BERISLAVA PICEK/CROPIX
što kuhati?

Hrana kao izvor energije: Finalistica "MasterChefa" Sarah Mikulec otkrila nam je omiljene recepte

Nakon sudjelovanja u "MasterChefu", gdje je osvojila drugo mjesto, spremna je za nove izazove - nada se praksi u vegetarijanskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice u Kopenhagenu, a priprema jela neće joj biti problem jer je odrastala na bezmesnim specijalitetima mame Sashe, autorice makrobiotičke kuharice.

Nakon sudjelovanja u "MasterChefu", gdje je osvojila drugo mjesto, spremna je za nove izazove - nada se praksi u vegetarijanskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice u Kopenhagenu, a priprema jela neće joj biti problem jer je odrastala na bezmesnim specijalitetima mame Sashe, autorice makrobiotičke kuharice.

Tridesetogodišnja Zagrepčanka Sarah Mikulec morala je savladavati brojne zahtjevne zadatke za o(p)stanak u "MasterChefu", a sada je očekuju novi izazovi. Možda i veći od onih u popularnom showu Nove TV, gdje je na kraju osvojila drugo mjesto. Uskoro bi, naime, trebala otići na testiranje za posao u restoranu s tri Michelinove zvjezdice u Kopenhagenu, što smatra prilikom života.

"Sama sam poslala e-mail te, uz ostalo, u CV-u napisala da sam sudjelovala u MasterChefu. Najprije sam dobila odbijenicu uz obrazloženje da ne trebaju nove zaposlenike, a onda je dva sata kasnije stigao novi mail u kojem je pisalo da je glavni chef zainteresiran i da me želi upoznati. I tako iduću srijedu idem u Kopenhagen pa ćemo vidjeti hoću li biti primljena. Naravno da imam tremu, ali zdravu, jer mi je stalo da tamo odradim praksu koja bi mi mogla pomoći u budućoj karijeri ", rekla je Sarah, dodajući kako se restoran, čije ime još ne želi otkriti, bazira na plodovima mora i vegetarijanstvu, što joj je itekako blisko.

image

Sarah Mikulec morala je savladavati brojne zahtjevne zadatke za o(p)stanak u "MasterChefu"

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Njena mama je, naime, Sasha Mikulec, zagrebačka ekonomistica koja je prije više od dva desetljeća objavila knjigu zdravih recepata "Sašina kuharica". Ona i suprug Darko su dugogodišnji vegetarijanci pa je Sasha prije četvrt stoljeća krenula na usavršavanje iz makrobiotičke prehrane. Odabrala je radionice Zlate Nanić, pionirke ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, te školu zagrebačkog Makronova centra. Djelomično i zato što je strahovala da bi njena djeca mogla imati zdravstvenih problema ako ne jedu meso. Neko su ga vrijeme konzumirali, kao i jaja i ribu, da bi Sasha na kraju shvatila da sve to može nadomjestiti razno povrće, mahunarke i žitarice.

"Kako suprug Darko i ja uz Sarah imamo još petero djece trebali smo se potruditi da jela budu i ukusna. Srećom da im nikad nije bio problem probati nešto novo i drugačije. Francusku salatu smo radili na bezbroj načina, primjerice bez jaja, ali s tofuom. I ja sam mislila da je makrobiotička prehrana komplicirana, imala sam neke skripte u kojima ništa nisam razumjela, ali kad sam krenula na radionice promijenila sam mišljenje. Shvatila sam da se ono što sam naučila poklapa s mojom vizijom zdrave prehrane", ispričala je Sasha i ističe kako njena kuharica pomaže ljudima da shvate kako micanjem mesa iz prehrane neće biti izgubljeni.

Napisala ju je na poticaj svog učitelja feng shuija, koji joj je rekao da bi brojne maštovite recepte napisane rukom trebala ukoričiti. Dok mnogi, stoga, uz okuse djetinjstva vežu standardna jela poput pohanaca, sarme i gulaša, Sarah je odrastala na sejtanu, tofuu, klicama, algama, soja sosu...

image

Njena mama je, naime, Sasha Mikulec, zagrebačka ekonomistica koja je prije više od dva desetljeća objavila knjigu zdravih recepata "Sašina kuharica"

BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Kad sam kao klinka išla na rođendanske proslave nosila sam tofu i sejtan koje bi mi netko ispekao na jednom dijelu roštilja, dok bi drugi jeli ćevape. Djeca su se navikla da se obitelj Mikulec drugačije hrani, a ja nisam znala objasniti zašto je tome tako. Kasnije sam shvatila da je mama željela da živimo kvalitetno i da nam hrana bude izvor energije. Prvi put sam sa šesnaest godina vidjela kako se peče picek i to mi je na određeni način bilo fascinantno. Htjela sam sve to probati pa sam počela istraživati tradicionalne okuse mesa i ribe", objasnila je Sarah, koja sada jede sve, no i dalje preferira bezmesna jela.

Pripremati ih je naučila uz mamu, ali nije odmah shvatila da želi biti chefica. U Zagrebu je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a potom je 2017. otišla na studij turizma i menadžmenta u danski grad Aalborg. Kao studentica se zaposlila u talijanskom restoranu, najprije na pola radnog vremena, a kasnije na punu satnicu. Radi sve - od pripreme hrane do naručivanja robe - ali malo se pribojava kako će se nakon klasične talijanske kuhinje snaći u visokoj gastronomiji. No, dovoljno je znatiželjna da se okuša, baš kao što je i u MasterChefu.

"Prijava se desila spontano. Željela sam novi početak u 2023., novu sebe, i dok sam razmišljala o nekoj promjeni na Facebooku je iskočila vijest da su otvorene prijave za "MasterChef". Sjećam se da sam na audiciji rekla kako ciljam na ulazak među top deset i da nakon toga mogu ići kući. Kroz show sam se trudila svaki izazov odraditi najbolje što mogu i kad sam ostvarila željenu kvotu rekla sam: "Okej. Dalje kako bude, bit će". I tako sam, eto, došla do finala", kazala je tridesetogodišnjakinja, trudeći se da joj svako jelo bude nutritivno vrijedno, to jest da ima dobar omjer ugljikohidrata, proteina, masti i vlakana.

image

Sarah je odrastala na sejtanu, tofuu, klicama, algama, soja sosu...

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sada joj je cilj da se što više educira, a nakon toga će odabrati smjer. Ne bi, međutim, željela raditi u prevelikom restoranu gdje bi morala jurcati i sve obavljati navrat-nanos. Želi istraživati i svakom se tanjuru maksimalno posvetiti - i okusom, i prezentacijski."Sarah je kreativna i znala sam da će biti dobra u MasterChefu, ali nadmašila je moja očekivanja. Snimili smo cijelu sezonu za uspomenu", otkrila je Sasha, koja je u jednoj epizodi MasterChefa kuhala zajedno s kćeri.

Među omiljenim namirnicama su joj lukovičasto povrće i avokado pa su bili i u jelima koje su nam ona i Sarah pripremile u svom domu u Kupljenovom pokraj Zaprešića.

Kad Sarah osmisli neko jelo, a mnogo toga crpi i iz mamine kuhinje, da ga na kušanje svom dečku Željku Dejanoviću s kojim je u vezi dvanaest godina. On također radi u jednom restoranu u Danskoj, ali je više fine dining. Tek je uz Sarah otkrio neke namirnice, jer je odrastao na tradicionalnoj kuhinji, pa je sada i njegov jelovnik mnogo kompleksniji i zdraviji. I zato je vrlo objektivan u ocjenjivanju jela koje Sarah pripremi.

Zimska salata

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 tikvica
  • 100 g muškatne bundeve
  • 100 g slanutka iz konzerve
  • malo ljubičastog luka
  • 1/4 sirove brokule
  • feta sir
  • jabuka
  • bučine sjemenke
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 1 šalica kvinoje
  • 1 žlica soja sosa
  • svježi bosiljak
  • limun
image

Zimska salata

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:
Šalicu kvinoje skuhati u jednoj i 3/4 šalice vode. Dobro isprati kvinoju te zakuhati s vodom i malo maslinovog ulja. Kad zakipi smanjiti vatru i kuhati deset minuta. Skinuti s vatre i ostaviti poklopljenu da se dokuha do kraja. Muškatnu bundevu oguliti, narezati na veće kocke te marinirati s maslinovim uljem, soli i paprom. Peći na 225 stupnjeva dok ne dobije boju. Tikvicu narezati na kockice i popržiti na grill tavi s malo ulja. Na željenu veličinu narezati ljubičasti luk i jabuku. Bučine sjemenke popržiti na suhoj tavi i preliti sa žlicom soja sosa dok su sjemenke još vruće. Napraviti preljev od maslinovog ulja, limuna, soli, papra i nasjeckanog bosiljka.

Fritule od tofua s kremom od kukuruza

Sastojci za tri osobe:

  • 100 g glatkog brašna
  • 2 žlice čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • 1 puna žličica praška za pecivo
  • 50 g dimljenog tofua
  • 1 žličica travarice
  • kineski kupus
  • nar
  • mladi luk
  • avokado
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • kurkuma
  • slatka paprika
  • češnjak u prahu
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
  • jabučni ocat
  • bijeli miso
  • sol i papar
image

Fritule od tofua s kremom od kukuruza

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:
Pomiješati brašno, mladi luk, jogurt, jaje, travaricu, prašak za pecivo, slatku papriku, malo češnjaka u granulama i naribanog dimljenog tofua. Ugrijati ulje, smanjiti plamen i stavljati po pola žlice smjese dok ne porumeni. Izmiksati kukuruz s malo maslinovog ulja, kiselim vrhnjem, soli, kurkumom, paprom i bijelim misom dok ne nastane glatka krema. Propasirati. Napraviti salatu od kineskog kupusa, nara i avokada te začiniti s jabučnim octom, maslinovim uljem i soli.

Linker
28. travanj 2024 00:43