Dizajn

Kreativna obitelj iz Međimurja izrađuje neodoljive detalje za dom: Njihov izgled nadahnut je prirodom

Tegle za cvijeće nadahnute ljepotom kamenja i korom drveta novi su aduti obitelji Trupković, čija je tvrtka specijalizirana za izradu stvari za dom koje vješto imitiraju prizore iz prirode.

U naselju Brezje u Međimurju, kraju prepoznatljivom po poduzetničkom duhu, obitelj Trupković već 27 godina vodi uspješan proizvodni pogon. Sve je počelo s malim obrtom Ivana Trupkovića (60) za izradu suvenira i sakralnih predmeta Poli-El, a posao je preuzeo njegov sin Matija Trupković (36) koji je 2016. pod istim nazivom osnovao trgovačko društvo za dizajniranje i proizvodnju.

image
Otac i sin, Ivan i Matija Trupković, zajedno rade u njihovom proizvodnom pogonu.
LUCIJA TRUPKOVIĆ

U svojem pogonu izrađuju umjetne stijene, zidne obloge, pozadine i dekoracije za akvarije koje su vjerna imitacija kore drveta i kamena. Odnedavno Trupkovići pozornost privlače detaljima za uređenje doma - teglama za cvijeće koje izgledaju kao da su donesene iz šume, potoka ili rijeke.

Čitajte i: ‘Žive biljne slike‘ savršen su ukras svakom prostoru: Mladi kreativac otkrio nam je sve o svojim osebujnim radovima

Proizvodi izgledaju realistično

Imitacija kamena, objašnjava Matija, idealna je za sukulente i kaktuse, a za ostale biljke imitacije kore drveta, najčešće breze i hrasta. Cijene tegli kreću se od 80 do nekoliko stotina kuna, a izgled materijala nadahnut motivima iz prirode razvijali su godinama i, kaže Matija Trupković, poslovna je tajna.

image
Modeli nalik kamenu idealni su za sukulente i kaktuse.
LUCIJA TRUPKOVIĆ

- Temelji se na poliuretanskim komponentama koje nabavljamo uglavnom iz Hrvatske. Posebno pazimo na detalje i završnu obradu te ručno bojanje prirodnim akrilnim bojama, što je ključno da proizvod izgleda tako realistično - govori Matija, koji je ocu pomagao još tijekom osnovne škole, a ozbiljnije je ušao u posao dok je pohađao srednju graditeljsku školu u Čakovcu gdje je završio dizajn keramike.

Matija je zadužen za dizajn i razvoj, njegov otac za administrativne poslove, a u proizvodnji u prostoru od 120 četvornih metara sudjeluju zajednički. U posao je uključena i sestra Lucija Trupković (32), profesionalna fotografkinja zaslužna za vizualni identitet tvrtke.

Period izrade proizvoda ovisi o veličini projekta - od nekoliko sati pa do nekoliko mjeseci. Tvrtka Poli-El, naime, u ambijente ne unosi samo male detalje već se bave i razvojem i proizvodnjom 3D dekorativnih zidnih obloga za interijer i eksterijer te 3D realističnih pozadina i dekoracija za akvarije i terarije. Posebno su ponosni na to što se njihove umjetne stijene i kamenje nalazi u Aquatici Karlovac, jednom od najvećih slatkovodnih akvarija u ovom dijelu Europe, ali i u jednoj velikoj svjetskoj kompaniji sa sjedištem u Tirolu.

Čitajte i: Pleteno carstvo Evice Borčić: Njezini ručno izrađeni pokrivači i jastučići neodoljiv su ukras za svaki dom

image
Vaze s motivom kore drveta izgledaju vrlo realistično.
LUCIJA TRUPKOVIĆ

- Roditeljima je uvijek bila želja da je cijela obitelj uključena u zajednički posao, zato mi je otac nakon bolesti srca s povjerenjem prepustio vođenje. Dobra je stvar i što je proizvodni pogon samo kilometar udaljen od našeg doma pa svaki dan ručamo kod majke Drage - kaže Matija, koji uskoro planira proširiti kapacitet proizvodnje, a s ciljem da u dizajnu njihovog Poli-Ela nastavi “ugrađivati” ljepotu prirode.

Linker
18. travanj 2024 19:45