Vedran Peteh
ŠTO OBAVEZNO PONIJETI NA PIKNIK

Tomislav Gretić: Gozba na travi

Zagrebački kuhar otkriva zašto obožava izlete u prirodu te preporučuje slasne zalogajčiće voća, sireva i finih narezaka koji se lako pripremaju.

Zagrebački kuhar otkriva zašto obožava izlete u prirodu te preporučuje slasne zalogajčiće voća, sireva i finih narezaka koji se lako pripremaju.

Izlet u prirodu za zagrebačkog kuhara Tomislava Gretića (44), kojeg je javnost upoznala kao strogog, ali pravednog člana žirija kulinarskih TV showova "Masterchef" i "Tri, dva, jedan, kuhaj", podrazumijeva druženje s prijateljima, zafrkanciju uz gitaru, karte i druge društvene igre, ali i užitak u dobroj hrani. Piknik u prirodi svatko si može priuštiti, a svježi zrak i sunce bude apetit, pa i najobičnija hrana u tim okolnostima dobiva dodatnu privlačnost te se jede s većim guštom nego kod kuće. Kako dan odmiče, nema sumnje da će sve što se ponijelo od hrane i pića zasigurno nestati, pa piknik obično završava s posljednjim zalogajima.

zagreb 10.05.2017
Tomislav gretic - piknik
foto vedran peteh
Vedran Peteh

- Gozba u prirodi je genijalna stvar jer svatko ponese nešto pa se na licu mjesta utvrdi čime raspolažemo i potom svi sudjelujemo u pripremi hrane. Blesavo bih se osjećao da me netko pozove na piknik pa da iz torbe izvadi hranu kuhanu doma. To mi nije gušt, a i protivi se ideji uživanja u hrani na otvorenom - kaže proslavljeni hrvatski chef, kojem je ručak u prirodi posebno drag jer toga dana ne mora kuhati. Druženje na dekicama na travi, najbolje u sjeni stabla, za njega podrazumijeva uživanje u svježem voću i povrću, sirevima i finim narescima. Najradije odlazi na zagrebačko jezero Jarun, koje mu je omiljeno jer je blizu grada i ima puno sjenica, klupica, mjesta za roštilj te pitku vodu. A sa sobom u torbi uvijek nosi par japanskih noževa, koji su mu uz dasku za rezanje najvažniji pribor. Od finih zalogajčića najdraže su mu, pak, kombinacije pršuta sa svježom dinjom ili blanširanim šparogama, a otkako se u Slavoniji proizvode mesne delicije Dobro, koje se mogu usporediti s najboljim talijanskim i španjolskim suhomesnatim proizvodima, Gretić nema dvojbe koje nareske staviti u svoju košaru za piknik.

zagreb 10.05.2017
Tomislav gretic - piknik
foto vedran peteh
Vedran Peteh

- Otkako sam ih prvi put kušao, lud sam za salamama i pršutima, jer ne volim osjetiti miris dima koji ubija karakteristični slatkasti okus sušenog svinjskog mesa - govori Gretić, koji obožava i milanske salame obložene i zaštićene bijelom plemenitom plijesni, jer ona naglašava orašaste i slatke okuse. Ističe da nareske ne valja termički obrađivati: čak i kad ih koristi kao namirnice za pizzu, uvijek ih stavlja na kraju, kad jelo već izvadi iz pećnice, i to na posteljicu od rukole ili neke druge gorkaste salate, da ne dođu u izravni dodir s vrućim sirom i tijestom.

- Takva pizza ima potpuno drukčiji okus, jer zagrijavanje potencira slanost i isušuje proizvod koji je sam perfektan - nastavlja kuhar koji posljednjih godina s djevojkom, Beograđankom Sanjom Aleksić (30) živi na relaciji između Beograda i Zagreba. Otkako su preklani prohodali, praktički se ne razdvajaju. Zajednički vode vlastitu konzalting tvrtku i ugostitelje savjetuju kako voditi i urediti restoran i kuhinju, izraditi meni i uskladiti ga s vinskom kartom..., a za vlastiti gušt nije im mrsko provesti cijeli dan za štednjakom kako bi pripremili večeru od sedam sljedova.

zagreb 10.05.2017
Tomislav gretic - piknik
foto vedran peteh
Vedran Peteh

- Kuham samo kad mi dođe gušt, ne postoji razlog zbog kojeg bih se ponovno vratio u restoransku kuhinju. Više se ne želim vezati jer sam shvatio da sam 25 godina bio rob svoga posla - smije se Gretić, koji je godinama radio i kao glavni kuhar u restoranu jednog rovinjskog luksuznog hotela. Dodaje kako mu ne pada na pamet ići na dijetu. Svojih tridesetak kilograma viška zasad jako dobro nosi, pa se kalorija ne boji. Za njega je svinja kraljica životinja, jer su, kaže, svinjetina i svinjska mast najprirodniji izvor proteina i energije.

- Pogledajte samo naše stare, svi su se tako hranili i nisu bili bolesni - nastavlja Gretić. Zbog toga mnogo više nego u tradicionalnom engleskom pikniku, na kojem se poslužuju svježe voće, slatki keksi i pjenušac, uživa u njegovoj mediteranskoj varijanti koja podrazumijeva razno meso i sireve te ukiseljeno povrće, ajvar i pinđur iz domaće zimnice. A nema mu većeg gušta nego kad u prirodi dočeka večer, pa se u sumrak zapali vatrica i zapjeva uz gitaru. - Tek je to doživljaj i pravi dokaz da je piknik bio dobar - zaključuje Gretić.

Što obavezno ponijeti na piknik

  • Vlažne maramice, koje su izrazito korisne čak i ako je voda dostupna
  • Gitaru ili neki drugi instrument
  • Igraće karte ili društvenu igru
  • Jakne i dodatnu/rezervnu odjeću u slučaju vremenske promjene/ulaska u noć
  • Dekice, što više to bolje, a osim za ležanje i sjedenje korisne su i za zamatanje i pokrivanje usnulih
Linker
26. travanj 2024 00:53