PUTOVANJE

Biser Lombardije iz kuta fizioterapeutkinje Ane: Impresivno mjesto koje je obožavala i Maria Callas

Fizioterapeutkinja Ana Međimorec posjetila je gradić na obali jezera Garda, koji je zbog tirkizno plave vode ljetovalište još od starog Rima, a zaklon od vrućina pronašla je na terasi Caffè Grande Italia - omiljenog mjesta operne dive Marije Callas.

Obožavam Sirmione, slikovito mjestašce na jezeru Garda, no muž i ja nikada u njemu nismo bili s djecom pa smo to sada učinili. Krenuli smo rano ujutro automobilom i oko deset sati već došli na odredište. Našli smo parking blizu ulaza u stari grad - cijena je 2,5 eura za sat - i šećući uz jezero stigli do mostića kod zamka Scaliger za samo pet minuta.

Prst u jezeru

Sirmione se smjestio na samom kraju nekoliko kilometara dugačkog, uskog poluotoka koji se kao prst zarinuo u Gardu, najveće talijansko jezero, dugačko pedeset kilometara, široko 16 km, a duboko više od 300 metara. Na južnom dijelu čini vam se kao da ste na Mediteranu. Posvuda su šljunčane plaže, maslinici i nasadi limuna, dok na sjevernom, užem dijelu, obalu nadvisuju južni obronci Alpa pa je i klima drukčija. Zbog tirkiznoplave vode i pitoresknog krajolika taj je kraj bio omiljeno ljetovalište još u doba staroga Rima. Tu si je veličanstvenu vilu u 1. stoljeću prije naše ere dao izgraditi pjesnik Gaj Valerije Katul. Poslije je stoljećima bila prepuštena nebrizi, urušila se i prekrili su je drač i kamenje pa se u nju ulazilo kao u špilju - zbog čega je dobila ime Katulove pećine. U novo doba je uređena i smatra se jednim od najbolje očuvanih primjera starorimske ladanjske arhitekture, ali je ime ostalo. Pokraj vile uređena je i plaža, koju zbog tirkizne boje vode zovu Jamajka.

image
Pogled s obale na dugački poluotok na čijem je kraju izgrađen Sirmione.
SHUTTERSTOCK

Kao more

Djeca nikada prije nisu vidjela tako veliko jezero pa im se činilo kao da su na moru, a svidjeli su im se i labudovi. Prošetali smo se mostićem preko kanala koji razdvaja Sirmione od ostatka poluotoka i izvana razgledali zamak Scaliger na ulazu u grad. Zdanje je nazvano po plemenitaškoj obitelji iz Verone koja je vladala tim krajem, a jedinstven je zbog zidina što se protežu i u jezero jer su nekada imale zadaću čuvati od napadača ne samo grad, nego i ratne brodove koji su u doba mletačke vlasti ovdje bili usidreni. Ovaj put nismo ulazili u zamak jer nam je s djecom to bilo nezgodno.

image
Obitelj Međimorec na mostu Castelvecchio u Veroni.
PRIVATNA ARHIVA

Radije smo hodali slikovitim uličicama staroga grada od Katulovih pećina sve do kraja poluotoka, vidjeli crkvu San Pietro in Mavino iz doba Langobarda i obnovljenu u 14. stoljeću, i zatim se vratili do glavnog trga s restoranima, kafićima i slastičarnicama. Djeca su se počastila sladoledom - kuglica je tri eura, a tako je ukusan da se svaki cent isplati.

Čitajte i: Putopis Evice Boričić iz ponovno otvorenog grada Londona: 'Nema gužvi, a oduševio me food market za vegetarijance'

Vila Marije Calas

U Sirmione je bila zaljubljena i operna diva Maria Callas koja je u njemu ljetovala od 1952. do 1958., u doba kad je bila udana za veronskog poduzetnika Meneghinija. Svaki slobodni trenutak provodila je u njegovoj žutoj vili na trgu Carducci, koju je sama uredila, a stariji mještani još se sjećaju kako su je navečer slušali kad bi zapjevala na svojoj terasi. Na piće je odlazila u Caffè Grande Italia, koji i danas postoji, a neki tvrde i da je obližnja taverna “Maria Callas” promijenila ime jer je diva u nju dolazila na večeru.

image
Vila operne dive Marije Callas.
SHUTTERSTOCK

Verona

Dan je brzo prošao, a iako je uz obalu Garde u blizini Sirmionea još nekoliko prekrasnih živopisnih gradića, kao što su Peschiera i Desenzano, ovaj se put nismo u njima zaustavljali nego smo se predvečer odmah uputili prema Veroni, udaljenoj oko pola sata vožnje automobilom. Rezervirali smo smještaj u hotelu Aurora na trgu Erbe u središtu grada.

image
Spomenik književnoj heroini Juliji u Veroni.
SHUTTERSTOCK

Toranj nad gradom

Sljedeći dan krenuli smo u lutanje po gradu. Popeli smo se na vrh tornja Lamberti, visokog 84 metra, s kojeg se Verona vidi kao na dlanu. Toranj je, kao i mnoge zgrade, dvorci i mostovi preko rijeke Adige, izgrađen od ružičaste cigle. Kako je bilo jako vruće osvježili smo se narezanim voćem koje se prodaje u čašama. Bili smo u dvorcu Castelvecchio, razgledali rimski amfiteatar pokraj trga Bra te spomenik Danteu na Piazzi dei Signori. Dante je, naime, iz Firence, ali kad su ga prognali iz rodnog grada, nekoliko godina je živio u Veroni i u tom je gradu pisao “Božanstvenu komediju”.

image
Ostaci vile rimskog pjesnika Katula iz 1. stoljeća prije naše ere.
SHUTTERSTOCK

Julijin balkon

Prošetali smo se i ulicom Mazzini koja spaja trg Bra s trgom Erbe. To je glavna trgovačka ulica u Veroni, prepuna skupih butika, a u blizini je i glasoviti Julijin balkon, s kojeg je ona gledala svojega Romea. Kuća iz 13. stoljeća, koja se sada pripisuje fiktivnom liku Julije, zapravo je pripadala obitelji Cappello, a kako je njihovo prezime slično Julijinom Capuleti, nekome se učinilo zgodnim da od nje napravi turističku atrakciju. Sudeći po broju posjetitelja, u tome je uspio.

Čitajte i: Anita Dujić upoznala nas sa zemljom svog supruga: Škotska ‘metropola‘ krije mnoštvo sadržaja koji ostavljaju bez daha

image
Ana Međimorec s djecom: malom Tenom, Matejem koji pokazuje maminu eknjigu ‘TheMIUbook’, Markom i Ivanom.
PRIVATNA ARHIVA

Epidemiološke mjere

Na ulasku u Italiju odrasli moraju imati potvrdu da su cijepljeni ili da su preboljeli covid, a ako je nemaju, onda negativan test na koronu. No mjere se mijenjaju ovisno o situaciji pa ih je najbolje provjeriti prije polaska na put. Maske smo morali imati u svim zatvorenim prostorima, ali ne i vani, gdje se živi kao da korone nikada nije bilo.

Dobro je znati!

  • Dvije klimatske zone

Jezero Garda zbog svoje veličine utječe na mikroklimu. Premda se nalazi na sjeveru Italije, na južnom dijelu jezera, gdje je Sirmione, vlada prava mediteranska klima.

  • Tko rano rani...

Sirmione je popularna turistička destinacija pa je najbolje posjetiti ga ujutro, prije podnevnih dolazaka turističkih autobusa kada se stvori velika gužva.

  • Na filmu

Kod Katulove vile snimane su scene filma ‘Skrivena ljubav’ (Call Me By Your Name) s Timothéeom Chalametom i Armiejem Hammerom u glavnim ulogama.

Čitajte i: Düsseldorf iz pogleda Karmele Vukov-Colić: Rođendan proslavila krstareći Rajnom, a nije izbjegla biti meku šopingholičara

Linker
23. travanj 2024 20:23