Zagrebačka influencerica i slovenski nogometaš spontano su donijeli odluku o putovanju u Pariz u kojem su proveli pet dana tijekom kojih su promijenili njezino prvotno mišljenje o francuskoj prijestolnici.
Odluka o putovanju u Pariz pala je na moru, dok smo igrali naš tradicionalni turnin u Unu i pomislili kako ćemo sljedeći odigrati baš tamo. Kupili smo si karte i to je bilo to, bez priprema i planiranja. Bilo je spontano, a znali smo unaprijed da tamo želimo raditi šešire i uživati kao pravi gurmani. Meni ovo nije bio prvi put u Parizu, ali Luki je i moram reći da je moj sadašnji dojam o Parizu potpuno drugačiji od onoga kako sam ga doživjela prije nekoliko godina. Ugodno me iznenadila opuštena vibra grada u određenim četvrtima, jer mi je prvi dojam bio da je pretenciozan. Ostali smo pet dana i stvarno se nismo opterećivali previše time što ćemo ponijeti sa sobom. Ja sam si pripremila dva outfita dnevno da imam za promijeniti, a Luka nekoliko baznih komada oko kojih sve vrtjelo. Važno nam je bilo da ponesemo obuću koja će nam biti udobna, znali smo i da ćemo tamo kupovati pa smo ostavili praznog mjesta u koferima, a budući da sam kod nas ja zadužena za pakiranje, nije bilo problema s organizacijom stvari.
Bicikliranje gradom i raj za gurmane
Uživali smo na biciklima koje smo iznajmili preko Lime aplikacije i obilazili grad opušteno, u potrazi za gastro točkama i hedonistički guštali u francuskoj kuhinji. Željeli smo da sve bude neopterećeno, a Pariz nudi pregršt mogućnosti za što god poželite. Jedan dan smo napravili predivan piknik na Montmartreu, jeli sendviče i pili vino, najbolja nam je hrana definitivno bila na lokalnom marketu, u mesnici The Butcher of Paris koja ima autentičnu priču, izvrsnu hranu i još bolju, baš domaću atmosferu, dok nam je najbolji restoran s francuskom kuhinjom bio Les Philosophes. Uživali smo u puževima, le taramiju (namazu od riblje ikre) i specijalitetima od patke, u Madame Qroqueu (toplom sendviču od šunke i sira), prirodnom vinu, sirevima, kobasicama... Stvarno im je briljantna kuhinja i nije bilo toga što nam se nije svidjelo. Barove nismo obilazili, na čašu vina smo sjeli gdje nam se svidjelo jer gotovo svi lokali imaju neko dobro vino za ponuditi.
Izrada šešira i suveniri
Prije nekoliko godina sam vidjela da u Parizu postoji radionica šešira i čim smo kupili karte, rezervirali smo si termin i za nju, dok su jedini suveniri koje smo kupili sirevi, vina i kobasice. S obzirom na to da su počela sniženja, obavili smo poveću kupnju odjeće, obuće i modnih dodataka.
Smještaj i cijene
Bili smo smješteni u šestoj četvrti koja je sigurna, mirna i blizu centra Pariz - trebalo nam je 20 minuta vožnje biciklom do tamo. Iznajmili smo apartman preko AIRBNB-a i lokacijski je bio izvrstan, imao je nekih nedostataka poput potkrovlja bez klime, ali za tih pet dana, stvarno nije da nismo mogli izdržati. Cijena za pet noćenja iznosila je oko 1300 eura. Cijene su im inače lude! Kad god bi sjeli na brunch koji je uključivao jedan obrok po osobi i jedno do dva pića, van strogih turističkih lokacija kao što su Louvre i Eiffelov toranj, ne bi platiti manje od 100 do 120 eura. Najpovoljniji su se možda pokazali paketi minuta koje smo uzimali za korištenje bicikla - 9 eura za 60 minuta vožnje. Pariz je lijep, ali nije zdrav za novčanik, ni za kilograme jer im je sve jako fino, pa mislimo da život tamo ne bi bio zdrav za nas. Ali sviđa nam se svakako taj osjećaj koji smo imali, od sjedenja na uličici, hrane, priče do atmosfere i šušura.
Dobro je znati
Vrućine su u Parizu ljeti nesnosne, kada smo mi bili temperatura zraka bila je 36 Celzijevih stupnjeva, velika vlaga i konstantno smo bili ljepljivi i mokri. Zato si obavezno ponesite zaštitu od sunca, pokrivala za glavu, strpljenje i opustite se - na godišnjem ste odmoru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....