Gastro

Dosadio vam je klasični pire krumpir? I meni, pa sam otkrila savršenu zamjenu koja me potpuno osvojila na prvi griz!

Ako još uvijek niste probali pire od batata, odnosno slatkog krumpira, ne znam što čekate. Čim uzmete prvi zalogaj, doživjet ćete pozitivan šok i pitat ćete se kako tako nešto jednostavno može biti toliko fino? Dogodilo mi se upravo to, zato vam donosim recept kako biste i vi mogli uživati u svom novom omiljenom prilogu!

Kako zbog posla nemam ni vremena ni volje nakuhavati i smišljati obroke za svaki dan, najčešće jedem jednostavna jela i ona koja mogu brzo pripremiti. To su, primjerice, dobar komad mesa s nekim ukusnim prilogom, salata s tunom ili nešto treće, no neki dan sam guštala na krumpir.

Inače sam poznata "krumpirašica"; od svih priloga na svijetu, krumpir mi je najdraži i zapravo ga ne smatram samo prilogom nego u mom svijetu on može lako postati glavno jelo. Gledajući po policama trgovine, ugledala sam batat poznat i kao slatki krumpir kojeg sam do sada jela samo kao pečeni snack kada mi se jelo nešto "egzotično".

Jeste li znali da batat sadrži tisuću puta više vitamina od običnog krumpira? Ta informacija mi je pala na pamet i odmah sam zgrabila nekoliko komada da mi posluže za večeru.

Čitajte i: Isprobala sam recept za jednostavno jelo o kojem bruji cijeli svijet: Iznenadilo me fantastičnim okusom!

No, umjesto da ga cvrljim na tavici ili pečem u pećnici, odlučila sam od njega napraviti pire! Tada još nisam znala da će mi pire od batata postati jedan od najomiljenijih priloga uz meso. Kako je prirodno sladak, izvrsno se stapa s ostalim slatkim povrćem - mrkvom, graškom ili bundevom.

Kako bi ovaj neobičan, ali zdrav pire dobio još bolju dimenziju, dodala sam mu malo graška, sezamovo ulje i sezamove sjemenke. To je bio pun pogodak, a okus je bio božanstven. U kombinaciji s pečenim pilećim prsima, imate zdrav i lagan ručak ili večeru. Evo i recepta!

image
Za još zanimljiviji okus, na vrh pirea dodajt sezamovo ulje i sjemenke sezama.
IDA TOMAŠKOVIĆ

Sastojci:

  • 2 velika batata
  • šaka graška
  • tri češnja češnjaka
  • sol, papar, indijski začin garam masala
  • maslac
  • mlijeko
  • sezamovo ulje
  • sezamove sjemenke

Priprava:

Ogulite batat, narežite ga na kockice, malo posolite i skuhajte ga kao i običan krumpir. Grašak skuhajte zasebno s češnjakom. Kada je sve mekano, ispasirajte grašak i batata zajedno (gnječilicom za krumpir ili u blenderu), začinite paprom, garam masalom (ili cimetom i muškatnim oraščićem). Potom dodajte nekoliko šnita maslaca i malo mlijeka kako bi pire bio kremast. Na vrhu ga ukrasite sezamovim uljem i sjemenkama. Dobar tek!

Linker
19. travanj 2024 10:29