Ako još niste sigurni što biste pripremali od kolača ovih blagdana, donosimo vam prijedlog - čupavce, ali bijele, po receptu gastroinfluencerice Kristine Matoković.
Kada netko spomene čupavce, prvo što nam pada na pamet su fina čokoladna glazura, svijetli biskvit i kokos – klasik među kolačima čiji se recept krije u bilježnicama naših baka, bez kojeg nisu prolazila najvažnija obiteljska događanja, od rođendana preko vjenčanja do Božića. Omiljenu slasticu iz djetinjstva mnogi će zasigurno raditi i ove godine, a za sve kojima je klasična verzija možda pomalo dosadila, imamo malo drugačiji recept – onaj za bijele čupavce.
Otkrila nam ga je gastroinfluencerica Kristina Matoković, koju na profilu na Instagramu naziva "Mamine perlice" prati više od trideset tisuća ljudi, koja je poželjela pripremiti čupavce u novom ruhu i njezin recept prenosimo u cijelosti.
Bijeli čupavci
- 3 jaja
- 150 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 290 grama glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 mililitara mlijeka
- 125 mililitara ulja
- Prstohvat soli
Bijela krema
- 150 grama bijele kvalitetne čokolade (ja uvijek koristim Kandit bijelu čokoladu za kuhanje)
- 150 mililitara mlijeka
- 100 grama maslaca
- 200 grama kokosa
Postupak
Jaja mutimo sa šećerima i prstohvatom soli, postupno dodajući mlijeko i ulje, pola brašna, pa zatim prašak za pecivo i na kraju ostatak brašna. Izlijemo u pleh 30x20 i pečemo u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva. (Temperaturu prilagodite svojoj pećnici, kao i vrijeme pečenja. Pazite da biskvit ne zagori, a je li pečen možete provjeriti čačkalicom.) Čokoladu otopimo u mlijeku, maknemo s vatre i dodamo maslac. Miješamo dok se skroz ne otopi. Biskvit režemo na trokute, zatim svaki trokut umočimo u toplu kremu te uvaljamo u kokos. Jako je važno da je krema topla jer će na taj način biskvit lijepo upiti tekućinu i kolačići će biti sočniji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....