Slatki život

Gastro zvijezda Ivana Čuljak dala nam je recept za svoju finu tiramisu tortu

Na svečanom jelovniku slastičarke poznate po sudjelovanju u showovima ‘MasterChef‘ i ‘Ples sa zvijezdama‘, najviše je tradicionalnih kolača i torti, no uz dečka Meksikanca zavoljela je i deserte na bazi manga i marakuje.

Zimski blagdani zrače posebnom toplinom, no slastičarka Ivana Čuljak osjeća je i doslovno - jer u to vrijeme ispeče najviše kolača. U prosjeku 100 kilograma, što iziskuje mnogo truda i vremena, ali se ne buni. Svoj posao voli najviše na svijetu pa unatoč hektici, svaku slasticu priprema s jednakim žarom.

"Što sam starija, to više volim tradicionalne kolače. Zato su na mojoj blagdanskoj trpezi breskvice, rafaelo kuglice, zvjezdice od prhkog tijesta punjene marmeladom... ", govori Ivana, koja novogodišnje praznike ne provodi s obitelji iz Hercegovine - niti uz štednjak.

Sa svojim dečkom, Meksikancem Alejandrom Nicolasom, otputovala je na Farske otoke te uživa u snježnoj idili. Nakon toga planira bijeg u tople krajeve, to jest u domovinu svog odabranika, trgovca nekretninama s kojim je u vezi dvije godine.

image

Ivana Čuljak tijekom blagdana ispeče više od 100 kg kolača

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

"On obožava sve slastice s čokoladom, a meni odgovaraju mango, marakuja, pistacije... Tradicija jest baza mojih deserata, no volim i sve što je egzotično i osvježavajuće. Putujući po svijetu pokupila sam razne utjecaje", ističe Ivana, koju je zbog boja i topline ljudi najviše privukla Latinska Amerika pa se usavršavala u Meksiku, Ekvadoru, Kolumbiji...

U restoranu simboličnog naziva Juana la Loca (Luda Ivana) u Bogoti čak je organizirala Noche de Croata (Hrvatska noć), pripremajući hercegovačko-dalmatinske specijalitete poput salate od hobotnice i japrak sarmica. Najviše joj je pomogla praksa u francuskoj slastičarnici na Novom Zelandu, gdje je živjela deset mjeseci. Ondje je, uz ostalo, naučila pripremati s‘mores, desert na bazi krekera i marshmallowa koji nudi i u svojoj zagrebačkoj slastičarnici Neka jedu kolače, otvorenoj prije dvije i pol godine.

image

Radila je u banci na odjelu za stambene kredite, no kako ju je oduvijek više privlačilo kuhanje, napravila je profesionalni zaokret

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Ivanin slastičarski put bio je netipičan, jer nakon što je završila gimnaziju u Ljubuškom preselila se u Zagreb i na privatnom sveučilištu diplomirala ekonomiju. Radila je u banci na odjelu za stambene kredite, no kako ju je oduvijek više privlačilo kuhanje, napravila je profesionalni zaokret. Javnost ju je upoznala prije deset godina, kad je sudjelovala u kulinarskoj emisiji "MasterChef", gdje je bila četvrta. U showu "Ples sa zvijezdama", u kojem se natjecala u 2022., nije dogurala tako daleko, ali je sretna što je upoznala drage ljude i naučila mnogo više od svadbenih plesova."Sad plešem salsu kod Marka Mrkića, jednog od finalista, jer mi je rekao

da se ne smijem sramotiti po Meksiku", smije se Ivana, dodajući kako vitku liniju održava i trčanjem te umjerenim konzumiranjem slastica, među kojima će uskoro biti i veganske.

TIRAMISU TORTA

image

Tiramisu torta je vrlo jednostavna i lagana, a izgleda efektno

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

SASTOJCI ZA BISKVIT

5 jaja, 5 žlica šećera, aroma vanilije, 5 žlica brašna, prstohvat soli

PRIPRAVA

Šećer i jaja pjenasto miksati. Dodati brašno. Peći na 200 stupnjeva desetak minuta. Iz četvrtastog biskvita izrezati četiri kore.

SASTOJCI ZA MASLAC KREMU

95 g bjelanjaka, 150 g šećera, 250 g maslaca

PRIPRAVA

Bjelanjke lagano tući. Šećer s 50 ml vode kuhati na vatri do 116 stupnjeva. Dodati u bjelanjke i miksati na najjačoj brzini. Kad se smjesa prohladi, dodavati maslac sobne temperature.

SLAGANJE

Biskvit izrezati na četiri kore promjera oko 16 cm. Kremu od bijele čokolade (sastojci i priprava su isti kao kod novogodišnjeg panja) izmiksati dok ne postane čvrsta. Skuhati šalicu kave. Biskvit posuti s nekoliko žlica kave. Premazati slojem kreme, posuti kakaom i ponoviti dok se ne potroše sav biskvit i krema. Tortu ostaviti nekoliko sati u hladnjaku. Ukrasiti maslac kremom i blagdanskim detaljima.

Linker
18. travanj 2024 07:56