Vedran Peteh / Hanza Media
ŽIVOT ISPOD ZLATNIH TORNJEVA

Bajkoviti Prag očima Ive Pogorelića - Mistika Starog grada, impozantni mostovi i raskošne palače

Slavni pijanist Ivo Pogorelić otkriva najdraža mjesta u češkoj metropoli: za potpuni doživljaj najbolje je propješačiti cijeli grad, od Karlovog mosta do vrta palače Wallenstein, obići srednjovjekovne podrume u noćnoj zastrašujućoj turi te na kraju nazdraviti pivom.

Premda sam obišao cijeli svijet, malo je gradova, osim na Dalekom istoku, koje sam tijekom koncertnih turneja uspio detaljnije razgledati. Naime, raspored turneja obično je toliko zgusnut da u grad gdje nastupam stignem večer prije, na dan koncerta su probe, a već sljedeće jutro putujem na novu destinaciju. No, u Pragu, gdje sam nedavno u sklopu svjetske turneje svirao u Rudolfinumu, jednoj od najljepših europskih koncertnih dvorana, sagrađenoj u neorenesansnom stilu, imao sam sreće. Zahvaljujući avionskim linijama u glavni grad Češke doputovao sam dva dana ranije, a povratak je bio dan nakon koncerta, predvečer, pa mi je ostalo vremena da obiđem dio Zlatnoga grada.

Prague, Hlavni mesto Praha, Czech Republic, Eastern Europe, Europe
Getty Images
Zlatna ulica u jednom od najstarijih dijelova grada.

Pozlaćene kupole presijavaju se na suncu

Taj mu je naziv, prema legendi, priskrbio Karlo IV. U 14. stoljeću. Zahtijevao je, naime, da se sve kupole pozlate kako bi se presijavale na suncu i vidjele iz velike daljine. Već rano ujutro s terase na krovu hotela Intercontinental, u kojem sam bio smješten, shvatio sam zašto ga uz Zlatni nazivaju i Grad tornjeva. Ima ih više od petsto i kamo god pogledali, od povijesne jezgre koja je dio UNESCO-ove svjetske baštine, pa do novijih dijelova i građevina uz rijeku Vltavu, oni su neizostavan dio panorame. Svaki je malo remek­djelo arhitekture i možete ih gledati satima.

Vltavu premošćuje 18 mostova, od kojih je najpoznatiji i najposjećeniji Karlov most.

S vrha se vidi i veliki dio od gotovo 30 kilometara vijugave rijeke Vltava na čijim su se obalama smjestili stari i novi Prag. Vltavu premošćuje 18 mostova, od kojih je najpoznatiji i najposjećeniji Karlov most, impresivno kameno zdanje široko deset i dugačko 515 metara, na kojem umjetnici i obrtnici prodaju slike, nakit, fotografije praških znamenitosti, odjeću ili suvenire s motivima Praga. Most iz 14. stoljeća namijenjen je samo pješacima. Krstarenje rijekom Vltavom i razgledavanje grada s broda poseban je doživljaj, no kako sam ja šetač, radije sam se odlučio pješice obići najzanimljivija mjesta.

Privatni album
Ispred spomenika skladatelju Antonínu Dvořáku s njegovim praunukom Petrom Dvořákom

Općenito, želite li upoznati bilo koji grad, najbolje ćete to učiniti obilazeći ga pješice. Zbog sviranja morao sam se odreći gotovo svih sportova, osim plivanja i hodanja. Obožavam hodati i nije mi problem dnevno prijeći i 20, 30 kilometara. Tako sam, zahvaljujući kondiciji, u samo dva dana propješačio većinu trgova i uličica toliko isprepletenih da je najbolje ni ne pokušavati zapamtiti imena ili pravac iz kojeg ste došli. Treba samo hodati i začas ćete izaći na neki od trgova obilježenih na karti tako da nema šanse da se izgubite.

Image: 78539014, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Andrey Akimov / Alamy / Profimedia
Andrey Akimov / Alamy / Profimed
Dio kraljevskog parka na Hradčanyma.

Jedan od najposjećenijih je Trg Staroga grada (Staroměstské náměsti). Tu je Astronomski sat, najpopularnija lokacija u gradu.

Originalni dijelovi sata datiraju još iz 1400. godine i svakog punog sata iz njega izranjaju atraktivne figurice apostola. No, da biste ih vidjeli, morate biti tik do sata pa je uobičajeno vidjeti turiste koji strpljivo stoje i po sat vremena kako bi dočekali i vidjeli novu figuru apostola, koje se smjenjuju. Završen je 1410., a pokazuje godine, mjesece, dane i sate, izlazak i zalazak sunca, izlazak i zalazak mjeseca te nebeske znakove.

Getty Images
Astronomski sat na Staroměstskim náměstíma.

Između brojnih štandova s ponudom suvenira, jela i pića šeću se osobe s povelikim raširenim zelenim, plavim, žutim i bijelim kišobranima. To su vodiči koji čekaju svoje grupe turista koji su dan ranije preko interneta rezervirali takozvane “free walking tours”, besplatne ture u različite dijelove grada, a u grupama ih je najviše dvadeset. Mislio sam da su te ture namijenjene mladima, no iznenadilo me kad sam vidio da je dob turista od 7 do 77.

Objasnili su mi da je bit ideje u razgledu s vodičima, uglavnom mladim ljudima, koji ne ponavljaju unaprijed naučeni tekst, već neprestano, upoznavajući turiste sa svakim kutkom dijela grada u koji ih vode, odgovaraju na brojna pitanja.

Ture traju od tri do pet sati, a nije im problem pričekati nekog tko nije u najboljoj kondiciji pa ne može slijediti tempo ostatka grupe. Oni su gradski zaposlenici, no zahvaljujući trudu koji ulažu svi iz grupe ostavljaju im bakšiš pa si mnogi od njih na taj način osiguravaju novac za studij ili pristojan život. I ljubitelji mistike u Pragu će doći na svoje.

Prague (Praha) is the capital and largest city of the Czech Republic. It is the fifteenth-largest city in the European Union. It is also the historical capital of Bohemia. Situated in the north-west of the country on the Vltava River, the city is home to about 1.24 million people, while its larger urban zone is estimated to have a population of nearly 2 million. The city has a temperate climate, with warm summers and chilly winters. The origin of the name Praha is rather associated with the word prah (that means a 'threshold'), which is a rapid on the river. Since the fall of the Iron Curtain, Prague has become one of the world's most popular tourist destinations. Prague suffered considerably less damage during World War II than some other major cities in the region, allowing most of its historic architecture to stay true to form. It contains one of the world's most pristine and varied collections of architecture, from Romanesque, to Gothic, Renaissance, Baroque, Rococo, Neo-Renaissance, Neo-Gothic, Art Nouveau, Cubist, Neo-Classical and ultra-modern. Some popular sights include: Hradcany and Lesser Town (Malá Strana), Prague Castle with the St. Vitus Cathedral which store the Czech Crown Jewels, the picturesque Charles Bridge (Karluv most), the Baroque Saint Nicholas Church, Church of Our Lady Victorious and Infant Jesus of Prague, Písek Gate, one of the last preserved city gate of Baroque fortification, Petrín Hill with Petrín Lookout Tower, Mirror Maze and Petrín funicular, Lennon Wall,  The Franz Kafka Museum, Kampa Island, an island with a view of the Charles Bridge, the Astronomical Clock (Orloj) on Old Town City Hall, etc.,Image: 247308325, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Aivar Mikko / Alamy / Alamy / Profimedia
Aivar Mikko / Alamy / Alamy / Pr
Metalni stalaktiti na zidu palače Wallenstein prava su atrakcija.

Njima su namijenjene noćne ture, “Oldtown and Medieval Underground After Dark Tour”, a u sat i pol nauživat će se straha ulazeći u gotičko podzemlje iz 12. i 13. stoljeća, gdje su i ostaci arhitekture iz rimskog doba, potom zanimljive sale iz srednjeg vijeka u kojima je sačuvana oprema za smaknuća ljudi, sprave za mučenje, tamnice... Na ovo putovanje kroz prošlost i otkrivanje tajni Staroga grada može se i danju, no noćni obilazak više naglašava mračno doba o kojem svjedoče ti zidovi i zastrašujuće sprave.

Privatni album
U vrtu barokne palače Wallenstein, koji je Pogorelića potpuno oduševio.

Barokna palača, vrtovi i vrhunska gastronomska ponuda

Barokna palača Wallenstein nekad je bila rezidencija carskog generala Albrechta von Wallensteina, a sada je ondje Senat Češke Republike. Obožavam prirodu pa mi se svidjelo što je grad pun zelenila, no park ove palače, jedan od desetak najljepših i najvećih u Pragu, jednostavno vas mami da u njemu ostanete satima. Smješten u četvrti Malá Strana, prepun najrazličitijeg besprijekorno njegovanog cvijeća, zelenila, bazena s ribama, labirintima od živice, idealno je mjesto za odmor i meditaciju. Posebna su atrakcija umjetna špilja i stijena.

Trdelnik at a bakery in Prague - Czech Republic
Getty Images
Trdelnik, pečeno tijesto punjeno sirom, namazom od lješnjaka, sladoledom...

U Pragu nećete ostati ni gladni ni žedni. Ljubitelji piva ovdje će, dakako, doći na svoje, a jedini je problem koje pivo, od desetaka koja se nude, odabrati. Isto je i s jelima i slasticama. Grad je prepun restorana koji nude specijalitete svih kuhinja svijeta, kao i domaće, poput kobasica, “svíčková na smetaně”, goveđeg mesa u umaku s knedlama, češkog gulaša, odrezaka od krumpira... Premda je stari dio Praga najposjećeniji, sve više turista obilazi i novi, a jedno od najposjećenijih mjesta je “Plešuća kuća”, sagrađena 1996. Djelo arhitekata Franka Gehryja i Vlade Milunića inspirirano je poznatim američkim plesačima Ginger Rogers i Fredom Astaireom pa tu poslovnu zgradu, na čijem je vrhu poznati francuski restoran, nazivaju i “Ginger i Fred”.

Čitajte i:

Upoznajte Skiathos - zeleni biser Egejskog mora s odličnom hranom, predivnim plažama i bogatom poviješću

Zagrebački par zaputio se u Australiju: Prekinuto krstarenje nije ih spriječilo da upoznaju Tasmaniju

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Linker
18. travanj 2024 04:00