PEXELS
Omiljena slastica

Savršen ljetni desert u čaši: Zasladite i osvježite dane brzom i jednostavnom panna cottom neodoljivog okusa

Ljetni deserti zbog vrućina moraju biti lagani stoga vam donosimo recept za jedan koji se ne peče, izgleda odlično, a uz to će vas i osvježiti.

Ljetni deserti zbog vrućina moraju biti lagani stoga vam donosimo recept za jedan koji se ne peče, izgleda odlično, a uz to će vas i osvježiti.

Zasladite ove vruće ljetne dane desertom u čaši – na plaži, kod kuće ili u vrtu. Gdje god se nalazite, malo slatkog će vam uljepšati dan! Blaga, baršunasta tekstura i suptilan okus vrhnja s aromom vanilije čine panna cottu jednim od najomiljenijih deserata ljeta. Iako djeluje poput kulinarske čarolije, riječ je o jednostavnom talijanskom desertu koji potječe iz regije Pijemont, gdje su još početkom 20. stoljeća domaćice pripremale ovu slasticu od vrhnja, šećera i želatine.

Doslovan prijevod „kuhano vrhnje“ ne odaje svu raskoš ovog elegantnog deserta koji danas ima svoje brojne varijacije – od klasičnih do onih u čaši, s voćnim želeima, čokoladnim preljevima ili mirisnim začinima. U nastavku donosimo modernu verziju s koja kombinira nježni panna cotta sloj i voćni žele od malina Za izradu vam treba – samo čaša! Može biti široka čaša za vodu, elegantna vinska ili čak rustikalna staklenka. Efekt je vizualno atraktivan, a priprema, brza i jednostavna.

image

Panna cotta je idealna za ljetne dane!

PEXELS

Panna cotta u čaši

Sastojci za voćni žele

  • 500 g zamrznutih malina
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica cijeđenog soka od limuna
  • 9 g mljevene želatine

Priprema:

Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite 10-ak minuta. Maline, šećer i limunov sok kuhajte 5–6 minuta na laganoj vatri. Dobivenu smjesu procijedite. Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u topli voćni sok. Ulijte žele u nagnute čaše (oko 45°) i stavite u hladnjak na 3 sata. Kad se žele stegne, ponovite postupak s druge strane čaše – za vizualno atraktivan "X" efekt.

Sastojci:

  • 320 g vrhnja za šlag
  • 100 g bijele čokolade
  • 1 listić želatine (oko 1,5 g)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite 10 minuta. Vrhnje lagano zagrijte (ne smije zakuhati), ubacite bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Ocijeđenu želatinu umiješajte u vruću smjesu, dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte. Kada se smjesa prohladi, prelijte je preko stegnutog voćnog želea. Vratite čaše u hladnjak i ostavite nekoliko sati da se panna cotta stegne.

Posluživanje:

Dekorirajte svježim jagodama, malinama, listićima mente ili jestivim cvijećem. Poslužite hladno – i uživajte u raskošnoj, osvježavajućoj slastici koja izgleda kao iz fine slastičarnice, a priprema se kod kuće.

@miretova_kuhinja_ Osvežavajuća panakota sa jagodama ?? Nakon što panakotu sipate u čaše stavite 3 sata u frižider da se stegne i tek onda stavite sos od jagoda #panakota #jagode #pannacotta #ukusno #brzirecepti #kolaci #proverenirecepti #strawberry #recepti ♬ Never Give Up (From "Lion" Soundtrack) - Sia
13. prosinac 2025 05:45