VOĆKA MEDITERANA

Okus ljeta na tanjuru: Torta sa smokvama osvježit će vas za sekundu, a focaccia zadovoljiti potrebu za slanim

Smokvu zovu rajskim voćem Mediterana, koje zahvaljujući bogatstvu vitamina i minerala blagotvorno utječe na zdravlje. Donosimo recept za tortu i focacciu sa smokvama.

Torta sa smokvama

Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložiti masnim papirom, a stijenke premazati maslacem. Premazati i masni papir. Uključiti pećnicu na 175 stupnjeva. Umiješati suhe sastojke. Maslac i šećer mutiti mikserom dok se ne dobije pjenasta smjesa. Dodati trećinu suhih sastojaka, umutiti te dodati jedno jaje. Postupak ponoviti dok se ne utroše svi sastojci, a na kraju dodati aromu vanilije i jogurt. Suhe smokve prethodno potopljene u vrućoj vodi narezati na kockice i umiješati u smjesu. Smjesu uliti u kalup i peći u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi. Sastojke za kremu umutiti mikserom. Biskvit premazati kremom te ukrasiti razrezanim svježim smokvama i poslužiti.

image
Torta sa smokvama
ZORYANCHIK/DPPHOTO/PROFIMEDI ZORYANCHIK/DPPHOTO/PROFIMEDI

Sastojci za tijesto

  • 200 g suhih smokava
  • 200 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 1 dl jogurta
  • 100 g mljevenih badema
  • 180 g maslaca
  • 180 g smeđeg šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimet
  • 2,5 dl vode
  • prstohvat soli
  • ribana korica naranče
  • pola žličice đumbira u prahu
  • 1 žličica arome vanilije

Sastojci za nadjev

  • 300 g kremastog sira
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • 50 g šećera u prahu
  • ribana korica naranče
  • 1 žličica arome vanilije

Čitajte i: Nemate ideje za ljetni ručak? Chef zagrebačkog ‘it‘ street food mjesta dao nam je svojih pet prijedloga

Focaccia sa smokvama

Suhe sastojke za tijesto pomiješati u zdjeli. Dodavati vodu uz miješanje dok se ne dobije tijesto. Premjestiti ga na pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama oko pet minuta dok ne postane kompaktno. Formirati kuglu, staviti je u nauljenu posudu, prekriti kuhinjskom krpom i pustiti na toplom da se tijesto diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Potom tijesto razvući prstima i staviti ga na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Ostaviti još oko 20 minuta da se tijesto diže te ga ponovno formirati prstima do željene veličine. Pokapati ga maslinovim uljem, dodati narezane sastojke za nadjev, posoliti i popapriti te peći na 220 stupnjeva dvadesetak minuta.

image
Focaccia sa smokvama.
PLOCH, ZUZANNA

Sastojci za tijesto

  • 600 g brašna
  • 2 žličice suhog kvasca
  • sol
  • maslinovo ulje
  • 4 dl mlake vode

Sastojci za nadjev

  • 1 ljubičasti luk
  • 6 - 8 smokava
  • 15 dag gorgonzole
  • maslinovo ulje
  • krupna sol
  • svježe mljeveni papar

Čitajte i: Pizze iz kuhinje Luke Nižetića oduševljavaju: Majka ga je naučila sve o kuhanju, a sastojke nabavlja isključivo iz Italije

Linker
18. travanj 2024 08:22