Jedan od specijaliteta Ane Grgić, chefice kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade, jest losos s marmeladom od krastavaca, domaćim jogurtom sa zaatarom i koprom. Rado ga priprema i na drukčije načine, jer se zbog bogatstva omega-3 masnih kiselina smatra iznimno zdravom namirnicom. Može se konzumirati i nekoliko puta u tjednu, a u ovo doba godine idealna je zamjena za bakalar. Prednost mu je što se kratko priprema, a sve ostalo ovisi o mašti - od kombinacije sastojaka do dekoracije na tanjuru.
VAŽNI ZNAKOVI
Pri odabiru lososa valja obratiti pozornost na to da mu je koža glatka i sjajna, škrge vlažne, a oči sjajne. Preporučila bih svježi, a ne zamrznuti.
ODAJU GA BOJE
Svakako je najplemenitiji i najcjenjeniji divlji losos, koji ima crvenu boju mesa, dok se u našim trgovinama i na ribarnicama uglavnom nudi uzgojeni, prepoznatljiv po narančastoj boji. Jedan od najskupljih je Balik losos.
NAČIN ČUVANJA
Mora se držati na ledu ili u hladnjacima na temperaturi od minus 1 do plus 2 Celzijeva stupnja. Ali preporučujem svježi, ne zamrznuti, a najbolje ga je pripremiti isti dan kad ga kupite ili unutar 24 sata.
GASTRO INSPIRACIJA
Jako je zahvalan za pripremu i može se pripremiti na bezbroj načina. Neka od jela su pravi specijaliteti - quiche od dimljenog ili svježeg lososa s hrenom ili povrćem po želji, dimljeni losos s kremom od vrhnja i limuna, tartar od lososa na crostinima sa svježim koprom, pečeni ili poširani s kremastom palentom, šparogama, brokulom... Ukusne su i juhe od lososa i krumpira, sushi, sashimi, a postoji i kavijar od lososa koji je dosta mineralan i osvježavajući.
ZAČINI
Za pripremu lososa dovoljni su sol, začinsko bilje, maslinovo ulje i limunova korica.
MALA TAJNA
Limunova korica dodaje se kad je losos već pečen, da ne izgori i ne postane gorka.
ZRNCA SOLI
Soliti ga se može i prije i poslije pečenja. Ja ga volim posoliti prije, da meso upije slanost.
PRIBOR ZA ČIŠĆENJE
Treba vam strugalica za ljuske, nož za filetiranje i pinceta za čupanje kostiju.
VRIJEME PRIPRAVE
Samo ga treba prepeći na zagrijanoj tavi da se koža ne zalijepi, na maslinovu ulju, uz dodatak timijana i ružmarina. Važno je da se zapeče sa svih strana te se na kraju stavi još 8 do 10 minuta u pećnicu kako bi toplina doprla u sredinu mesa.
MJEHURIĆI KOJI OPLEMENJUJU
Uz losos se može poslužiti dobar rashlađeni rose šampanjac, rose pjenušac ili kvalitetno bijelo vino.