Prošla su vremena u kojima se prostorija za pripremu jela i pranje posuđa skriva od pogleda: kuhinja je reprezentativni dio doma, stoga joj posvetiti vrijeme za uređenje i budite kreativni.
Sve donedavno kuhinja se smatrala mjestom u kojem se priprema jelo i pere prljavo posuđe - i kao takvo treba biti skriveno od pogleda. Danas pak ima potpuno drugačiju ulogu: ona je i vizualno središte doma, a napredak tehnologije i promjena društvene dinamike pridonijeli su razvoju njezina modernijeg izgleda i pretvaranju iz pomalo skladišnog u reprezentativni prostor. Čiste i jednostavne linije te obilje prirodnog svjetla neizostavni su elementi uređenja, a postalo je popularno i personalizirati postojeće kuhinjske sustave.



Među onima koji diktiraju kuhinjske trendove je i Studio Hølte, koji je otvorio novi studio i izložbeni salon u londonskom Hackneyju. Uz veliki izbor ručno rađenih fronti, ručki i radnih ploha, salon ujedno funkcionira kao prostor u kojem dizajneri primaju klijente i organiziraju radionice ili degustacije vina. Danski kreativci iz Reforma surađivali su s Ikeom, modificirajući kuhinju Metod švedskog brenda. U suradnji s belgijskim dizajnerima Muller Van Severen razvili su kuhinju velike izdržljivosti i vibrantnih boja, napravljenu od voštanog polietilena koji se koristi kod daska za rezanje.




From Works iz Sheffielda projektirao je pak kuhinju u obiteljskoj kući inspiriranu lokalnim krajolikom. Kuhinjski otok je od bukvina drveta, zidne jedinice obojene su poput zelene mahovine, a siva radna ploča izrađena je od lokalnog vapnenca Mandale Fossil. Korak dalje otišli su inženjeri s MIT-a, koji su razvili prvu automatiziranu kuhinju na svijetu za restoran Spyce. Riječ je o boji, materijalu ili prostornoj organizaciji, trendovi u suvremenoj kuhinji neprestano se mijenjaju i razvijaju, a na vama je da krenete u kreiranje one s vlastitim pečatom.




Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....