Sarah Mikulec

 PRIVATNA ARHIVA
Svestrana Zagrepčanka

Finalistica MasterChefa o Španjolskoj i praksi u restoranu s 3 Michelinove zvjezdice: "Zahtjevno, ali neprocjenjivo iskustvo"

Sarah Mikulec provela je tri mjeseca na praksi u Španjolskoj, a ekskluzivno za Gloriju otkrila je svoje dojmove.

Sarah Mikulec provela je tri mjeseca na praksi u Španjolskoj, a ekskluzivno za Gloriju otkrila je svoje dojmove.

Na samom jugu Španjolske, u čarobnom gradiću El Puerto de Santa María, bivša natjecateljica MasterChefa, Sarah Mikulec (31) ostvarila je ono o čemu mnogi mladi chefovi samo sanjaju - odradila je praksu u cijenjenom španjolskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Premda se vratila tek nedavno, još uvijek joj u glasu možemo osjetiti veliko oduševljenje, ali i određenu dozu poštovanja prema mjestu koje ju je apsolutno oduševilo - profesionalno, ali i privatno.

"Imala sam praksu u restoranu Aponiente, neko sam vrijeme istraživala moguće opcije i ovaj me restoran oduševio jer se doslovno njegov cijeli meni bazira na ribi i morskim plodovima." Aponiente, među lokalcima poznat i kao "restoran mora", smješten je u bivšem mlinu iz 18. stoljeća, a predvodi ga karizmatični chef i ribar Ángel León.

Njegova je filozofija jasna - održivost, inovacija i duboko poštovanje prema moru, kao i svemu što nudi. "Ovdje se poslužuje jelovnik s naglaskom na najodrživije proizvode, uključujući i nešto potpuno neuobičajeno - plankton", otkriva nam oduševljena Zagrepčanka.

image

Sarah je praksu odradila u restoranu Aponiente, a na istu se, kaže, prijavila sama

PRIVATNA ARHIVA
image

Restoran Aponiente poznat je po morskim specijalitetima i ima tri Michelinove zvjezdice

PRIVATNA ARHIVA

Tri mjeseca upijanja znanja

Praksa u restoranu ovakvog kalibra nije nimalo jednostavan zadatak. Radni ritam je brz, dinamičan i intenzivan, ali, kako nam Sarah i sama kaže - itekako vrijedi. "Tamo sam provela tri mjeseca. Bilo je dosta zahtjevno, ali naučila sam jako puno toga što ću jednog dana moći primijeniti na novim mjestima i drugim kuhinjama."

image

Sarah Mikulec

PRIVATNA ARHIVA
image

U restoranu je imala prilike pripremati brojne morske specijalitete

PRIVATNA ARHIVA

Sarah ističe da ju je posebno oduševila originalna selekcija "morskih" suhomesnatih proizvoda, među kojima se nalaze sušeni chorizo, guanciale, panceta i salsichon - svi specijaliteti pripremljeni od ribe. Cijeli jelovnik baziran je na morskim proizvodima, restoran nudi ručak i večeru, uz degustacijske menije koji se sezonski mijenjaju.

image
PRIVATNA ARHIVA

Život u kući s 22 praktikanta

U sklopu prakse, bio joj je osiguran i smještaj u velikoj privatnoj kući koju je dijelila s 20-ak drugih praktikanata. Iako to na prvu više zvuči kao reality show, atmosfera je, kaže Sarah, bila i više nego odlična.

"Jedan dio ekipe radio je u kuhinji, drugi u sali. Svi smo živjeli zajedno i to je zapravo bio odličan način da razmijenimo iskustva, ali i ideje", dodala je. Slobodno su vrijeme pak koristili za istraživanje drugih restorana diljem regije i upoznavanju bogate španjolske kulture te gastronomije.

image
PRIVATNA ARHIVA

Iako je već nekoliko puta prije toga posjetila Španjolsku, ovo je prvi put da je tamo provela duže vrijeme. "Brzo sam se snašla i naučila jezik, sada već mogu normalno komunicirati. Ljudi su toliko topli i susretljivi - svaku večer kad sam se vraćala s posla, u daljini sam imala priliku uživati u živoj glazbi i smijehu", otkriva nam Sarah koju je španjolska gastro scena posebno oduševila -tapasi, jamón ibérico, prženi riblji kroketi i, naravno, paella.

I dok su joj tapasi daleko najdraže jelo, postoji i jedno koje ju nije nimalo oduševilo. "Najmanje me se dojmila Pulpo a la gallega, što je u prijevodu galicijska hobotnica. Jelo se sastoji od kuhane hobotnice koja se nareže i posluži s maslinovim uljem i začinima. Ono što se često dogodi jest da hobotnica bude nedovoljno začinjena i gumaste teksture što mi osobno kvari apetit, tako da sam nakon nekoliko pokušaja prestala s naručivanjem tog jela", rekla nam je.

image

Plankton se u restoranu Aponiente koristi kao ključni začin u brojnim jelima

PRIVATNA ARHIVA

Među mnogim začinima i sastojcima, jedno otkriće posebno ju je fasciniralo: "Plankton! Nije tradicionalni začin poput šafrana, ali ima tako intenzivan okus mora da me potpuno osvojio." Naime, plankton se u restoranu Aponiente koristi kao ključni sastojak u brojnim jelima, uključujući njihov hvaljeni rižoto s lignjama.

Preporuke iz prve ruke

Ako se ikada nađete u blizini El Puerta de Santa Marije, njezina preporuka je jasna: "Aponiente je apsolutno jedinstveno iskustvo. Svaki tanjur priča svoju priču. Ako ne možete otići tamo, obavezno posjetite njihovu poznatu konobu, La Taberna del Chef del Mar gdje gosti mogu isprobati razne morske specijalitete kao što su kobasice s morskim plodovima i rižoto s planktonom i lignjama" savjetuje Sarah.

image

U španjolskoj je, naravno, jela i paellu - njihovo najpoznatije jelo

PRIVATNA ARHIVA

Španjolska i Hrvatska, ističe, dijele bogate kulinarske tradicije, ali oblikovane različitim kulturnim utjecajima. Dok Španjolska njeguje latino i rimsku baštinu, Hrvatska je snažno pod utjecajem Italije i Balkana. "Najviše me oduševilo koliko Španjolci cijene maslinovo ulje - osobno, to mi je jedan od najdražih sastojaka", naglašava.

Osim uživanja u španjolskoj kuhinji, imala je priliku iz prve ruke doživjeti i lokalne festivale. "Bila sam na karnevalu u Cádizu i na festivalu Moros y Cristianos. Ljudi se tamo maskiraju, plešu u paradi... To je energija koju jednostavno morate osjetiti - barem jednom u životu", zaključuje Sarah Mikulec.

11. lipanj 2025 11:07