VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
More na tanjuru

Morski specijalitet iz kuhinje obiteljskog restorana u Umagu: Imamo recept za savršenu pripremu ribe u škartocu

Način pripreme ribe presudan je za očuvanje svih njezinih hranjivih svojstava, a jedan od svakako najzdravijih i najukusnijih načina je onaj u škartocu.

Način pripreme ribe presudan je za očuvanje svih njezinih hranjivih svojstava, a jedan od svakako najzdravijih i najukusnijih načina je onaj u škartocu.

Riba je oduvijek bila simbol zdravlja i dugovječnosti te se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Način pripreme ribe presudan je za očuvanje svih njezinih hranjivih svojstava, a jedan od svakako najzdravijih i najukusnijih načina je onaj u škartocu – tradicionalnoj tehnici pečenja u papiru koja omogućuje da riba zadrži svoju sočnost, a svi okusi i mirisi prirodno se zadrže unutar jela.

Jedan od restorana koji svoj jelovnik temelji na svježoj ribi i tradicionalnim receptima, Zlatna Vala u Umagu, s nama je podijelio svoj obiteljski recept za pripremu upravo ribe u škartocu. Osim toga, otkrili su nam i tajnu izrade domaćeg kruha od kiselog tijesta, koji se savršeno sljubljuje s ribljim specijalitetima i upotpunjuje doživljaj autentičnog istarskog obroka.

image

Riba u škartocu i domaći kruh od kiselog tijesta

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Riba u škartocu

Sastojci:

  • Svježa riba (orada, ribon, šarag, cipal…)
  • Maslinovo ulje
  • Kadulja
  • Ružmarin
  • Češnjak
  • Limun
  • Sol

Priprema:

Ribu očistite i začinite po želji. U utrobu stavite krišku limuna i pola režnja češnjaka. Položite ribu na papir za pečenje. Dodajte nekoliko listova kadulje i ružmarina te po želji tanke listiće češnjaka. Prelijte s malo maslinova ulja. Zamotajte papir i krajeve zavežite kuhinjskim koncem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 do 200 stupnjeva oko 15 do 20 minuta, ovisno o veličini ribe.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Kruh od kiselog tijesta

Sastojci:

  • 1 kg brašna po želji
  • 200 g obnovljenog startera
  • 700 g vode
  • 15 g soli
  • 1 žlica meda

Priprema:

Starter umiješajte u hladnu vodu dok prosijavate brašno. Dodajte med i dobro razmutite. Umijesite tijesto, a sol dodajte pri kraju miješenja. Tijekom fermentacije napravite četiri preklopa u razmacima od 20 minuta. Nakon posljednjeg preklopa tijesto stavite u zatvorenu posudu i spremite u hladnjak na osam do deset sati.

Ohlađeno tijesto oblikujte u štruce, stavite ih u pobrašnjene košarice obložene krpom, prekrijte i vratite u hladnjak na nekoliko sati prije pečenja. Pecite u poklopljenim posudama od lijevanog željeza u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva 25 minuta. Zatim maknite poklopac i nastavite peći još pola sata na 190 do 200 stupnjeva.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
28. studeni 2025 11:57