Posebna veza s kazalištem

Ivanka Mazurkijević: ‘Bila sam na prekretnici, voditeljica u propadanju, i onda je došao sudbonosni poziv‘

Glazbeni duo Mr.Lee & IvaneSky svoj će novi album ‘Magelli‘ izvesti na koncertu u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 30. travnja.

Jedno sasvim posebno prijateljstvo i kreativnu suradnju naš poznati glazbeno-životni par Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle odlučili su ovjekovječiti na nosaču zvuka u obliku albuma. Poklon je to njihovom velikom suradniku kazališnom umjetniku Paolu Magelliju, a glazbu koju su Ivanka i Mrle stvarali za njegove predstave saželi su i objavili na ovom posebnom albumu koji nosi jednostavno ime - Magelli.

Tandem koji nastupa pod imenom Mr.Lee & IvaneSky svoj će album Magelli izvesti na koncertu u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 30. travnja. U publici će biti i sam Magelli, jedan od najcjenjenijih redatelja ovih prostora s kojim Mazurkijević i Martinović surađuju već više od desetljeća.

image

S projektom Mr.Lee & IvaneSky, umjetnici izvode svoju glazbu koja je uglavnom rađena za predstave.

ROMANO GROZIC

Ivanka nam je otkrila što je na ovakav unikatan poklon rekao sam redatelj. "Kaže samo da se nada da će biti dobro i da mora doći u prvi red obavezno. Srećom u Zagrebu je pa ga ne mučimo previše, radi predstavu u HNK", kazala je na početku razgovora za Gloria.hr.

Ideja da mu naprave ovakav poklon došla je sama od sebe, odnosno, kroz česte suradnje s Paolom Magellijem, nastalo je mnogo muzike. Nešto od toga Mrle i Ivanka su već iskoristili za svoje albume Mr.Lee & IvaneSky, što se pokazalo odličnim potezom, jer su s tim svojim projektom dosta i nastupali.

"Kako smo u posljednjih godina napravili nekoliko velikih predstava s Magellijem, s puno glazbe, to smo htjeli staviti na ploču. Meni je to prva vinilna ploča u životu, Mrletu nije... Razmišljala sam tko mi je najviše bio inspiracija i dao priliku u životu. U posljednjih 15 godina nema nitko drugi nego on - Magelli. Ovo je zahvala i u obliku ploče i u obliku koncerta", kazala je Mazurkijević.

Čitajte i: Ivanka Mazurkijević: ‘Na prvoj probi sam se uplašila Magellija, ali nije dugo prošlo da se svi zaljubimo u njega‘

image

Mrle, Magelli, Željka Udovičić Pleština i Ivanka Mazurkijević nakon premijere 'Šest lica traži autora' u Slovenskom narodnom kazalištu u Novoj Gorici.

PRIVATNA ARHIVA

Spas u kazalištu

Na koncertu će 90 posto repertoara činiti glazba iz Magellijevih predstava, no Mr.Lee & IvaneSky izvest će i nekoliko pjesama iz predstave Kauboji, Saše Anočića kao i iz predstava koje su radili sa Senkom Bulić, jer kako ističe umjetnica, i to su ljudi koji su im mnogo pomogli.

Rad u kazalištu i stvaranje glazbe za predstave Ivanki je obilježio sva velika događanja u životu.

"Mene je kazalište spasilo, ja sam bila negdje između voditeljice u propadanju, HTV je lagano skidao sve emisije sa mnom, Stampedo je lagano prestajao raditi. Onda smo se našli, u trideset i nekoj, na prekretnici - ili tražiti ‘pravi posao‘, kako kaže moja mama - ili nastaviti nekim svijetom koji mi se dopao. Tekstova, muzike, slike, kostimografije, scenografije - to mi se sve sviđa. Dogodio se sudbonosni poziv Senke Bulić i tu se sve promijenilo. Upoznala sve te ljude i tu je nekako to prirodno krenulo. Glazbeno autorstvo u tom okviru", prisjeća se Ivanka.

image

Ivanka i Mrle ostvarili su brojna kazališna ostvarenja.

PRESS

Mrleta je upoznala dok su radili na predstavi Kiklop u režiji Ivice Buljana, koja je postavljena u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica - bila je to posljednja predstava dok je tu ustanovu vodila Senka Bulić.

Čitajte i: Ivanka i Mrle pokazali najslađu članicu: ‘Snimali smo u jednom kutu sobe, kći Eva glavna je zvijezda‘

Kada je priča u Velikoj Gorici završena, Mrle i Ivanka, već sada par prešli su u Rijeku, Ivanka je tada dobila angažman u predstavi Baba Jaga je snijela Jaje, gdje je pjevala s Mrletovim kolegom iz Leta 3 - Zoranom Prodanovićem Prljom.

"Meni je to bilo posebno jer samo bila u devetom mjesecu trudnoće. Čekaš poziv sudbine, da ideš u bolnicu, da doživiš to čega se bojiš, želiš samo da porod prođe u redu i za dijete i tebe. Da preživiš, bila sam već u visokim godinama i nije mi bilo svejedno. Prihvatila sam angažman i smatrala da je to genijalno. Stvarno mi je pomoglo, ja nisam razmišljala o strahu od poroda, nego sam svaki dan bila uživo na predstavi, gdje sam pjevala. Imala sam vjenčanicu preko ogromnog trbuha, fenomenalno iskustvo", prisjetila se Ivanka.

image

Album 'Magelli'

PRESS

U posljednjih 15 godina Ivanka surađuje s Paolom Magellijem, a posljednjih nekoliko sa životnim partnerom Mrletom s Magellijevim kreativnim timom sudjeluje u stvaranju veliki predstava. Presjek njihova rada i suradnje dobit će svoj opipljivi oblik u vidu CD-a i vinilne ploče, a na promociji ove subote u ZKM-u taj će repertoar izvesti uživo. Ulaznice za koncert dostupne su u sustavu Eventim i prodajnim mjestima Eventima po cijeni od 140 kuna.

Linker
12. travanj 2024 22:16