Vježbom do novca

Ultimativna formula za uštedu: Jeste li isprobali pravilo 80/20?

Ključno je isprobati je i prilagoditi se sve dok ta formula ne počne ‘raditi za nas‘.

Mnogi među nama barem su se jednom u životu našli u situaciji kada nisu znali kako izaći na kraj sa svim mjesečnim obavezama, pa o štednji nisu ni razmišljali. Međutim, postoje načini raspodjele osobnog budžeta koji nam mogu olakšati izaći iz tog začaranog kruga. Jedno od njih je svakako pravilo 50-30-20, no priliku treba dati i Paretovom pravilu (zakonu, načelu, principu, metodi) ili Pravilu 80/20.

Naime, svi želimo uštedjeti, a kako u tome uspjeti, kako planirati prihode i je li plaća dovoljna da pokrije naše potrebe i želje, mogla bi pomoći ova "formula za uštedu".

Paretov zakon prvi je otkrio talijanski ekonomist Vilfredo Federico Pareto 1897. godine, dokazavši da stvari funkcioniraju na jedan očekivano neuravnotežen, ali matematički izraziv način.

Paretovo pravilo ili pravilo 80/20 uči nas tome da 20 posto napora daje 80 posto rezultata, a 80 posto napora daje samo 20 posto rezultata.

Pojednostavljeno rečeno, njegov princip je da se uštedi 20 posto neto prihoda, dok se ostatak od 80 posto potroši i to tako da 50 posto "ide" na ono što je nužno, a 30 posto na ono što želimo.

image

Kod ove je metode vrlo važna vježba!

DEPOSITPHOTOS

Ako premašimo potrošnju od 80 posto onoga što je potrebno i što želimo, smatra se da trošimo više od svojih mogućnosti i to može biti razlog zaduživanja.

Kako primijeniti forumu za uštedu novca?

Za one kojima budžetiranje nije jača strana, ova formula može biti rješenje. Jedan od savjeta je da se prilagodi vlastiti životni stil i pronađe ravnoteža između potrošnje i štednje.

Paretovo pravilo podrazumijeva i da je važno da se obavezno pravilno definiraju naše potrebe i želje, a ne treba zanemariti i kako moramo biti spremni na neuspjeh, jer je lako moguće da kod nekih ljudi neće djelovati ili da će im trebati malo više vremena da počne djelovati. To ovisi o različitim životnim stilovima, potrošnji, štednji, ciljevima i, konačno, o visini prihoda. Stoga nije na odmet naglasiti kako za neke formula za uštedu 80/20 može biti izazov. No, nemojte se dati obeshrabriti, važno je pokušati, ali i vježbati, kako bi na kraju ulaganje i otplata svih dugova bilo lakši, kao i ušteda.

Linker
02. travanj 2024 21:40