obrežite tamne dijelove i narežite na kockice. Želatinu namočite u hladnu vodu. Odvojite 1 dl vrhnja, zakuhajte pa dodajte želatinu. Miješajte dok se ne sjedini. Vrućom smjesom prelijte bijelu čokoladu te miješajte dok ne postane glatka. Ohladite na sobnu temperaturu pa umiješajte šlag od ostatka vrhnja. Spremite u hladnjak. Od mrvica i ostalih sastojaka umijesite prhko tijesto. Neka odstoji u hladnjaku pola sata pa ga tanko razvaljajte i pecite na 180 °C do zlatne boje. Ohladite i usitnite valjkom. Na tanjur rasporedite kockice skute, biskvit od pistacija i mrvice s medom. Pomoću slastičarske vrećice istisnite kremu od bijele čokolade te ukrasite malinama i mentom.

Torta od mascarponea

Sastojci za kalup promjera 24 cm: Podloga: 20 dag digestive keksa, 5 dag tostiranog kokosovog brašna, 3 žlice smeđeg šećera, 10 dag maslaca Nadjev: 25 dag mascarponea, 8 listića želatine, 15 dag jogurta, 10 dag šećera, limunova korica, ½ mahune vanilije, 3 dl slatkog vrhnja, 15 dag borovnica Priprava: Kekse i kokosovo brašno sameljite u multipraktiku. Dodajte šećer i otopljeni maslac, izmiješajte i utisnite u dno kalupa. Pecite 10 minuta na 180 °C. Za nadjev želatinu namočite u hladnu vodu. Mascarpone pomiješajte s jogurtom, dodajte šećer, naribanu limunovu koricu i srž pola mahune vanilije. Slatko vrhnje istucite u mekši šlag. Borovnice operite i posušite. U želatinu dodajte 4 žlice kreme s mascarponeom, lagano na pari otopite i miješajte da se poveže. Pripremljenu želatinu izlijte u ostatak mascarponea, pjenjačom povežite pa umiješajte tučeno slatko vrhnje. U kremu dodajte pripremljene borovnice te je rasporedite na podlogu od keksa. Poravnajte, spremite u hladnjak da se stisne i ukrasite borovnicama.

Pita od sira s borovnicama

Sastojci za kalup promjera 24 cm: Prhko tijesto: 11,5 dag oštrog brašna, 11,5 dag glatkog brašna, 15 dag maslaca, 7,5 dag šećera u prahu, 1 žumance, naribana korica limuna Nadjev: 30 dag svježeg kravljeg sira, 10 dag kiselog vrhnja, 3 dag gustina, 8 dag šećera, 1 limun, 2 žumanca + 2 bjelanca, prstohvat soli Posip: 10 dag oštrog brašna, 10 dag šećera u prahu, 10 dag hladnog maslaca Priprava: Umijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko pola sata. Sir, kiselo vrhnje, šećer, naribanu limunovu koricu i gustin izradite pa umiješajte žumanca. Bjelanca s prstohvatom soli izmiksajte u srednje čvrst snijeg i dodajte u smjesu sa sirom. Za posip brašno i šećer u prahu usitnite u multipraktiku, dodajte hladni maslac i miksajte dok ne dobijete strukturu krušnih mrvica. Posip spremite u hladnjak. Tijesto razvaljajte u krug, utisnite u kalup, izbockajte vilicom i pecite na 180 °C oko 10 minuta. Na napola pečeno tijesto stavite 1/3 nadjeva; poravnajte, rasporedite borovnice i prelijte ostatkom nadjeva. Prekrijte posipom i pecite na 165 °C oko 35 minuta.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić

Linker
19. travanj 2024 20:07