Fusion restoran

Chef Mario Mihelj otkriva nam tajne priprave popularne japanske delicije

Zagrebački chef Mario Mihelj, koji je od nekadašnje gastro lokacije poznate po roštilju stvorio moderni fusion restoran, otkriva tajne priprave japanske delicije omiljene nježnijem spolu.

Nekad poznat po tamburaškim za­­­bavama i mesnim platama, zagrebački restoran Maredo pod vodstvom chefa Marija Mihelja postao je gastronomska destinacija u kojoj se predstavljaju svjetski kulinarski trendovi. Već dvije godine Mihelj - koji je kuhao u zagrebačkoj Mundoaki, u dubrovačkom Gil‘su, a već šest godina vodi i kuhinju restorana El Toro - na mjestu gdje se nekada servirao roštilj, poslužuje divlju ribu, razna vegetarijanska jela i japansku govedinu wagyu. A nedavno je tamo otvorio i sushi bar.

"Otišli smo korak dalje ponajviše zbog ženske populacije koja više voli ribu, škampe i sushi, dok su muškarci skloniji mesu. Sushi je odlična nadopuna našem jelovniku, a radi ga Alen Koščak, jedan od najboljih majstora za pripravu te delicije na ovim prostorima, s više od dvadeset godina iskustva", govori Mario Mihelj, dodajući da priprema sushija traje satima jer svaki zahvat zahtijeva savršenu preciznost. Tri stvari su ključne - svježa riba, kvalitetne namirnice i tehnika obrade riže.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image

Chef Mario Mihelj osmislio je potpuno novi menu restorana Maredo

BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Čak 90 posto sushija čini riža pa mora biti prvoklasna, ljepljiva nakon termičke obrade, no svako zrno mora ostati cijelo. Zbog toga je kod pripreme važan omjer s vodom, kao i vrijeme kuhanja i ispiranja, pa tehnika miješanja... O svemu tome ovisi hoće li riža biti savršena ili ne. U restoranu je važno da sve uvijek bude istog standarda. Jedna rolica sushija reže se na osam jednakih dijelova, nož mora biti jako oštar i mokar, a tehnika rezanja vrlo precizna kako bi se sačuvala forma. Sushi se ne grize, nego se stavi cijeli u usta, a sve veće od toga izvan je norme. Cijeli proces je vrlo spor i stresan, ali trud se isplati", objašnjava Mihelj, koji je zadržao riječ "grill" u nazivu restorana jer i dalje imaju četiri vrste roštilja - kopa pećnicu, Green egg koji daje hrani okus dima, lava pećnicu te japanski hibachi.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Na njima se cvrlje odresci koji su odležali 30 - 90 dana. Meso nabavljamo na tri hrvatske farme, a uvozimo samo japansku govedinu wagyu - to je najskuplje jelo s našeg menija, koje se zbog udjela masnoće servira u porciji od samo sto grama. U tom dijelu uzori su nam restorani Amazónico u Madridu te njujorški Asia de Cuba", nastavlja Mihelj, koji je u sastavljanju jelovnika vodio računa i o vegetarijancima i o osobama s intolerancijom na gluten.

Ubrzo nakon što je preuzeo Maredo, shvatio je da kvalitetnija gastro ponuda neće biti dovoljna, već da će u brojnim segmentima morati napraviti značajnije korekcije. Stoga je angažirao arhitekticu Rujanu Bergam Markotić koja je od starog mjesta nalik na katakombu bez danjeg svjetla uredila 400 četvornih metara s besprijekornim atrijem koji je najljepši kada zasja sunce. Ono prodire kroz ostakljeni krov i zelenilo koje ga natkriljuje.

image

Maredo

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Oduvijek mi je bila zanimljiva ideja da postanem kuhar, no nikada nisam ni pomislio da ću doći do ove razine. Moj prvi posao bio je u Šestinskom lagviću gdje sam naučio sve o domaćoj hrani, ali i što znači mnogo raditi - no to je bio jedini način da svladam sve tehnike i razvijam se. Najveći uspon u karijeri dogodio mi se 2006. kada sam postao kuhar u dubrovačkom restoranu Gil‘s, koji je vodio ruski oligarh Viktor Vekselberg. Ondje sam radio četiri godine i naučio sve o visokoj kuhinji, radio s namirnicama koje tada još u Hrvatskoj nisu bile dostupne. Tada sam počeo više razmišljati o kulinarstvu i krenuo je moj uspon prema poziciji chefa. Na poslu provedem dvanaest sati dnevno, jer radim kreacije, osmišljavam jelovnike, treniram osoblje, a bavim se i operativnom organizacijom. Imam vremena biti kreativan i to je moja najveća satisfakcija", zaključuje Mihelj.

Linker
05. ožujak 2024 18:49