POVRATAK SOMA DOLLARA

Reper Zlatan Hrle nije samo vješt sa rimama: Obožava pripremati riblja jela, a ljeti ih i sam lovi

Osim što uživa u glazbi, reper Zlatan Hrle pravi je svjetski putnik i strastveni gurman koji najradije kuha za svoju obitelj i prijatelje, a njemu pak poljskim specijalitetima i finim slasticama ugađa supruga Justyna

Nakon 15 godina stanke, reper Soma Dollara vratio se s pjesmom “Zagreb i ja, šmekera dva” koju izvodi u duetu s Mirom Ungarom. Pjesma je posvećena zagrebačkim znamenitostima i osobama koje su obilježile Zagreb. Dio te tradicije i povijesti čini i purgerska kuhinja, kojoj je reper pravog imena Zlatan Hrle (51) - čiji se hitovi “Kralj disko čage”, “Dobro jutro, Peščenica” i “Zagreb, Ame­rika u ma­­lom” i danas slušaju - najviše sklon. U pauzi od glazbe radio je kao teniski trener te promotor hrvatskog sporta, sudjelujući u organizaciji događanja u nogometu i hokeju na najvišim razinama, među ostalim i za Uefu, tako da je proputovao cijeli svijet te kušao razne specijalitete koje rado priprema i svojoj supruzi, Poljakinji Justyni, te 12-godišnjem sinu Ivoru i devetogodišnjoj kćeri Lauri. A kad bi morao odabrati što on posebno voli - bilo bi to neko jelo s lososom, ribom koju je pri­­je petnaestak godina prvi put kušao u Los Angelesu.

Što vas toliko privlači lososu?

- To je iznimna riba, posebne teksture i okusa, i može se pripremiti na razne načine. Poznajem devet vrsta - atlantski, pacifički, dalekoistočni, kamčatski, crnomorski, kaspijski, norveški, čileanski, a najcjenjeniji i najskuplji je baltički, jer ga ne dohranjuju i ima najmanje masnoće. Justyna me naučila pripremati ga na poljski način: uz preljev i namaz od kavijara i pečen tako da postane hrskav.

Tko kuha kod vas doma?

- Oboje. Ja sam uglavnom zadužen za ribu. Imam mali brodić pa ljeti, kad smo na Pagu, svaki dan idem u podvodni ribolov. Ronim više od 20 godina i najčešće za ručak uhvatim oradu, brancina, sipu... Još se nije dogodilo da smo ostali gladni. Znam pripraviti svu ribu, jedino salatu od hobotnice puno bolje radi moja mama. Ona je i Justynu naučila kuhati naša jela. No, volim pojesti i paštetu od tune ili bakalara.

image
Zlatan Hrle najviše voli kuhati za svoju suprugu Justynu, sina Ivora i kćer Lauru
VEDRAN PETEH/CROPIX

Koja su vam omiljena poljska jela?

- Justyna često radi delicije iz svoje domovine, poput piroga - jastučića od tijesta punjenih raznim nadjevima, a najpoznatiji su s lososom. Volim i njezine kremaste juhe - žurek od ukiseljenog raženog brašna s bijelom kobasicom i dodacima, kao i boršč - crvenu juhu od cikle s jajem - te od ruskih piroge, pa kiselo-slatki kupus s pečenim kobasicama, koji samo izgledom podsjeća na naš.

Koja su pak naša jela najdraža vašoj supruzi?

- Purica s mlincima na način kako je priprema moja mama! Sviđaju joj se i moji specijaliteti od ribe i razne tjestenine, koje pripremam na stotinu načina.

Što najradije pripremate svojim gostima?

- Za predjelo su obavezni salata od hobotnice na način moje mame i pašteta od tune. To je “ulaz” u večer, svi naši prijatelji to znaju, a slijedi riba ili Justyna napravi rolice od lisnatog tijesta koje izgledaju dekorativno kao da su od pergament papira, punjene nadjevima od šunke, pršuta, sira i špinata pa svatko odabere što želi.

image
Reper ribu priprema na sve moguće načine, a ljeti je sam i lovi
VEDRAN PETEH/CROPIX

Kada ste počeli kuhati?

- Dugo sam živio kod roditelja i uživao u ma­­minoj kuhinji pa sam počeo kuhati tek kad sam se oženio i postao otac. I počeo u tome uživati.

Imate li omiljene svjetske kuhinje?

- U Americi i Maleziji otkrio sam mongolsku kuhinju. Najbolju hobotnicu jeo sam u Portu u Portugalu. Spravlja se u glinenim posudama s krumpirom i kad je pečena, u istoj se posudi i poslužuje. Najbolju sipu jeo sam pak u Sirmioneu.

Uživate li u slasticama?

- Do ove pandemije nikada nisam imao problema s kilogramima jer sam redovito igrao nogomet i tenis, a u posljednje vrijeme sam nabacio nekoliko kilograma viška pa izbjegavam slatko. Ali ne mogu odoljeti Justyninoim laganim parfe tortama, tiramisuu i pana cotti.

Kuhate li radije sami ili u društvu?

- Dapače, u društvu je ljepše, ali kad počnem ku­­­­hati, svi su odjednom jako zauzeti. Tako da sve sam ku­­pim, čistim, pripremam, sređujem, serviram...

image
Losos sa sirom
VEDRAN PETEH/CROPIX

Losos sa sirom

Sastojci:

4 fileta lososa,

4 šnite gauda sira,

4 dag mozzarelle,

2 dag sitnog crnog kavijara,

20 dag kuhanog kukuruza,

krupna morska sol, šareni papar, maslinovo ulje,

1 svježi šipak,

endivija,

radič

Priprava:

Filete lososa dobro osušiti krpom te ih staviti u tavu na malo dobro zagrijanog ulja. Nastaviti ih peći na srednje jakoj vatri te ih posuti krupnom morskom solju. Prepeći nekoliko minuta s obje strane. Tijekom pečenja dva puta ih lagano podliti maslinovim uljem. Samljeti šareni papar i posuti vrhove fileta. Kad su pečeni, na gornju stranu prvo staviti tanku šnitu gaude, a potom i mozzarelle. Peći dok se sir ne počne otapati. Filete posložiti na tanjur, namazati sitnim crnim kavijarom, a pokraj svakoga staviti dvije žlice zrna šipka i kukuruza. Poslužiti salatu od endivije i radiča.

Linker
19. travanj 2024 17:08