Iako po struci nije chef, Alex Wang preselio se iz užurbanog Šangaja u hrvatsku metropolu sa suprugom Ivy i sinom Tigerom te otvorio čajanu i bistro gdje posjetitelji mogu doživjeti ritual ispijanja aromatičnog napitka i kušati kineski ‘comfort food‘
Premda su oboje imali stabilne poslove - on u logistici predstavništva švedske tvrtke za prodaju namještaja, ona u uredu jedne trgovine odjećom - stres i užurban tempo svakodnevice sve ih je više pritiskao. Zato su prije deset godina Alex Wang (51) i njegova supruga Ivy (46) napravili velik životni zaokret - i poslovni i privatni. Dali su otkaz, napustili hektični kineski grad Šangaj i preselili se u Zagreb sa svojim tada petogodišnjim sinom Tigerom.
"Dugo smo razmišljali o promjeni, a kad je moja supruga na jednom putovanju otkrila Hrvatsku i oduševila se njezinim prirodnim ljepotama, pala je odluka o preseljenju. U svibnju 2015. prodali smo stan i krenuli ispočetka", prisjeća se Alex tog hrabrog poteza koji je njemu i njegovoj obitelji promijenio život.
A i donio dašak Dalekog istoka u zapadni dio Zagreba. Pitajući se, naime, čime bi se mogli baviti, ideja se nametnula sama od sebe: kako su oboje veliki ljubitelji čaja, otvorili su čajanu i bistro Jing Yuan. I pritom pokazali našim građanima da je kineski čaj mnogo više od napitka - ritual, tradicija i način povezivanja.
"Nikad prije nismo zamišljali da ćemo otvoriti čajanu baš u Zagrebu, no oboje volimo čajeve, uživamo u ritualu i htjeli smo tu kulturu prenijeti i Hrvatima", priča Alex, čija je prva čajana otvorena u Ilici, a posljednjih pet godina njihovo se malo carstvo aromatičnih napitaka i jednostavne, ali ukusne kineske hrane nalazi u zagrebačkim Gajnicama. Privlači brojne ljubitelje novih ukusa, koji se usput mogu i educirati o kineskim čajevima i tradicionalnim zalogajima.
"U Kini postoji šest kategorija čaja - zeleni, crni, žuti, crveni, bijeli i wu long. Sve vrste možete pronaći kod nas i sve dolaze izravno iz Kine. Važno je znati da se čaj uvijek pije topao, jer samo tako zadržava ljekovita svojstva", objašnjava Alex Wang i dodaje kako je prvotna ideja bila imati samo čajanu, no s vremenom su gosti poželjeli i nešto prigristi.
"Nismo znali ništa o ugostiteljstvu, ali odlučili smo ponuditi ono što radimo kod kuće. To je jednostavna, domaća kineska hrana: dim sum, odnosno dumplingsi, pileća plata da pan ji, hot pot, wok. To je naš "comfort food", govori Alex i napominje kako je u Kini okus važniji od izgleda tanjura. Odnosno, da nije bitno je li hrana šarena, već da su okusi uravnoteženi. Koriste lokalne namirnice, ali neke uvoze i iz Kine, poput začina ili rezanaca.
"To je tajna naše kuhinje - jednostavno, ali s karakterom", ističe Alex Wang i otkriva favorite u našoj gastronomiji. Svi u obitelji obožavaju ćevape i sarmu, a njihov sin Tiger veliki je obožavatelj bureka s mesom. Danas je 15-godišnjak, hrvatski jezik naučio je još u vrtiću, a sada pohađa Školu primijenjenih umjetnosti.
"On se najbolje uklopio, jer mi i dalje govorimo engleski, ali znamo nekoliko hrvatskih fraza: "dobar dan", "doviđenja" i "dođite nam opet", kroz smijeh govori Alex, koji u slobodno vrijeme njeguje strast prema dekoracijama. Najviše predmeta donio je iz Kine - namještaj, slike, ukrasne predmete... - ali često na Britanskom trgu u Zagrebu kupuje posuđe i vaze. Svoj bistro i čajanu on i supruga sami su uredili, no upravo je Alex bio najviše angažiran. A osim što gosti ondje mogu kušati kineske specijalitete, pruža im se mogućnost da neke nauče i pripremati. Jer u Jing Yuanu se nekoliko puta godišnje održavaju radionice izrade dumplingsa. Alex i Ivy Wang imaju mnogo prijatelja među Hrvatima, a u slobodno vrijeme istražuju zemlju koja ih je osvojila.
"Obišli smo cijelu obalu - od Istre do Dubrovnika - i teško je reći što je ljepše. Hrvatska je predivna, mi kažemo - pravi božji vrt. To uvijek govorimo i našim prijateljima u Kini", zaključuje Alex Wang.
Kineski rezanci sa svinjetinom
SASTOJCI
- 185 g svinjetine,
- 20 g crvenog i zelenog papra,
- 10 g crnih gljiva trubača,
- kineski rezanci po želji
PRIPREMA
U woku popržiti crveni i zeleni papar, svinjetinu i gljive oko 10 minuta. Dodati kineske rezance i sve dobro promiješati. Poslužiti toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....