USPONI I PADOVI HOLIVUDSKOG FENIKSA

Povratak holivudske zvijezde koja je profućkala više od 150 milijuna dolara

Osvojio je Oscara i zaradio milijune, da bi nakon pogrešnih financijskih odluka i niza loših uloga postao predmet poruge na internetu - što je, s dozom autoironije, okrenuo u svoju korist, prihvativši angažman u novom filmu "Nepodnošljiva težina ogromnog talenta" snimanom u Hrvatskoj u kojem glumi - Nicka Cagea.

James Dean i Marlon Brando nisu imali obožavatelje koji bi izrezivali njihove film­ske scene i pretvarali ih u šaljive kolaže. Internet nam je donio kulturu memova koja neće tako brzo nestati. Ne mogu se protiv toga boriti. No, mogu se poigrati s onim u što su me milenijci i generacija Z pretvorili - u Frankensteinovo čudovište internetskih memova. Oni su to izmislili, zašto se ja ne bih na račun toga zabavio, objasnio je holivudski glumac Nicolas Cage zašto je prihvatio ulogu u jednom od najneobičnijih ovogodišnjih filmova, crnohumornoj akcijskoj komediji “Nepodnošljiva težina ogromnog talenta”.

image

Nicolas Cage i Pedro Pascal u filmu 'Nepodnošljiva težina masivnog talenta' snimanog u Dubrovniku

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Jednako poznat kao zvijezda sjajnih filmova i lice internetskih šala, Cage u filmu tumači Nicka Cagea, nekadašnju veliku holivudsku zvijezdu koja nevoljko prihvaća biti gost na rođendanskoj proslavi ekscentričnog milijunaša. Sve mu to ide na živce, ali je zapao u dugove, a bogataš mu nudi milijun dolara samo da se pojavi na rezanju torte. Svaka sličnost sa stvarnim glumčevim životom itekako je namjerna. Kako bi stvari pak bile još začudnije, Nicolas Cage u filmu tumači i Nickyja Cagea, plod mašte Nicka Cagea koji sliči na njega u mladosti. Komplicirano? Djetinjasto? Film redatelja Toma Gormicana sve je od navedenoga, ali ujedno je i izuzetno zabavan pa je nakon nedavne premijere na festivalu South by Southwest dobio izvrsne recenzije na The Rotten Tomatoes, portalu za ocjenjivanje filmova.

No, “Nepodnošljiva težina ogromnog talenta”, koja u hrvatska kina dolazi 28. travnja, zagrebla je samo površinu Cageove biografije. U životu ga proganja samo jedan strah - da će ljudi misliti da je prosječan, pa sve pokušava napraviti drugačije. Na privatnom planu, recimo, sa svojom petom suprugom, trideset godina mlađom Rikom Shibatom, čeka treće dijete. Ako bude dječak, nazvat će ga Akira Francesco, a Lennon Augie bude li djevojčica.


Nicolas Kim Coppola, što je Cageovo pravo ime, rođen je 7. siječnja 1964. u kalifornijskom Long Beachu. Preci obitelji Coppola u Ameriku su došli trbuhom za kruhom iz gradića Bernalda na samom jugu Italije. U staroj domovini bili su siromašni seljaci, u novoj su postali - filmsko plemstvo. Nicolasov djed je Oscarom nagrađeni skladatelj Carmine Coppola, baka Italia Pennino postala je poznata po kuharici “Mama Coppola’s Pasta Book”, a stric je glasoviti redatelj Francis Ford Coppola, proslavljen mafijaškom trilogijom “Kum”. Otac August Floyd Coppola je pak bio sveučilišni profesor književnosti, pisac i pionir studija za slijepe, a majka Joy, rođena Vogelsang, koreografkinja i plesačica. Popis ostatka poznate rodbine također je podugačak - od tete, glumice Talije Shire, preko bratića Romana i sestrične Sofije Coppole, uspješnih filmskih redatelja, do poznatih glumaca Roberta i Jasona Schwartzmana, sinova tete Talije.

Iako je odrastao za vrijeme uspona njegove obitelji na holivudski tron, djetinjstvo mu nije bilo nimalo idilično. Majka je patila od depresije i češće je bila u bolnici nego sa sinovima, mladim Nicolasom te njegovom starijom braćom Marcom, poznatim radijskim voditeljem, i Christopherom, filmskim redateljem i producentom.

image

Obiteljska posla: Nicolas Cage, Francis Ford Coppola, Sofia Coppola i Eleanor Coppola

J. VESPA WIREIMAGE

Čitajte i: Tko je zapravo Nicolas Cage? Sva lica glumca, četverostrukog djeda i trostrukog oca

"Roditelji su moje djetinjstvo učinili neobičnim. Otac je poticao moju intelektualnu stranu, a majka emotivnu. Njihov spoj mi je savršeno pomogao u glumi", rekao je godinama kasnije Cage.

Koliko god mu je pomogla da otkrije svoju nježniju stranu, majčina emotivna nestabilnost sve je više negativno utjecala na njihov život. Kada je Nicolasu bilo 12 godina, ocu je stalno prepiranje dojadilo pa se razveo i sa sinovima preselio u obližnji Los Angeles. Upravo je tamo povučeni dječak počeo otkrivati glumu kao recept za bijeg od problema. Kad ga je razredni nasilnik maltretirao na školskom izletu i oteo mu čokoladicu, smislio je savršenu osvetu. Odjenuo je traperice i kaubojske čizme starijeg brata, zalizao kosu, promijenio glas i držanje pa se frajerski vratio nasilniku. Predstavio se kao Roy Wilkinson, Cageov stariji bratić, i zaprijetio mu da ostavi Nicolasa na miru inače će imati problema s njim. Trik je upalio, nasilnik ga nije prepoznao te ga je preplašen ubuduće izbjegavao.

image

Glumac s ocem Augustom Coppolom i majkom Joy Vogelsang

RON GALELLA, LTD. RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY

Od glume na ulici do glume na pozornici maleni je korak, a Cage ga je napravio u školskoj predstavi “Golden Boy”. Pohađao je elitnu srednju školu na Beverly Hillsu, čiji su bivši učenici i Angelina Jolie, Lenny Kravitz, Gina Gershon i mnogi drugi, a s 15 godina imao je i televizijski debi u serijalu “Best of Times”. Gluma mu se toliko svidjela da je odlučio napustiti školovanje kako bi se u potpunosti posvetio umjetnosti. Ipak, život ga je brzo prizemljio. Njegova uloga u filmu “Pobuna na vojnoj akademiji”, u kojem je glumio uz Seana Penna, u montaži je gotovo potpuno izrezana. Film je postao veliki hit, ali Cagea nitko nije primijetio, što ga je toliko pogodilo da je odlučio odustati od glume.

ČITAJTE I: Nepoznata strana umjetnika koji ludo tulumario, strastveno stvarao i nježno volio

Nakon što je kratko vrijeme zarađivao prodavajući kokice u kinodvorani Fairfax u Los Angelesu, zov glume ipak ga je ponovno uveo u svijet umjetnosti. Ovaj put je odlučio biti ustrajniji, ali i - promijeniti prezime.

"Prezime Coppola mi je na početku bilo više te­­­ret nego pomoć jer na audicijama nikada nisam bio siguran jesam li ulogu dobio zbog talenta ili obitelji. Zato sam uzeo prezime Cage, prema stripovskom junaku Lukeu Cageu, jednom od mojih omiljenih likova, koji je, poput mene, patio od osjećaja nesigurnosti i depresij", otkrio je glumac kako je stvorio svoje umjetničko ime.

image

Nicolas Cage i Laura Dern u filmu 'Divlji u srcu'

FOTOGRAFIJE: SUPPLIED BY LMKMEDIA/LANDMARK SUPPLIED BY LMKMEDIA/LANDMARK

Čitajte i: Glumica i redateljica fascinirana seksom: Maggie Gyllenhaal očarala je i veliku Elenu Ferrante

S novim imenom došle su i nove uloge, a pomogao je i stric Francis angažiravši ga u svojim filmovima “Štemer”, “Cotton Club” i “Peggy Sue se udala”. Nitko nije mogao zanijekati da mali ima talent, ali sve se više počelo govoriti i o njegovom neobuzdanom ponašanju na setu. Na snimanju “Cotton Cluba” uništio je ulični štand samo kako bi voda iz hidranta prskala što prirodnije, a dok su radili “Peggy Sue se udaje” nije htio slušati stričeve upute, već je glumio po vlastitom osjećaju.

Tamo gdje su svi vidjeli ludost, pjevačica i glumica Cher vidjela je genijalnost. Upravo je ona inzistirala na tome da bude njezin partner u hit-filmu “Opčinjena mjesečinom”. Ulogom jednorukog pekara osvojio je nominaciju za Zlatni globus, ali i status jednog od najtraženijih mladih holivudskih glumaca. Redatelji poput braće Coen i Davida Lyncha vidjeli su ga kao idealnog junaka, savršeno nesavršenog, koji je svakoj ulozi pristupao kao životnom projektu.

"Hollywood ne zna jesam li glumac ili ludi lik koji igra. Stvorio sam imidž da sam malo pomaknut, neobičan, različit", hvalio se novinarima mladi Nicolas.

image

Christina Fulton i Nicolas Cage u vezi su dobili sina Westona

BEI/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Mističan Jared Leto: Čovjek s tisuću lica, brojnim talentima i niti jednom pravom ljubavi

Divljina, ali i dječačka razigranost, privlačila je i brojne žene. Glumac im se u potpunosti predavao, no kad bi došlo vrijeme za ozbiljnost, dječački bi - nestao. Uvidjela je to i glumica Christina Fulton s kojom je počeo izlaziti 1988. Bila je to veza puna uspona i padova, a kada su krajem 1990. dobili sina Westona, on je već bio s drugom.

Glumicu Patriciu Arquette upoznao je godinu dana ranije u jednom baru. Nakon samo nekoliko minuta kleknuo je ispred nje i zaprosio je. Glumica je bila iznenađena i polaskana, ali nije joj bilo ni na kraj pameti reći “da” pa mu je postavila tri nemoguća zadatka - da joj donese crnu orhideju (koja ne postoji u prirodi), originalni rukopis pisca J. D. Salingera i tibetansku vjenčanicu. Umjesto da ga zahtjevi obeshrabre, zaljubljeni Cage je uložio sav svoj trud i novac da ih ispuni: bijelu orhideju obojio je u crno, skupo je platio Salingerov rukopis, a umjesto tibetanske vjenčanice predložio je odabranici svojeg srca da je odvede u Tibet. Nisu se vjenčali, ali su počeli živjeti zajedno - i razišli se nakon dvije godine. Patriciu je ponovno sreo 1995., u istom baru u kojem su se upoznali krajem osamdesetih. Ljubavna vatra opet je planula, a ovaj put ona je njega zaprosila. Vjenčali su se u travnju iste godine, no u braku su izdržali kraće nego u vezi. Službeno su se pak razveli tek 2000.

image

Nicolas Cage i Patricia Arquette u doba ljubavi

GLOBE PHOTOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Životna priča Jessice Chastain: Nisu je zaustavili ni trauma iz djetinjstva, a neće ni brak s plemićem

Bilo je to doba kada je Cage postao prava holivudska zvijezda. Ulogom u drami “Napuštajući Las Vegas” osvojio je Oscara za najboljeg glumca, a hitove je nizao jedan za drugim - “Hrid”, “Mandolina kapetana Corellija”, “Opasan let”, “Čovjek bez lica”... Vrhunac je dosegnuo dobivši čak 20 milijuna dolara za ulogu u filmu “Nestali u 60 sekundi”, gdje je uz Angelinu Jolie glumio kradljivca automobila.

Za pravu sreću bila mu je potrebna samo nova ljubav. Cage je bio veliki poklonik Elvisa Presleyja, kralja rock’n’rolla, što je vjerojatno bio jedan od faktora zašto se zaljubio u njegovu kćer Lisu Marie Presley. Nakon propalog braka s Michaelom Jacksonom, Lisa Marie je bila oprezna kome će dati svoje srce, ali Cage ju je uvjerio u svoju ljubav te su se 2002. vjenčali na Havajima. Cage je na vjenčanje doveo i vudu svećenika iz New Orleansa, koji je tvrdio da će brak potrajati ako ih on spoji. U braku su uspjeli opstati samo 108 dana.

"Možda se nismo trebali vjenčati", izjavila je Lisa Marie tijekom brakorazvodne parnice.

image

Nicolas Cage i Lisa Marie Presley - njihova ljubav nije dugo trajala

PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK

Prevario bi se onaj tko bi pomislio da će nakon dva bračna brodoloma glumac ozbiljno promisliti o svojoj sljedećoj vezi. Dvadeset godina mlađu konobaricu Alice Kim upoznao je u sushi restoranu Le Privé u Los Angelesu te nakon nepuna dva mjeseca zaprosio velikim prstenom od smaragda i dijamanata.

"Bio je to čin čiste ljubavi", izjavio je Cage nakon što su se vjenčali u srpnju iste godine, a plod te ljubavi, njihov sin Kal-El, na svijet je došao u listopadu 2005. Neobično ime dobio je po očevom najdražem stripovskom junaku Supermanu, čije je rođeno ime upravo Kal-El.

image

U šetnji sa sinom Kal-Elom i bivšom suprugom Alice Kim

PHAMOUS/BACKGRID/BACKGRID US

Čitajte i: Život obilježen košarkom i ženama: ‘I ja sam samo muškarac sa svojim fantazijama‘

Tih godina Cage je doista izgledao poput Supermana. Uz skladan ljubavni život snimao je zapažene filmove, odlično zarađivao - i trošio. Raskošna vila na Bel Airu u Los Angelesu za 35 milijuna dolara, luksuzni ljetnikovac u kalifornijskom Newport Beachu za 25 milijuna dolara, kuće u New Orleansu, Las Vegasu, New Yorku, otočić na Bahamima te dvorci u Engleskoj i Njemačkoj, samo su dio nekretnina na koje je trošio svoje bogatstvo, a nije štedio ni kada je trebalo kupovati aute, motocikle, raritetne stripove... U samo nekoliko godina spiskao je više od 150 milijuna dolara. Smatrao je da nema razloga stati s razmetanjem jer su honorari i dalje bili izdašni: samo 2009. zaradio je 40 milijuna dolara - ali onda se u jednom trenutku sve srušilo. Kako to već biva u Hollywoodu, nakon nekoliko lošijih filmova došao je u nemilost filmskih producenata, a u isto vrijeme na vrata mu je pokucala porezna inspekcija tvrdeći da im duguje gotovo 14 milijuna dolara. Ujedno je došlo do sloma na tržištu nekretnina, koje su sada vrijedile mnogo manje nego što ih je platio te je u samo nekoliko mjeseci od jednog od najbogatijih glumaca postao čovjek s golemim minusom na bankovnom računu. Za sve svoje probleme okrivio je računovođu, čak ga je i tužio tražeći odštetu od 20 milijuna dolara, ali Samuel Levin birokratski je pobrojao sve glumčeve promašaje.

"Savjetovao sam mu da ne kupuje privatni avion, flotu jahti, 22 luksuzna automobila, od kojih je devet bilo marke Rolls-Royce, 47 skupocjenih umjetnina i predmeta, poput kostura dinosaura. Nije me htio slušati", rekao je na sudu računovođa. Financijski problemi izazvali su trzavice i u glumčevom braku. Pod optužbom za bračno nasilje uhićen je 2011. u francuskoj četvrti u New Orleansu. Nakon što su ga primijetili kako u alkoholiziranom stanju grubo vuče suprugu Alice, prolaznici su pozvali policiju, koja je uhitila holivudsku zvijezdu. Kasnije su optužbe protiv povučene na sudu, ali pukotine u bračnom životu utjecale su na to da 2016. potpiše svoj treći razvod.

image

Lutz Bethge, predsjednik Uprave Montblanc International, Nicolas Cage i njegov sin Weston Coppola Cage

ANDREAS RENTZ

Čitajte i: Fenomen Kanye West: Kako je stvorio carstvo, ali izgubio ljubav života

Kako više nije mogao dobiti veliki honorar za pojedinačnu ulogu, prisiljen financijskim dugom Cage je jednostavno počeo snimati više filmova. Prosječno je snimao pet filmova godišnje, a 2019. u svoju je filmografiju upisao čak sedam novih, uglavnom niskobudžetnih naslova.

"Znam da ljudi misle da sam te filmove prihvaćao samo zbog novca, ali u svaku sam ulogu ulazio punim srcem. Nikada nisam lažirao, već sam davao sve od sebe. Čak i kada scenarij možda ne bi bio najsjajniji, pronašao bih jednu ili dvije scene na koje sam ponosan", rekao je posrnuli glumac.

Birajući neobične filmove dobio je i nove obožavatelje, koji su uživali u njegovim eskapadama. Brojne videokompilacije poput “deset minuta bijesnoga Nicolasa Cagea” pretvorile su ga iz kompleksnog glumca u internetsku karikaturu.

"Isprva sam bio bijesan, ali onda sam shvatio da ne mogu ništa učiniti nego se nasmijati i prihvatiti šalu", rekao je Cage.

image

Cage i Erika Koike, supruga s kojom je u braku bio samo četiri dana

JOE SCARNICI FILMMAGIC

Gorka je šala na kraju ispao i njegov brak s vizažisticom Erikom Koike. Nakon nepune godine veze, vjenčali su se u ožujku 2019. u Las Vegasu, no bračna sreća je bila kratka čak i po njegovim standardima. Nakon samo četiri dana zatražio je poništenje braka, tvrdeći da je bio previše pijan da bi racionalno odlučivao pa su se brzo razveli. Ono što se dogodi u Vegasu ovaj put nije ostalo samo u Vegasu, a glumca su ismijavali brojni mediji diljem svijeta.

I kada se činilo da je njegov ljubavni status nepovratno razbijen u krhotine, u njegov život je ušla glumica Riko Shibata. Upoznali su se dok je u Japanu snimao horor vestern “Prisoners of the Ghostland”, jedan od onih naslova zbog kojih mu se rugaju, a vjenčali u Las Vegasu 16. veljače prošle godine, na rođendan njegovog pokojnog oca.

image

Riko Shibata i Nicolas Cage na dodjeli Gotham nagrada u New Yorku

JOHN NACION/STARMAX/PROFIMEDIA

Čitajte i: Začudni život pisca koji je u detalje opisao život mafijaša iako prije toga nije poznavao nijednog

"Romantičan sam, a kada ljubim, želim drugoj osobi dati sve što imam. Ovo je način da kažem: 'Volim te i želim s tobom provesti ostatak života'", rekao je glumac o svojem braku, tvrdeći da mu je to ujedno i posljednji. Sa srećom u ljubavi i djetetom na putu, Cage je spreman i za nove poslovne izazove. Upravo je prošle godine, napokon, riješio svoj porezni dug, a “Nepodnošljiva težina ogromnog talenta” samo je pokazala da su možda najbolje godine tek pred njim.

Linker
19. travanj 2024 19:17