#JutrosSamStala

Poznate Hrvatice uključile se u važnu kampanju s pitanjem: Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima?

Poznate Hrvatice uključile su se u kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra ‘ženskim‘.

Kampanja Udruge B.a.B.e. "Četvrta smjena - nevidljivi rad" kojoj je cilj ravnopravna podjela kućanskih poslova i u kojoj je fokus stavljen na usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca zaintrigirala je sve više Hrvatica koje su se u kampanju uključile jer žele osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“. Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci… Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko bi ih obavio? To se pita i glumica Daria Lorenci Flatz koja je pozvala svoje pratiteljice na Instagramu da stanu sa ‘ženskim‘ poslovima.

Vojnički dril umjesto operacije: Daria Lorenzi Flatz predanošću uspjela je prebroditi težak zdravstveni problem

„A koji ‘ženski‘ poslovi vas čekaju ovoga vikenda” – pitala je Nives Celzijus na Instagramu dok je pozirala s usisavačem u ruci te pozvala druge žene da s oznakom #JutrosSamStala na društvenim mrežama objave javno svoje priče uz fotografije koje prikazuju što se dogodi kad stanu sa svakodnevnim kućanskim radom.Isto je napravila i voditeljica Antonija Stupar Jurkin.

image
Nives Celzijus u kampanji #JutrosSamStala
INSTAGRAM

Bivša Miss Hrvatske Antonija Bračulj uz fotografiju s pregačom dok mijesi tijesto uz poražavajući podatak iz istraživanja koje je 2017. godine provela dr. Ksenija Klasnić.

Istraživanje ‘Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena‘ pokazalo je da prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83 posto ispitanih slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, u 16,6 slučajeva partneri ravnopravno dijele poslove, a muškarci obavljaju spomenute poslove u samo 0,4 posto slučajeva. Također, podaci ukazuju na postojanje izrazite rodne neravnopravnosti u obavljanju obiteljskih poslova vezanih za brigu o djeci pri čemu u 58 posto slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, dok su za iste poslove zaduženi isključivo muškarci u samo 0,2 posto slučajeva.

Nives Celzijus napravila ono što nikada nije: Objavila ‘najružniju‘ fotografiju u mobitelu, fanovi joj čestitali

Linker
23. travanj 2024 20:53