DAN OMILJENE SLASTICE

Mljac! Donosimo tri savršena ljetna recepta za proslavu Svjetskog dana čokolade

Ako još niste pronašli razlog da proslavite današnji dan, imamo dobre vijesti - danas je dan omiljene slastice, Svjetski dan čokolade!

Danas čokolada slavi svoj dan! S obzirom na to koliko smo puta upravo ovom slasticom izmamili nekome osmijeh na lice i uljepšali dan, danas je pravo vrijeme da to učinimo još jednom!

Vjeruje se da je na današnji dan 1550. godine kakao prvi puta stigao u Europu, a tijekom stoljeća je ovaj čudesan recept mješavine kakaa i šećera postao univerzalna gesta prijateljstva i jubavi.

Čitajte i: Danas je Svjetski dan sladoleda od čokolade! Donosimo slasne kombinacije kojima možete proslaviti

Donosimo vam tri recepta za odlične ljetne slastice s čokoladom koja osim što je "antistres" namirnica, potiče rast hormona sreće.

Palačinke od čokolade sa sladoledom

Iako su i klasične palačinke univerzalno dobra slastica, ovoga puta čokolada je u glavnoj ulozi.

image
Palačinke s čokoladom u smjesi morate probati.
PEXELS

Sastojci za 4 osobe

  • 2 jaja
  • 150 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 40 g tamne čokolade (sa 70% kakaa)
  • 1 žlica kakaa
  • 2 žličica šećera
  • 1/4 žličice soli
  • sladoled od čokolade (obiteljsko pakiranje)

Priprema

  • Nasjeckajte čokoladu pa je s maslacem istopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Potom sve dobro izmiješajte i sjedinite.
  • U zdjelu dodajte jaja, šećer i sol pa sve sastojke razmutite pjenjačom.
  • Dodajte polovicu brašna pomiješanog s kakaom, 1/3 mlijeka i ostatak brašna pa polako dodajte i preostalo mlijeko kontinuirano miješajući pjenjačom dok ne dobijete rijetko tijesto bez grudica.
  • Na kraju dodajte otopljenu čokoladu s maslacem pa pokrijte smjesu i ostavite ju sat vremena na sobnoj temperaturi.
  • Zagrijte tavu s malo ulja pa sipajte jednu grabilicu tijesta vrteći tavu da se smjesa ravnomjerno raspodijeli u tankom sloju. Pecite minutu-dvije, okrenite, pa zapecite i s druge strane.
  • Pečene palačinke stavljajte na tanjur i napunite ih punjenjem po želji i sastrane dodajte kuglicu sladoleda.
image
Palačinke s čokoladom u smjesi morate probati.
PEXELS

Ljetni čokoladni kolač

Ljetni čokoladni kolač s narom idealna je slastica za proslaviti dan čokolade, a po želji se može ukrasiti i sa šlagom.

Sastojci

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 g mascarpone sira
  • 4 jaja
  • 75 g šećera u prahu
  • 40 g brašna
  • Prstohvat soli
  • nar

Punjenje

  • 80 g tamne čokolade
  • 80 g vrhnja za šlag

Priprema

  • Pripremite posudu za pečenje (promjera 26), dobro ju namastite ili obložite papirom za pečenje, također premazanim s malo maslaca ili ulja.
  • Upalite pećnicu na 180°C. Čokoladu otopite na pari pa pustite par minuta da se ohladi. Mascarpone miksajte na sobnoj temperaturi dok ne postane kremast, pa mu dodajte otopljenu i prohlađenu čokoladu te sjedinite smjesu.
  • Miksajući čitavo vrijeme, ubacujte jedno po jedno cijelo jaje, pritom vodeći brigu da svako bude dobro sjedinjeno sa smjesom prije dodavanja drugog. Dodajte prosijani šećer u prahu, brašno i sol pa sedinite i stavite peći na 20 minuta.
  • Kad je gotov, kolač pustite da se ohladi, a zatim prelijte kremom koju ćete napraviti na način da čokoladu nakidanu na komadiće prelijete sa skoro provrelim vrhnjem za šlag. Ostavite par minuta da stoji, a onda miješajući sjedinite kremu. Ukrasite sjemenkama nara.
image
Čokoladni kolač s narom kao pravo osvježenje.
PEXELS

Čitajte i: Sad će uživanje u sladoledu biti još slasnije: Mnogima omiljen desert dobio je novo izdanje

Dobar tek!

Keksi

Čokoladni keksići za koje donosimo recept savršeni su za svako godišnje doba, ali će vas svakako podsjećati na ljeto i na dan čokolade, svaki put kada ih napravite.

Sastojci

  • 25 dag glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 10 g kakaa u prahu
  • 10 dag maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 žlica mlijeka
  • 10 dag tamne čokolade
image
Danas je Svjetski dan čokolade.
PEXELS

Priprema

  • U posudu dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa kakao, šećer, vanilin šećer, maslac i mlijeko. Smjesu dobro izmiksajte, a za kraj dodajte sitno narezanu čokoladu.
  • Rukama umijesite glatko tijesto i pobrašnite radnu plohu gdje ćete razvaljati kekse.
  • Tijesto razvaljajte na pola cm debljine i čašom izrežite krugove. Po keksima pospijte još malo narezane čokolade.
  • Na lim položite papir za pečenje pa posložite kekse pa ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C na 13 minuta.

Dobar tek i sretan Svjetski dan čokolade!

Linker
22. travanj 2024 23:24