Profimedia, Everett
Slavi 70. godina

Od uplašene djevojčice do supermodela: Kako je Twiggy sa samo 16 godina osvojila modni svijet

Prošlo je točno 70. godina otkako se rodila jedna od najuspješnijih manekenki i prvi supermodel - Twiggy. Upravo je ona popularizirala zvonaste haljine, dolčevite i čarape na sandale, velike trepavice i dječački izgled kojim je pokrenula novu modnu eru u šezdesetima. Twiggy danas izgleda jednako odlično, živi mirnim životom u Londonu sa svojim dugogodišnjim suprugom, ali njezin utjecaj u modnom i beauty svijetu ne jenjava.

Kratka dječačka frizura, pomalo androgeni izgled, trepavice poput pauka i izrazita mršavost u šezdesetim godinama prošlog stoljeća nisu se smatrali pretjerano privlačnim. No, kada je 16-godišnja Leslie Hornby, radeći kao asistentica u jednom londonskom frizerskom salonu, zapela za oko modnoj novinarki, njezin se do tada neuzbudljiv život preokrenuo naglavačke.

English fashion model Twiggy, born Lesley Hornby.   (Photo by Express Newspapers/Getty Images)
Getty Images

Rođena je 19. rujna 1949. u Neasdenu, prilično monotonom predgrađu Londona u obitelji niže srednje klase. Njezin otac Norman radio je kao stolar, dok je majka Nell bila kućanica. Twiggy je imala dvije starije sestre - Shirley i Vivien te je cijela obitelj živjela mirnim, pomalo dosadnim životom. No, najmlađa Twiggy je od najranije dobi zaključila da ju škola ne zanima pa ju je sa 16 godina i prekinula te se zaposlila u frizerskom salonu Mr. Vincent.

Twiggy se tada nije smatrala pretjerano lijepom, čak štoviše, smatrala je da je štrkljava i da nikome nije pretjerano zanimljiva. "Mislila sam da su svi poludjeli. Ne znam što su vidjeli u meni", rekla je. U to vrijeme bila u vezi sa starijim bratom kolege s posla, Nigelom Daviesom, koji je bio deset godina stariji od nje, a time i iskusniji. U svojoj mršavoj djevojci "srnećeg" pogleda vidio je golem potencijal pa joj je dogovorio pokusno snimanje kod fotografa Barryja Lategana. Barry je tijekom snimanja čuo kako se Nigel svojoj djevojci obraća imenom Twiggy, što u slobodnom prijevodu znači "grančica" te mu se njezin nadimak vrlo svidio. "Super ime, Twiggy", rekao je fotograf. "Ako se kaniš baviti modelingom, bilo bi dobro da ga zadržiš", savjetovao joj je, a Twiggy ga je odmah poslušala.

British fashion model Twiggy and her partner and manager Justin de Villeneuve board an aircraft at Heathrow, en route to Japan, 17th October 1967. (Photo by Ted West/Central Press/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Twiggy i Justin de Villeneuve

Nakon što je njezine fotografije vidjela spomenuta modna novinarka, Twiggy je vrlo brzo postala svjetska senzacija. Od uplašene djevojčice postala je prvi supermodel koji je donio nešto novo i uzbudljivo u ustajali modni svijet prepun ugodno popunjenih modela koji su se do tada smatrali idealom ljepote. Twiggy je sa svojih 45 kilograma na 167 cm visine i mjerama 78-56-80 mnogima bila "trn u oku" te su se zgražali nad njezinom mršavošću. No, to je nije spriječilo da je zamijete neki od najpoznatijih fotografa te je sa svojih 17 godina već krasila naslovnice svjetskih modnih časopisa.

Twiggy modelling a transparent plastic halterneck dress, standing on  the boot of a car.   (Photo by Terry Disney/Getty Images)
Getty Images

Kako je sama isticala, njezina mršavost nije bila posljedica izgladnjivanja, već gena, dok su druge manekenke poput Penelope Tree ipak priznale da su imale problema s anoreksijom i bulimijom. Unatoč svjetskoj popularnosti, Twiggy je tada još uvijek bila dijete i nije znala kako se nositi sa slavom i konstantnim novinarskim upitima. Na pitanja u intervjuima odgovarala bi s "ne znam" ili "pitajte mog dečka", a njezin mladolik izgled doveo ju je i u neke vrlo neugodne situacije. "Kada sam 1968. nakon snimanja u Parizu ušla u restoran i naručila Coca-Colu, konobar me pogledao s prijezirom i pitao koje godište da donese", prisjetila se tijekom jednog intervjua. Ipak, priznala je da ju je djetinji izgled spasio od mračne strane modnog svijeta koji se utapao u cigaretama, alkoholu i poremećajima s prehranom.

2nd November 1966:  British fashion model Twiggy (Lesley Hornby) wearing 1920's style fashions.  (Photo by Terry Fincher/Express/Getty Images)
Getty Images

Njezin ljubavni život u šezdesetima bio je prilično buran i to ponajviše zbog njezinog dečka Nigela koji se predstavljao kao Justin de Villeneuve. Iako se par zaručio 1968., nisu se odmah vjenčali jer je Twiggy ipak odlučila pričekati da malo odraste, a na njezinu odluku utjecala je i činjenica da Justin iza sebe već ima jedan propali brak. U to vrijeme živjeli su odvojeno, Twiggy kod roditelja, a Justin u svom stanu u kojem je često održavao razuzdane partyje i zabavljao se s drugim ženama. Međutim, njihova veza trajala je samo do početka sedamdesetih, kada je Twiggy odustala od karijere modela i počela se baviti pjevanjem i glumom.

Za ulogu u mjuziklu "The Boyfriend" dobila je dva Zlatna globusa, a kasnije su uslijedile uloge u filmovima "The Diamond Trap" i "Blues Brothers". Na snimanju triler "W" upoznala je svog budućeg supruga, američkog glumca i bivšeg igrača bejzbola Michaela Whitneya za kojeg se udala 1977. U tom je braku dobila i kćer Carly (danas 41. godinu), no njihova ljubav ipak nije mogla prijeći preko Michaelove ovisnosti o alkoholu koja ga je stajala života u 52. godini.

10/12/2008: Twiggy Lawson with her daughter attending the
Profimedia, Goff Photos
Twiggy i kći Carly

Sreća joj se konačno osmjehnula s glumcem i producentom Leighom Lawsonom kojeg je upoznala još dok je bila s Michaelom no između njih tada nije bilo ničega jer su oboje bili u braku. Nakon što su se oboje rastali, počeli su se nalaziti i ubrzo je planula ljubav koju su zapečatili brakom davne 1988. godine i od tada žive u stanu u Londonu u koji su se uselili prije 31 godinu.

LONDON, ENGLAND - MARCH 14: The 1960s supermodel Lesley
Getty Images
Twiggy i suprug Leigh Lawson

Iako se davno pozdravila s modelingom, Twiggy još uvijek ima utjecaj u modnom i beauty svijetu. Osim što ju je Marks & Spencer 2005. proglasio zaštitnim licem svoje modne kuće, Twiggy je 2008. izdala "Vodič za žene koje žele sjajno izgledati i sjajno se osjećati nakon 40.-e". U njemu je otkrila neke svoje trikove za ljepotu koji ne uključuju kirurške zahvate ili filere, a sudeći prema njezinom odličnom izgledu na pragu 70.-e, očito djeluju.

"Ne razumijem zašto ljudi padaju u depresiju zbog starenja. Protiv starenja ne možete ništa, već ga samo prihvatiti. Nema smisla opterećivati se onime što ne možete promijeniti. Moramo biti zadovoljni s onim što imamo te povremeno iskoristiti neki trik", poručila je Twiggy.

Linker
30. ožujak 2024 21:41