Quiet firing

Jesi li žrtva ‘tihog otpuštanja‘? I šef zna ubiti volju za radom, evo kako

Ako ste primijetili da šef ne priznaje vaš naporan rad i doprinos kao prije te od vas skriva važne informacije, možda vas ‘tiho otpušta‘ kako biste sami dali otkaz.

Unazad nekoliko mjeseci se na tržištu rada pojavio termin "tihog odustajanja", odnosno quiet quittinga, kod kojeg zaposlenici zbog nezadovoljstva rade samo onoliko za koliko su i plaćeni (ili barem tako oni misle), a sada se pojavio novi - quiet firing ili u slobodnom prijevodu "tiho otpuštanje". Ova dva termina različita su, ali su u korelaciji jer tiho otpuštanje može dovesti do "tihog odustajanja ili otkaza".

Dakle, "tiho otpuštanje" je, jednostavno rečeno, loš odnos poslodavca prema zaposleniku.

Poslodavac u tom slučaju stvara loše radne uvjete i toksičnu atmosferu kako bi natjerao radnika da sam da otkaz jer se ne želi s njim suočiti ili ga zbog njegovih vještina još uvijek treba, ali mu karakterno ne odgovara. Zaposlenik se tada osjeća beznadno, nemotivirano, produktivnost mu pada pa ne vidi drugo rješenje nego da napusti tvrtku.

Neki poslodavci ovu metodu koriste kada žele smanjiti broj zaposlenika, no nemaju dovoljno argumenata kojima bi potkrijepili otpuštanje radnika.

Znakovi tihog otpuštanja nekada su vrlo suptilni i lako ih je previdjeti. Neki poslodavci to rade namjerno, a neki zbog neznanja i nemara. Ako sumnjate u poteze vašeg šefa, evo kako ćete znati je li vas počeo tiho otpuštati.

Stopira vas u napredovanju

Jedan od najčešćih znakova quiet firinga je kada unatoč dobrim rezultatima ne napredujete u karijeri. Iza toga vjerojatno stoji vaš šef koji ne pokazuje nikakav interes za vaše promaknuće i stalno vas "preskače" ili izbjegava razgovarati o vašem napredovanju. Fraze: "Vidjet ćemo.", "Možemo li o tome sutra?", "Ne mogu o tome sada razgovarati." također su često "na meniju" toksičnog poslodavca.

image

Feedback je dio zdrave poslovne atmosfere.

UNSPLASH

Ne dobivate povišicu

Kada se poslodavac želi na suptilan način riješiti radnika, najčešće je to vidljivo kroz uskraćivanje povišice koju znate da zaslužujete. No, vaš šef o tome ne želi ni čuti i smišlja izgovore poput: "Sada nije vrijeme za to.", "Tvrtka nema novaca." ili pobija vaše argumente zašto povišicu ipak ne zaslužujete. Također, može se dogoditi da jedino vi iz cijelog tima niste dobili povišicu, što je očit primjer da niste važni poslodavcu.

Uskraćuje vam informacije

Ako imate dojam da važne informacije vi uvijek zadnji saznate, možda niste u krivu. Šefovi i menadžeri koji se koriste tihim otpuštanjem namjerno ne dijele informacije radnicima koje više ne vide u svojem timu. Osim toga, tada može izostati i feedback, odnosno povratna informacija o vašem radu pa ne znate kako vam ide niti ima li mjesta za napredovanje.

Prekomjerno ili premalo radite

Ako ste žrtva novog-starog "trenda", možda vaš šef očekuje da ste stalno dostupni, opterećuje vas zadacima, čak i onima koji nisu u opisu vašeg radnog mjesta i ulazi u sferu vašeg privatnog života. Možda to radi nesvjesno, a možda i s ciljem da vas toliko optereti da jednostavno morate odustati i da vas prikaže nekompetentnima za posao koji radite. S druge strane, žrtva ste i ako vam skraćuje smjene pa ima izgovor da vas manje plaća te dodjeljuje važnije i veće projekte drugim zaposlenicima.

image

Sretan i zadovoljan radnik od veće je koristi poslodavcu od nesretnog i nezadovoljnog.

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mobing

Mobing je vrlo velik dio tihog otpuštanja. Mobing se može očitovati u seksualnom uznemiravanju, ali i u verbalnim napadima s vrijeđanjem, omalovažavanju zaposlenika i njegovog rada, tračanju zaposlenika kolegama i nedostatku empatije i razumijevanja za radnika. Poslodavci kojima je takvo ponašanje kao "dobar dan" obično maltretiraju zaposlenike koji ne znaju postaviti granice te ih tako natjeraju da daju otkaz.

Ako ste na svom radnom mjestu primijetili ovakvo ponašanje vaših šefova, možda će vaš sljedeći korak biti, nekada i nesvjesno, upravo quiet quitting. No, zašto trošiti dragocjeno vrijeme i uništavati si mentalno zdravlje, umjesto da jednostavno kažete "dosta je" i pronađete novi posao? Ili još bolje - pokrenete nešto svoje!

Linker
24. travanj 2024 21:04