Tražite recept za savršeni cheesecake? U nastavku ih donosimo nekoliko, i to u brojnim varijantama koji će, ne sumnjamo, zadovoljiti čak i najzahtjevnije nepce.
Diljem svijeta se 30. srpnja tradicionalno obilježava kao Svjetski dan cheesecakea, jednog od najomiljenijih i najukusnijih kolača na svijetu. Riječ je o bogatom i kremastom desertu napravljenom od sira, najčešće na podlozi od mljevenih keksa ili biskvita. Iako je klasični cheesecake najpoznatiji, postoji bezbroj varijanti – od voćnih i čokoladnih pa sve do onih s orašastim plodovima. Svaka verzija donosi jedinstvenu dozu slatkog zadovoljstva, a mi vam u nastavku donosimo čak pet različitih recepata među kojima svatko može pronaći nešto po svom ukusu. Dobar tek!
Klasični kremasti cheesecake
SASTOJCI:
- 2 šalice (240 g) mrvica keksa
- 1/3 šalice (67 g) svijetlog ili smeđeg šećera
- 1/2 šalice (8 žlica; 113 g) neslanog maslaca, otopljenog
Za kremu od sira:
- 1 i 1/4 šalice (300 ml) vrhnja ili vrhnja za šlag
- 680 g punomasnog krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 1/2 šalice (100 g) granuliranog šećera
- 2 žlice šećera
- 60 g kiselog vrhnja
- 2 žličice soka od limuna
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
PRIPREMA: Pomiješajte sastojke za koru i ulijte u kalup. Što čvršće pritisnite kako se torta ne bi raspala prilikom rezanja. Zamrznite na 10–20 minuta dok pripremate nadjev. Ručnim mikserom ili stalnim mikserom opremljenim nastavkom za mućenje, mutite hladno vrhnje u čvrsti šlag na srednjoj do visokoj brzini, oko 4–5 minuta. Stavite na stranu.
Koristeći ručni mikser ili mikser opremljen pjenjačom, istucite zajedno krem sir i granulirani šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane savršeno glatka i kremasta. Dodajte slastičarski šećer, kiselo vrhnje, limunov sok i ekstrakt vanilije. Tucite 2–3 minute na srednjoj do visokoj brzini dok smjesa ne bude glatka i sjedinjena. Pazite da nema velikih grudica.
Mikserom na maloj brzini umiješajte šlag u nadjev za tortu od sira dok se ne sjedini. Izvadite koru iz zamrzivača i rasporedite punjenje u kalup. Lopaticom zagladite vrh torte. Čvrsto pokrijte plastičnom ili aluminijskom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 6–8 sati, a najviše 2 dana.
Brzi cheesecake s jagodama
SASTOJCI:
- 200 g mljevenih keksa (npr. Petit Beurre ili Plazma)
- 100 g otopljenog maslaca
- 300 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice šećera u prahu (ili po ukusu)
- 1 vanilin šećer ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- 300 g svježih jagoda
- 1 žlica limunova soka
PRIPREMA: Pomiješajte mljevene kekse s otopljenim maslacem i utisnite smjesu u dno kalupa ili čaša za posluživanje. Ostavite u hladnjaku dok pripremate kremu. Krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer izmiksajte dok ne postane glatko. Dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrstu, pjenastu kremu.
Operite i narežite jagode. Dio možete izmiksati s limunovim sokom u umak, a dio ostaviti svjež za dekoraciju. Na podlogu od keksa stavite sloj kreme, pa preko nje svježe ili pasirane jagode. Po želji ukrasite listićima mente. Ohladite desetak minuta ili odmah poslužite.
Cheesecake sa šumskim voćem
SASTOJCI:
- 220 g mljevenih petit beurre keksa
- 150 g maslaca
- 2 žlice meda
- 500 g krem namaza od sira
- 3 dl vrhnja za šlag
- 160 g šećera u prahu
- sok od pola limuna
- 2 vrećice želatine
- 450 g šumskog voća
- 4 žlice šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 1 dl vode
PRIPREMA:
Cheesecake podloga: Maslac otopiti i pomiješati s keksima i medom. Utisnuti u kalup i izravnati, tako da izgleda kao biskvit.
Krema od sira: Krem namaz od sira i šećer u prahu dobro izraditi. Dodati izrađeno vrhnje za šlag, sok od limuna i otopljenu jednu vrećicu želatine. Kremu staviti na podlogu od keksa i lijepo poravnati. Staviti u hladnjak kako bi se krema stisnula, najbolje 2–3 sata.
Preljev od šumskog voća: Šumsko voće, šećer, vanilin šećer i vodu staviti na nižu temperaturu tako da zakuha na par minuta kako bi voće otpustilo sok. Skloniti sa štednjaka te pažljivo umiješati jednu vrećicu želatine. Ostaviti oko pola sata hladiti na sobnoj temperaturi. Kad se ohladilo, pažljivo nanositi preljev preko kreme od sira. Nakon što je i preljev nanesen, kolač ide na hlađenje.
Cheesecake s lavandom i borovnicama by Luka Klimczak
SASTOJCI:
Podloga:
- 170 g maslaca
- 350 g keksa petit ili neki drugi koji u sebi ima dodatak maslaca
Krema od mascarponea:
- 6 jaja
- 180 g šećera
- 670 g mascarponea
- 60 g soka od limuna
- malo arome vanilije
- 3 g suhih cvjetova lavande
- 50 g šumskih borovnica
Sloj od vrhnja:
- 900 g vrhnja
- 150 g šećera
PRIPREMA: Maslac otopiti. Kekse usitniti na sitno i sve zajedno pomiješati i staviti u kalup 26 cm. Sloj od mascarpone sira: Lavandu i borovnice staviti u lončić s jako malo vode (borovnice su većinom zaleđene pa će pustiti svoj sok) i reducirati uz stalno miješanje. Zatim staviti u blender da se dobro usitni.
Mascarpone, jaja, šećer, sok od limuna, aromu vanilije i procijeđenu lavandu s borovnicama staviti u zdjelu i kratko miješati s mikserom, tek toliko da se poveže. Smjesu izliti na kekse i staviti peći na 170° 35 min. Vrhnje i šećer izmiješati te ravnomjerno staviti na pečeni cheesecake, stavljati od krajeva prema sredini. Vratiti u pećnicu, zatvoriti i ostaviti da stoji u tako ugrijanoj pećnici 10 min. Izvaditi i ostaviti najmanje 7 do 8 sati u hladnjaku.
Veganski cheesecake
SASTOJCI:
Kora:
- 2 žlice kokosovog ulja
- 6 žlica agavinog ili javorovog sirupa
- 80 g mljevenih badema ili bademovog brašna
- 80 g običnog pšeničnog brašna
- Prstohvat soli, malo biljnog mlijeka (prema potrebi)
Za punjenje:
- 150 g sirovih indijskih oraščića namočenih u hladnoj vodi preko noći ili u vrućoj vodi 15 minuta
- 300 g silken tofua
- 14 žlica agavinog ili javorovog sirupa
- 8 žlica limunova soka
- 3 žličice kukuruznog škroba
- 1 žličica vanilin šećera ili bourbon vanilije u prahu
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite kokosovo ulje u veliku posudu i otopite na loncu s kipućom vodom ili u mikrovalnoj pećnici. Dodajte javorov ili agavin sirup, mljevene bademe, brašno i sol te dobro promiješajte. Ako izgleda previše suho, dodajte malo biljnog mlijeka. Premjestite tijesto u okrugli kalup za pečenje s odvojivim dnom (u receptu se koristi kalup za pečenje promjera 18 cm). Obložite dno i stranice kalupa papirom za pečenje kako biste nakon toga lakše izvadili tortu. Prstima stisnite tijesto skroz do rubova, a zatim dnom čaše (pazite da koristite čašu s ravnim dnom) pritiskajte tijesto dok površina ne postane potpuno ujednačena. Pecite u pećnici 10 minuta.
Tortu ćete peći ponovno pa treba pripaziti da se ne prepeče u ovoj fazi. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ocijedite namočene indijske oraščiće. Indijske oraščiće, silken tofu, javorov ili agavin sirup, limunov sok, kukuruzni škrob i vanilin šećer ili vaniliju u prahu stavite u blender ili multipraktik. Miksajte dok smjesa ne postane potpuno glatka. Bit će potrebno proći špatulom po rubovima blendera i promiješati nekoliko puta kako bi smjesa postala glatka. Ispečenu koru prelijte smjesom za punjenje i na kraju izravnajte površinu smjese. Nježno lupite lim za pečenje nekoliko puta o kuhinjski pult kako bi na površini izašli mjehurići zraka. Pecite u pećnici jedan sat, dok površina ne poprimi zlatnosmeđu boju. Torta će biti mekana kada je izvadite, ali će se stisnuti hlađenjem. Stavite tortu u hladnjak na najmanje 2 sata. Torta se mora potpuno ohladiti prije nego što je izvadite iz kalupa za pečenje i narežete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....