SAVRŠENI DESERTI

Kako napraviti najslađe proljetne zalogaje prema receptima poznatog Roberta Hromalića

Zagrebački slastičar i vlasnik Le Kolača, nudi svoje hit slastice u novom, proljetnom ruhu. Pokušajte napraviti ukusne štangice od lješnjaka, ali i nezaboravni Matcha mille feuille.

Nedostaje li vam ideja za ukusne deserte, donosimo vam slatko riješenje. Naime, poznati slastičar Robert Hromalić s nama je podijelio četiri ukusna recepta za savršene proljetne zalogaje.

ŠTANGICE OD LJEŠNJAKA

BISKVIT:

  • 200 g bjelanjaka,
  • 100 g šećera,
  • 100 g brašna od lješnjaka,
  • 50 g šećera u prahu

Bjelanjke i šećer miksati u snijeg, zatim dodati brašno od lješnjaka i šećer u prahu. Smjesu peći 12 minuta na 150 stupnjeva.

GANACHE OD LJEŠNJAKA:

  • 300 g vrhnja,
  • 100 g bijele čokolade,
  • 5 g natopljene želatine,
  • 100 g sitno sjeckanih lješnjaka

Vrhnje zakuhati s otopljenom želatinom i preliti preko čokolade i nasjeckanih lješnjaka. Smjesu zatim ostaviti u hladnjaku da se ohladi šest sati prije upotrebe.

PASTA OD LJEŠNJAKA:

  • 500 g lješnjaka,
  • 100 g šećera u prahu

Lješnjake posipati šećerom u prahu i staviti peći 20 minuta na 170 stupnjeva. Vruće pečene lješnjake staviti u multipraktik i izblendati dok se ne dobije pasta. Prethodno ohlađeni ganache napuniti u silikonski kalup po želji i u sredinu staviti pomoću dresir vrećice pastu od lješnjaka, a zatim i odgovarajuće odrezani biskvit. Zamrznuti. Izvaditi iz kalupa i pustiti da se temperira, a zatim ukrasiti komadićima lješnjaka po želji.

image

Štangice od lješnjaka

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

TRIS KOLAČA - choux jagoda champagne, čokolada i matcha mille feuille

CHOUX JAGODA - CHAMPAGNE

Pareno tijesto:

  • 250 g vode
  • 250 g mlijeka
  • 10 g šećera
  • 2 g soli
  • 300 g brašna
  • 400 g jaja
  • 220 g maslaca

Vodu, mlijeko i maslac zakuhati te dodati brašno i miješati dok se ne dobije jednolična smjesa. Dodati sol i šećer. Maknuti s vatre i lagano umiješati jaja. Toplu smjesu istisnuti kroz dresir vrećicu u željeni oblik i peći 40 min. na 170 stupnjeva.

Slastičarska krema s pistacijom:

  • 500 g mlijeka
  • 1 štapić vanilije
  • 100 g champagne po želji
  • 100 g žumanjaka
  • 30 g gustina
  • 80 g maslaca
  • 100 g šećera

Mlijeko i vaniliju prokuhati, zatim u odvojenoj posudi izmiješati žumanjak, gustin i šećer. Toplo mlijeko preliti preko smjese i vratiti sve zajedno na vatru te kad prokuha miješati još 2 do 3 min. Na kraju ubaciti maslac i prokuhani šampanjac. Ohlađenom kremom napuniti pečeno tijesto.

image

Tris kolača - choux jagoda champagne, čokolada i matcha mille feuille

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

ČOKOLADA:

Čokoladni biskvit:

  • 60 g gustina
  • 30 g kakaa
  • 200 g bjelanjaka
  • 60 g žumanjaka
  • 100 g kristal šećera

Bjelanjke istući u čvrsti snijeg zajedno s kristal šećerom te lagano umiješati žumanjke, kakao i gustin. Smjesu izliti na ravan pleh te peći 10 min. na 165 stupnjeva.

Čokoladni mousse

  • 450 g vrhnje
  • 120 g žumanjaka
  • 200 g tamne čokolade
  • 90 g šećera

Čokoladu lagano otopiti na pari, zatim žumanjke staviti na paru zajedno sa šećerom i miješati pjenjačom dok se ne postigne temperatura od 82 stupnja. Kada se smjesa od jaja lagano prohladi, dodati lagano utučeno vrhnje i čokoladu. Silikonski kalup po izboru napuniti napravljenim mousseom i biskvitom izrezanim u dimenzijama kalupa. Smjesu s biskvitom u kalupu zamrznuti.

Čokoladna glazura

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g kakao maslaca

Čokoladu i kakao maslac rastopiti na 37 stupnjeva te prethodno napravljeni zamrznuti kolač lagano umočiti u mješavinu čokolade i kakao maslaca te ostaviti u hladnjaku da se temperira dva sata.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

MATCHA MILLE FEUILLE

Lisnato tijesto:

Zamrznuto lisnato tijesto izvaljati i izrezati u željeni oblik te peći 15 min. na 180 stupnjeva. Kada tijesto bude pečeno, posuti šećerom u prahu i zapeći na 220 stupnjeva kako bi se tijesto lijepo karameliziralo.

Matcha cream

  • 500 g mlijeka
  • 150 g žumanjaka
  • 30 g gustina
  • 20 g brašna
  • 120 g šećera
  • 10 g matche
  • 50 g maslaca

Mlijeko prokuhati te dodati mješavinu šećera, brašna, gustina i žumanjaka. Prokuhanu smjesu kuhati tri minute, ubaciti matchu i maslac te dobro ohladiti. Karamelizirano tijesto dekorirati prethodno napravljenom kremom od matche.

Linker
20. ožujak 2024 09:06