osvježavajući

Ledeni užici: Ovog vikenda osvježite se slasnim sladoledima po receptu domaće gastro blogerice

Gastro blogerica Kristina Štriga, vlasnica bloga Cellulite Factory, najbolje je gastro trikove naučila od bake i Jamieja Olivera, i premda je po struci inženjerka građevine, karijeru je odlučila izgraditi - u kuhinji

Nakon tri godine provedene u branši za koju se educirala, 28-godišnja Križevčanka Kristina Štriga shvatila je da ju posao inženjerke građevine ne ispunjava i - otišla. U puno mirisniji, zabavniji i ukusniji svijet kulinarstva, u kojem se u samo nekoliko godina etablirala u uspješnu gastro blogericu koja drži radionice, surađuje s poznatim food brendovima i gostuje na profilima kolega blogera.

"Kuhanje je moja velika ljubav još od djetinjstva. Često sam pisala zadaću za kuhinjskim stolom samo da bih mogla pratiti što se u našoj kući kuha i kako se nešto sprema. Osim toga, kod nas je kuhinja uvijek bila mjesto okupljanja, a ja osim hrane jako volim i druženja", kaže Kristina.

Samostalno je počela kuhati u srednjoj školi i tijekom fakulteta, no gastro vještine usavršila je tek kad je počela živjeti sama.

"Najviše sam o kuhanju naučila od bake i Jamieja Olivera. Uz baku sam provodila vrijeme dok su roditelji radili, a Jamiejeve sam emisije pratila dok su moje prijateljice gledale španjolske sapunice", konstatira kroz smijeh.

Osim što na svojem blogu objavljuje recepte jela koja pripravlja, sama ih i fotografira. "Sve je zapravo počelo iz zabave, s fotkama slastica koje sam vikendom radila i objavljivala na društvenim mrežama. U startu je sve to bilo potpuno amaterski, dok se prije nekoliko godina nisam prijavila na jedan foto izazov te dobila priliku pohađati kulinarske i foto radionice. Od tad je moja ljubav prema stvaranju gastro sadržaja rasla pa su Instagram profil i blog bili logičan slijed.

Isprva ga je nazvala "Suzi cookie factory", a onda mu promijenila ime.

"Suzi mi je nadimak iz fakultetskih dana, no cookie factory nije odgovarao profilu koji radi keksiće samo za blagdane. Znala sam da to nije ime koje želim, no nikako se nisam mogla sjetiti nekog drugog koje bi bilo dovoljno unikatno da ga svi odmah zapamte. Jednom sam bila na kavi sa sestrom, a ona mi se požalila kako ima celulit kojeg se ne može riješiti - i to je bilo to. Ja želim biti profil koji se uvuče pod kožu i kojeg se ne možete riješiti. Još mi se javljaju ljudi s komentarima kako mi je super naziv bloga i baš sam sretna zbog toga.

Sladoled od banane i bobičastog voća (Berry nice cream)

image

Sladoled od banane i bobičastog voća

KRISTINA ŠTRIGA

Broj porcija: 4

Sastojci

3 prezrele banane

150 g smrznutog šumskog voća

50 g kikiriki maslaca

40 ml biljnog mlijeka Korica

½ naranče

Priprema

Banane očistiti, narezati na komade širine 2 - 3 cm i zamrznuti preko noći. U jak blender ili multipraktik ubaciti smrznute banane, šumsko voće, maslac, mlijeko i koricu naranče. Blendati na najvećoj brzini dok smjesa ne postane glatka i kremasta, bez komadića voća. Vratiti u hladnjak na 1 sat te poslužiti.

Sladoled od borovnice i keksa Speculaas

image

Sladoled od borovnice i keksa Speculaas

KRISTINA ŠTRIGA

Sastojci

200 g borovnica,

50 g šećera,

20 ml vode,

sok ½ limete,

500 ml ohlađenog slatkog vrhnja,

300 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka,

50 g keksa Speculaas

Priprema

U lončiću ili tavi kuhati borovnice, šećer, vodu i sok limete oko 5 minuta. Maknuti s vatre i propasirati borovnice pomoću cjedila. Staviti pire od borovnica u hladnjak da se potpuno ohladi. U većoj zdjeli miksati ohlađeno slatko vrhnje na laganoj brzini 3 - 5 minuta, dok se ne formira mekani šlag. Paziti da se ne premiksa, tekstura šlaga treba biti kremasta, nikako zrnata. Dodati konden zirano mlijeko i pire od borovnica te dobro promiješati žlicom ili špatulom. Na kraju dodati komadiće keksa i promiješati. Izliti smjesu u metalni ili plastični kalup te ostaviti u zamrzivaču 6 - 8 sati, najbolje preko noći. Nekoliko minuta prije posluživanja izvaditi iz zamrzivača i ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi smjesa omekšala. Poslužiti uz svježe borovnice i preljev po želji.

Smrznute jogurt pločice

image

Smrznute jogurt pločice

KRISTINA ŠTRIGA

Broj porcija: 15 - 20

Sastojci

500 g grčkog jogurta,

2 žlice meda,

1 žličica ekstrakta vanilije,

1 žličica matcha praha,

50 g jagoda narezanih na ploške,

50 g borovnica,

50 g malina,

20 g sjeckanih badema

Priprema

U zdjeli sjediniti grčki jogurt, med i ekstrakt vanilije. Odvojiti dvije žlice jogurta i pomiješati ih s matcha prahom. Lim za pečenje dimenzija 20×35 cm obložiti papirom za pečenje. Na papir ravnomjerno raspore diti jogurt te žličicom nanijeti pripremljenu mješavi nu jogurta i matche ostavljajući razmak između hrpica. Uz pomoć štapića za ražnjić napraviti mra morni uzorak. Po površini rasporediti voće i posipati sjeckanim bademima. Lim staviti u zamrzivač i osta viti minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Zaleđeni jogurt narezati ili natrgati na 15 do 20 komada i odmah poslužiti. Napomena: Jogurt-pločice mogu se čuvati u zamrzivaču do dva tjedna

Linker
24. travanj 2024 06:01