ZDRAVI OBROK

Moj novi omiljeni doručak - ‘overnight oats‘: Idelan za sve koji se bude u posljednji trenutak i uvijek kasne

Najdraža kombinacija sa zobenim pahuljicama i bademovim mlijekom su mi borovnice i banane, no naravno, svaka zdjelica može biti individualna.

U potrazi za zdravim doručkom uvijek volim istraživati raznorazne varijente iako sam godinama preskakala ovaj najvažniji obrok u danu. No, kad si malo stariji, onda si valjda i pametniji pa sam odlučila da mi to više nikako neće biti praksa. Pogotovo jer sam shvatila da, izbjegavajući doručak, nekontrolirano jedem, primjerice, u 23 sata navečer.

Zbog toga sam prvotno počela s pahuljicama koje sam jela s mlijekom. U bogatstvu žitarica, u paketu sam dobila i bogatstvo prerađenog šećera, a s time nikako nisam htjela započeti dan. Prebacila sam se na zobene pahuljice koje sam omekšala kuhajući ih u uzavreloj vodi. Gotovo uvijek bi u zdjelicu narezala pola kriške banane, a neizostavne su mi bile i borovnice kao odličan antioksidans. Ponekad bi dodala i domaću granolu, no taj mi je doručak vrlo brzo dosadio (pretpostavljam da je zbog toga što sam ujutro morala uključiti štednjak, a nikako nisam jutarnji tip).

image
Overnight oats
UNSPLASH

Potom sam u rutinu uvela rižin ili pirov griz. Kuhala sam ga na bademovom mlijeku ili vodi, kako bi izbjegla laktozu u mliječnim proizvodima. Na vrući griz stavila bi nekoliko kockica tamne čokolade (70 posto) u kojoj je zaslađivač stevija te po potrebi dodala još maline, banane, borovnice te posipala malo cimeta. Njam!

No, također mi je dosadilo nakon nekoliko mjeseci. Prebacila sam se na kuhana jaja i povrće kako bih se odmaknula od žitarica, a potom sam na internetu naišla na recept za "overnight oats". I to baš u pravom trenutku. Nakon godinu i pol dana počela sam intenzivnije raditi u uredu i moji su doručci počeli "patiti" jer buđenjem u posljednji trenutak nisam imala vremena posvetiti im se niti pet minuta. Zbog toga ih spremam večer prije, treba mi svega dvije minute, a ujutro me zdravi obrok čeka u posudici koju potom ponesem sa sobom na posao jer ne mogu pojesti toliko količinu u tako kratkom vremenu.

image
UNSPLASH

Prednosti je mnogo budući da nisam gladna sigurno do podneva, a ne sjedaju teško na želudac. Vrlo se lako naviknuti na jednostavnu pripremu i moja dosljednost je ono što me oduševljava u ovom slučaju. Ponekad ostatak pojedem i za užinu, a ovaj doručak može stajati i nekoliko dana.

Čitajte i: Iskorisite sezonu: Donosimo recept za sočan kolač s kupinama i jogurtom u koji ćete se zaljubiti na prvo kušanje

U nastavku donosim svoj omiljeni i najjednostavniji recept. Naravno, možete se igrati na nebrojeno puno načina - primjerice, bananu možete zgnjčiti u smjesu, voće možete birati ono koje vama odgovara, a jedino što je bitno je - baza!

Overnight oats - borovnice i banane

Sastojci

  • Pola šalice bademovog mlijeka
  • Dvije do tri žlice chia sjemenki
  • Dvije žlice zobenih pahuljica sitnijeg tipa
  • Pola narezane banane
  • Borovnice
  • Žličica javorovog ili agavinog sirupa ili meda

Priprava

U pola šalice bademovog mlijeha uspijte chia sjemnke i zobene pahuljice. Ostavite da se hladi u hladnjaku minimalno pola sata kako bi se chia "napuhnula". Potom zalijte s odabranim prirodnim zaslađivačem i na kraju dodajte borovnice i banane.

image
UNSPLASH

Čitajte i: Spas u čaši: Dvije verzije limunade s lubenicom koje će postati vaš najveći ‘prijatelj‘ na ovim vrućinama

Linker
09. ožujak 2024 21:12